Uddannelse blev Faiths vej ud af voldeligt ægteskab

Efter en opvækst i fattigdom kastede Faith sig i armene på en mand, hun troede, kunne give hende en bedre fremtid. Men ægteskabet endte med daglige verbale overfald og tæsk. Nu har Faith forladt sin voldelige eksmand, efter hun gennem Plan fik mulighed for at starte en uddannelse som syerske. Det har givet hende troen på, at hun kan skabe en god fremtid for sig selv.

I Kibera-slummen i Kenyas hovedstad, Nairobi, bor der omkring 250.000 mennesker, hvilket gør den til det største slumområde i Østafrika. Det var på gaderne her – blandt blikskure, fattigdom og høj kriminalitet, at Faith voksede op med sin mor og fem søskende. Hendes far levede af at sælge lokalt brygget øl, men han var sjældent hjemme, så det var op til Faiths mor at forsørge børnene. Det kæmpede hun for gennem et arbejde som rengøringshjælp, men hun havde kun sporadisk arbejde. “Vi havde næsten aldrig penge til mad,” husker Faith.

Drømmen om et bedre liv
Da Faiths mor ikke længere kunne skaffe penge til skolegang, måtte Faith og hendes bror droppe ud af skolen for at hjælpe med at skaffe penge til mad. Så da Faith fyldte 18, begyndte hun at lede efter en mand, der kunne forsørge hende, nu når hendes forældre ikke havde muligheden for det. Hun mødte en 20-årig mand, der gav hende penge og tøj, hvilket overbeviste Faith om, at hun ville få et bedre liv med ham. De giftede sig og flyttede sammen.

Da Faiths mor hørte om ægteskabet, blev hun rasende og sagde til Faith, at hun aldrig ville se hende igen. Imens begyndte svigerforældrene at presse Faith til at blive gravid, fordi de havde travlt med, at deres søn skulle have børn.

“Det var jeg slet ikke klar til. Og jeg synes også, det bør være mit eget valg,” fortæller Faith og indrømmer, at hun tog p-piller i smug for ikke at blive gravid.

Spændingerne voksede mellem Faith og hendes mand, der tidligere havde haft et arbejde, men nu var faldet til flasken.

“Han drak vin hele dagen og kom fuld hjem om aftenen, hvor han råbte og skreg og tævede mig.”

Faith prøvede at skaffe penge ved at tage forskellige småjobs, men det var ofte ikke nok til at skaffe mad på bordet.

“Jeg havde det så elendigt og følte mig ensom. Men jeg kunne ikke forlade min mand, for jeg havde ikke noget sted at tage hen,” fortæller Faith om den mørke periode i sit liv.

Opmuntret af andre kvinder
Gennem en veninde hørte Faith om Plans arbejde med at støtte piger og hjælpe dem med at organisere sig i grupper og kæmpe for deres rettigheder. Faith begyndte at komme i en af grupperne, hvor de andre piger opfordrede hende til at forlade sin mand og prøve at redde forholdet til sin mor.

“Min mor nægtede først at tale med mig. Men jeg var vedholdende og fortalte hende, at jeg gik i en selvhjælpsgruppe og ville forlade min mand, så hun lod mig langsomt komme tilbage i sit liv,” fortæller Faith.

Gennem et kursus hos Plan har Faith også lært at tænke kritisk og løse sine egne problemer.

“Før kurset var jeg genert, sky og nem at manipulere. Men lektionerne om kønsbaseret vold har lært mig, at ingen mand har ret til at slå mig, og at jeg kan hive ham i retten, hvis han gør det. Nu ved jeg også, at ingen andre har ret til at bestemme over mit liv.”

Med den lærdom i bagagen havde Faith fået selvtillid nok til at forlade sin voldelige mand. I stedet flyttede hun ind hos sin mor, der havde fundet fast arbejde som rengøringshjælp, og opfordrede Faith til at færdiggøre sin skolegang.

En ny mening med livet

I selvhjælpsgruppen hørte Faith om muligheden for at komme i erhvervspraktik gennem Plan.

“Jeg elsker mode, så kurset som syerske appellerede virkelig til mig. Da jeg var gift, anede jeg ikke, hvad jeg ville med mit liv. Men takket være erhvervspraktikken har jeg lært at sy kjoler og nederdele, som jeg vil sælge i fremtiden,” forklarer Faith.

Nu er Faiths plan at færdiggøre sin uddannelse som syerske, så hun kan købe en symaskine og starte sin egen forretning.

“Erhvervspraktikken har givet mig muligheden for at blive økonomisk uafhængig af andre end mig selv.”

Faith er overbevist om, at andre piger og kvinder fra Kenyas slumområder.

“Mange af de kvinder er fanget i voldelige forhold, ligesom jeg var. De kan ikke forlade deres mænd, fordi de er økonomisk afhængige af dem. Gennem erhvervspraktik kan de opnå evnerne til at skabe en fremtid for sig selv og tjene deres egne penge,” slutter Faith.

Når Faith er færdig med sin uddannelse, drømmer hun om at købe en symaskine og blive selvstændig. Foto: Jeroen van Loon

Støt pigerne

Støt med en skoleuniform