Terrorangreb forværrer situationen i Burkina Faso

Mens julen har været relativt fredelig her i Danmark, har en række terrorangreb desværre præget de sidste dage af 2019 i Burkina Faso. Situationen er meget alvorlig, og PlanBørnefonden arbejder for at sikre de bedst mulige vilkår for børnene i det vestafrikanske land.

“Over 100 er dræbt under angreb i Burkina Faso”. Sådan lød overskriften på et nyhedstelegram, der ramte flere danske medier på selveste juleaften. Angrebet var rettet mod en militærbase i den nordlige del af landet samt civile i en by i nærheden af basen. 35 af de dræbte var civile – heraf langt størstedelen kvinder. Den triste nyhed er det seneste eksempel på de mange terrorangreb, som har plaget landet gennem det meste af 2019. Terrorgrupper med forbindelse til al-Qaeda og Islamisk Stat menes at stå bag de fleste angreb.

“Situationen er meget alvorlig. Terrorgruppernes formål er at destabilisere landet. De angriber, hvor man er mest sårbar. Jeg tror desværre ikke, at det har nået sit højeste endnu,” siger Anne Smith Petersen, international og politisk direktør i PlanBørnefonden.

De mange angreb har sendt lokalbefolkningen på flugt fra de nordlige og østlige dele af landet, som er hårdest ramt. De seneste officielle tal melder om ca. en halv million mennesker på flugt, der søger mod andre dele af Burkina Faso for at slippe væk fra angrebene. Et tal, der forventes at stige.

I videoen herunder fortæller Plan Internationals direktør i Vestafrika, Rotimy Djossaya, om noget af den hjælp, vi yder til de mange burkinere på flugt.

 

Sponsorbørn på flugt
Blandt de mange mennesker på flugt er desværre også flere tusinde sponsorbørn.

”Vi er meget opmærksomme på situationen i Burkina Faso lige nu, og vi følger udviklingen tæt. Vores kollegaer i Burkina Faso har kontakt til alle sponsorbørnene og sikrer, at de er i sikkerhed,” siger Anne Smith Petersen. Sponsorer i PlanBørnefonden bliver kontaktet direkte, såfremt deres sponsorbarn skulle blive påvirket af krisen.

PlanBørnefondens indsatser i Burkina Faso fortsætter på trods af krisen og har fokus på at skabe sikkerhed for de mange børn, der er på flugt og sikre, at de kommer i skole. Det gælder både sponsorbørn og de mange tusinde andre børn, som lige nu ikke kan komme i skole på grund af urolighederne.

Flere end 2000 skoler er blevet tvunget til at lukke, hvilket har forhindret mere end 330.000 børn i at komme i skole. Mange lærere er flygtet af frygt for deres liv, og de mange internt fordrevne presser skolerne i de områder, som de flygter til, fordi skolerne ikke har plads til de ekstra børn og ikke har ekspertisen til at støtte elever med traumer.

 

PlanBørnefondens indsats er især fokuseret på at få de mange børn, som lige nu er på flugt i Burkina Faso, i skole.

De dræbte min onkel
Et af de børn, der har oplevet konsekvenserne af terrorangrebene, er 12-årige Nema.

“Jeg kommer fra landsbyen Tabremba. En dag kom bevæbnede mænd ind i mit klasselokale. De smed os ud af skolen og bortførte min lærer. Da jeg kom hjem, fandt jeg ud af, at mændene havde dræbt min onkel og flere andre fra landsbyen. Alle græd. Mine forældre tog os med og flygtede fra landsbyen,” fortæller Nema.

Familien søgte tilflugt i to andre byer, som de begge måtte forlade igen, fordi angrebene også ramte her.

“Da terroristerne angreb den anden landsby, dræbte de både folk på markedspladsen og i husene. Vi måtte flygte igen og krydse to floder på vejen. Mine forældre hjalp dem af os, der ikke kan svømme. Til sidst fik min far mulighed for at betale for transport til flygtningelejren i Kongoussi,” siger Nema og fortsætter:

“Vi mangler mad, for vi måtte efterlade alt, da vi flygtede. Jeg elskede at gå i skole. Her i lejren går det meste af dagen med at hjælpe min mor med at lave mad. Jeg håber sådan, jeg igen får mulighed for at stå op, tage min skoletaske på og gå i skole i stedet for at gå rundt her i lejren.”

 

12-årige Nema er et af de mange børn i Burkina Faso, der er flygtet fra sit hjem på grund af terrorangreb.

Børn som Nema har massivt brug for hjælp lige nu, hvis de skal have en chance for stadig at gå i skole og bevare muligheden for at skabe en bedre fremtid for sig selv. Derfor går det beløb, der tilfalder PlanBørnefonden fra Danmarks Indsamling 2020 også til projekter, der skal sikre undervisning til de mange børn på flugt i Burkina Faso. Du kan se Danmarks Indsamling den 1. februar 2020 på DR 1.

Stop Corona

Støt med en skoleuniform