Status efter vulkanudbrud i Guatemala

I juni brød vulkanen Fuego ud i Guatemala, og flere indbyggere fik ødelagt deres hjem af både lava og aske. Flere skoler blev også ødelagt, lukket for en periode eller brugt som midlertidige tag over hovedet for de familier, som havde mistet deres hjem.

Vores kolleger i Guatemala er til stede i de berørte områder, og allerede i løbet af de første dage af juli var eleverne, hvis skoler var blevet ødelagt af vulkanen, tilbage i skole.

Flere tusinde børn fra både land- og byområderne kan nu fortsætte undervisningen takket være vores samarbejde med landets undervisningsministerium. Sammen med ministeriet har Plan Guatemala også oprettet seks midlertidige undervisningslokaler, hvor 600 elever bliver undervist tre timer om dagen.

Vores kolleger i Guatemala har især fokus på at oprette sikre væresteder for børn, hvor de føler sig trygge.

Plan Guatemala har også været med til at sikre, at der er mobile latriner til eleverne, skolesager, rengøringsredskaber og møbler til skolerne. Vi sørger desuden for sikre væresteder for flere end 800 børn i flere af de berørte områder af Guatemala. Her står uddannet personale klar til at tage hånd om børnene, både fysisk og psykisk. De opfordrer også børnene til at lege med hinanden for tænke på noget andet end de traumer, de kommer med. Og for at de ikke skal føle sig ensomme, efter at have været nødt til at forlade de områder, hvor de plejer at være.

Kort tid efter udbruddet var der oprettet midlertidige klasselokaler, så børn kan fortsætte deres undervisning.

Vores kolleger i Guatemala fortsætter arbejdet med at drive og koordinere de forskellige væresteder, aktiviteter og projekter i området. Som altid har børnene førsteprioritet, fortæller Emma Estrada. Hun er Plans rådgiver inden for børnebeskyttelse i dette område, og hun er optimistisk med hensyn til indsatsen. 

”Vi bliver ved med at prioritere børns sikkerhed her i området. Alle hjælper til, og det tragiske udbrud har fået den bedste side frem i alle beboere i området,” siger hun. 

70-årige Hector genskaber legepladser

Lokale frivillige i området er også med til at hjælpe familier tilbage på benene og hverdagen. En af dem er 70-årige Hector, som har knoklet for at genskabe en legeplads, som var groet til.  

“Jeg var selv et barn engang, og jeg er bare glad for at kunne hjælpe med at genskabe legepladser, så børnene har et sted, hvor de kan lege sammen,” siger han. 

Læs mere om Hector

FUEGO OG VORES ARBEJDE I GUATEMALA:
  • Vulkanen Fuego er en af de mest aktive vulkaner i Mellemamerika.
  • Temperaturen i lavastrømmen er målt til omkring 700 grader celsius.
  • To millioner mennesker er berørt af udbruddet, fortæller katastrofechef Sergio Cabanas.
  • Plan International har arbejdet i Guatemala i 40 år.
  • Vi har et tæt samarbejde med både regeringen og humanitære aktører.
  • Vores fokus i området er børn – særligt piger, uledsagede børn, som henvender sig i vores sikre væresteder, og børn med psykiske problemer.
  • Udbruddet er det største i Guatemala de seneste 40 år.

Kilder: Reuters, AP, Ritzau 

Stop Corona

Støt med en skoleuniform