Stop seksuelt misbrug af Ugandas piger

Op mod hver tiende pige i Uganda har oplevet at blive misbrugt seksuelt eller udnyttet på sit arbejde. PlanBørnefonden og unge, ugandiske piger råber politikerne op.

Et job som tjener skal ikke involvere at tilfredsstille kunderne eller chefen seksuelt i restaurantens baglokale. Alligevel er det ikke usædvanligt for arbejdende piger i Uganda. Det viser en undersøgelse fra Plan International, som peger på, at ca. hver tiende pige har oplevet det på sin arbejdsplads.

Faridah modtog sammen med Zaharah PlanBørnefondens Pigepris i 2018.

Tvunget til sex for et job

Hvis en dansk kvinde bliver bedt om at tilfredsstille sin chef seksuelt, går der nok ikke længe, før han får en henvendelse fra kvindens fagforening. Men i Uganda er piger og unge kvinder ofte økonomisk desperate. De skal som regel forsørge deres børn og måske deres forældre og andre familiemedlemmer. Og med en arbejdsløshedsrate på 27% for unge kvinder (”kun” 9% for mændenes vedkommende) kan et arbejde være en nødvendig livslinje. Endnu værre står det til i slummen, viser en undersøgelse, som PlanBørnefonden lavede i oktober 2018 med piger i aldersgruppen 15-25 år i hovedstaden, Kampala.

”Vi kan se, at arbejdsløsheden i slummen er markant højere end landsgennemsnittet. 65% af pigerne i undersøgelsen står uden arbejde. Med så ringe jobudsigter, er prostitution ofte den eneste mulighed for pigerne” forklarer Nete Sloth Hansen-Nord, der står bag PlanBørnefondens undersøgelse. Det bekræfter en anonym udtalelse fra en af deltagerne.

”De fleste af os droppede ud af skolen, blev gravide og står derfor uden job. Så ender vi med at trække på gaden for at skaffe mad til vores søskende og børn,” forklarer hun.

Kvindernes dårlige jobmuligheder bliver udnyttet af de mandlige virksomhedsejere. De ansætter smukke, unge kvinder for at tiltrække kunder og tvinger dem til at have sex med sig selv eller kunderne. Hvis pigen gør modstand, bliver hun ofte tvunget til at holde mund, hvis ikke hun vil miste sit job. Det oplevede en af pigerne i PlanBørnefondens undersøgelse.

”Når manden i huset kommer hjem først, sidder han og kigger sultent på mig og begynder at forlange en masse ting. Hvis jeg nægter, truer han med at sladre til fruen i huset og vil få hende til at fyre mig. Det er svært at få et andet job, så jeg har ikke andet valg end at adlyde hans ønsker.”

Faridah har startet en underskriftsindsamling sammen med Fiona og Rowlings for at tvinge Ugandas regering til at gøre noget ved det seksuelle misbrug af piger på arbejdspladserne.

Fra landet til lagenet

Den seksuelle udnyttelse går ofte ud over piger fra landområderne. Såkaldte ”mæglere” driver en trafficking-industri, hvor de udser sig fattige, unge piger fra landet og fragter dem til byerne med løfte om job på fx en restaurant. Når pigerne ankommer, viser det sig ofte, at prostitution er en del af jobbet. Så står de der – alene i byen uden penge på lommen eller mulighed for at vende tilbage til deres landsby. Lønnen er ofte meget lav og ustabil, ligesom pigerne ofte først får løn, når arbejdsgiverens udgift til at få dem til byen er betalt af. Men fordi pigernes situation er så desperat, og der er så få jobs, bliver de hængende i håb om, at det bliver bedre. Og de få, der tør anmelde overgrebene, bliver sjældent taget seriøst.

Pigernes sikkerhed i Uganda har længe været et fokusområde for PlanBørnefonden, forklarer Nete Sloth Hansen-Nord.

”Det handler om at tackle de grundlæggende årsager til, at kvinderne ender i prostitution. Vi arbejder fx med at styrke pigerne socialt og økonomisk ved at skabe en indtægt gennem anstændigt arbejde, ligesom vi lærer dem at forstå deres rettigheder. Mange af de mest udsatte piger i slummen ved ikke, hvor grænsen går for, hvad de skal finde sig i på arbejdspladsen. Vi lærer dem, hvad de skal gøre, hvis deres rettigheder bliver overtrådt, fx hvordan de skal kontakte myndighederne,” fortæller Nete Sloth Hansen-Nord.

PlanBørnefonden har desuden sat fokus på problemet med kampagnen #NotPartOfHerJob (ikke en del af hendes job), for blandt andet at få landets ansvarlige politikere på banen.

I front for kampagnen stod tre unge ugandere, Fiona, Rowlings og Faridah. Sidstnævnte var i Danmark d. 11. oktober 2018 på FN’s Pigedag, hvor hun modtog PlanBørnefondens Pigepris for sit arbejde for udsatte piger i Uganda.

Landets minister for køn, arbejde og social udvikling, Janat Mukwaya, har allerede lovet at tage den seksuelle udnyttelse af piger på arbejdspladser op i parlamentet. Men Faridah, Fiona og Rowlings startede også en underskriftsindsamling, for at sikre, at politikernes samtale kommer til at fokusere på, hvorfor politiet ikke skrider ind, når piger og unge kvinder anmelder misbrug på arbejdspladsen.

Stop Corona

Støt med en skoleuniform