Fædre er vigtige – ikke kun for deres børn – men for hele verdens udvikling. Derfor fejrer vi Fars dag ved at sætte fokus på nogle af de fædre, som rykker noget for deres børn.

Fædre er mange steder stadig familiens overhoved, og i de fleste samfund sidder mænd i de mest magtfulde positioner. De tre fædre, du kan møde her, gør op med traditioner, tabuer og sociale normer for at ændre verden for deres børn.

FRANCISCO: “JEG SIGER TIL MIN DATTER: FORBLIV SINGLE!”

Francisco er en fritænkende far sammenlignet med mange i hans samfund. Han bor i Chimborazo-provinsen i Ecuador, hvor mange forældre har svært ved at tale med deres teenagebørn om sex, prævention og seksuelle rettigheder.

Ofte får de unge ingen seksualundervisning, og de har derfor ingen at tale med, når det kommer til seksualitet og gode råd i forhold til, hvornår det er bedst at starte en familie. Det resulterer i, at 15% af teenagepigerne bliver gravide, så de ofte må forlade skolen for at passe deres babyer.

Men det skal der laves om på, mener Francisco. Derfor taler han åbent med sin datter, Gladys, på 17 år om sex og prævention.

“Jeg siger til hende, lad være med at få børn eller gift dig endnu,” siger Francisco og fortsætter: “Forbliv single. Uddan dig. Beskyt dig. Du er ung. Skab dig en fremtid først. Det bliver et virkelig svært liv for dig, hvis du ikke gør det.”

Sammen med Gladys har Francisco deltaget i Plan Internationals arbejde mod teenagegraviditeter i Chimborazo.

DESTA: “JEG VIDSTE IKKE, AT DET VAR FORKERT AT ARRANGERE MIN DATTERS ÆGTESKAB”

I Amhara-regionen i Etiopien bor Desta med sin familie. Her bliver 75% af pigerne gift, før de er 18 år, og mange er helt ned til 12 år, når de bliver gift. Fattige familier arrangerer børneægteskaber, fordi det betyder, at der er færre at brødføde, og det giver en indtjening for forældrene at få bryllupsgaver fra lokalsamfundet.

Det var netop de økonomiske, men også de sikkerhedsmæssige fordele, som Desta prioriterede, da han arrangerede et ægteskab for sin dengang 12-årige datter, Yekaba.

”Jeg bliver gammel og finder det trættende selv at gøre alt arbejdet på min gård. Jeg ønskede at have en mand her, der kunne hjælpe mig med arbejdet. Jeg er også opmærksom på, at Yekaba har brug for nogen til at beskytte hende i fremtiden. Jeg vil ikke være i stand til at passe på hende for evigt. Jeg vidste ikke, at det var forkert,” siger Desta om de overvejelser, han gjorde, inden han begyndte at arrangere et ægteskab med en 20-årig mand fra området.

Men Yekaba ønskede ikke at blive gift, og derfor satte hun alt ind på at overbevise sin far om, at det ikke var et godt valg for hende. Det lykkedes Yekaba at overbevise sin far om, at børneægteskaber ikke er en god idé. Og nu fraråder Desta andre fædre at gøre som ham.

”Mit råd til andre fædre? Lad ikke dine døtre blive gift tidligt. Mine to ældste døtre blev begge gift som børn, og de har ikke gode liv. Men det er for sent for mig at ændre ting for dem. Nu håber jeg bare, at deres børn ikke bliver gift for unge,” siger Desta.

ANJAIAH: “JEG FØLTE MIG PRESSET AF MINE FORÆLDRE TIL AT GIFTE MIN DATTER BORT”

Flere steder i Indien er det normalt, at piger bliver giftet bort, før de er fyldt 18 år. Det er også tilfældet i i Telangana-staten, hvor enkemanden Anjaiah bor med sine to døtre og forældre. Deres meget begrænsede indkomst får de fra familiens lille landbrug. Fattigdom, dårlige fremtidsudsigter, gamle traditioner og familiens ære er alle faktorer, der medvirker til, at børneægteskaber er normale i det område.

Derfor var Anjaiah under stærkt pres fra sine egne forældre og andre i lokalsamfundet for at gifte sin datter Sangeetha bort, allerede da hun kun var 15 år.

”Jeg er en fattig bonde, som har svært ved at få enderne til at mødes. Folk i landsbyen minder mig hele tiden om, at jeg har to døtre, der skal giftes. Jo højere en uddannelse, Sangeetha får, jo dyrere bliver hendes medgift. Den stiger også i takt med en piges alder,” siger Anjaiah.

Men Sageetha ville ikke giftes. Og gennem Plan fik hun nok oplysninger om pigers rettigheder til at overbevise Anjaiah om, at han ikke skulle ligge under for presset, men i stedet give hende mulighed for at få en uddannelse.

”Det bekymrer mig, men jeg vil have, hun klarer sig godt. Sangeethas selvtillid har virkelig ændret min opfattelse af, hvad piger er i stand til. Nu vil jeg gøre mit bedste for, at begge mine piger kan gå efter deres egne drømme,” siger Anjaiah, der nu støtter Sangeetha i at blive sygeplejerske.

Læs hele Sangeethas historie her.