Unge ildsjæle står i front under COVID-19

I takt med, at COVID-19 har lukket verden ned, har unge mennesker overalt i verden rejst sig og kæmpet tilbage. Her kan du møde en række af de ildsjæle, der har nægtet at lade sig kue af pandemien.

Corona-krisen har ramt os alle hårdt. I verdens fattigste lande er de særligt udfordret af dårlige hygiejneforhold og mangel på information, og for mange er det en kamp at få råd og adgang til basale ting som mad og hygiejneartikler. Selvom COVID-19 i den grad har vendt op og ned på alles liv, har vi været vidner til, hvordan især unge mennesker har nægtet at sidde stille. I de lande, vi arbejder i, har vi set talrige eksempler på initiativer, der giver håb under ellers triste omstændigheder. Herunder kan du møde en række unge fra hele verden, der står i spidsen for at hjælpe i en krisetid.

Stephanie fra Kenya lærer børn at vaske hænder

“Børn kigger på, hvordan vi reagerer på COVID-19-pandemien, og vi er nødt til at sikre os, at de ikke går i panik,” siger 20-årige Stephanie fra Kenya. Hun er en af de frivillige, der lærer børn at vaske hænder rigtigt: ”Det er vigtigt, at forældre sikrer, at børn vasker deres hænder med sæbe og vand så mange gange som muligt.”

Sponsorbarn fra Vietnam opfinder maskine til håndsprit

I Vietnam har Chung, et sponsorbarn og elev i 9. klasse, udviklet en automatisk maskine til håndsprit. ”Jeg har været meget trist over, at jeg ikke har kunnet gå i skole og se mine venner og lærere som normalt. Jeg måtte blive hjemme, og så besluttede jeg mig for at lave noget research på internettet,” fortæller den 14-årige elev, der har en særlig interesse for elektronik. Han har bygget maskinen ud af små dele, som han har købt over internettet.

Raziya fra Bangladesh syr masker til sit lokalsamfund

Alle skolerne i Bangladesh har holdt lukket under COVID-19. Derfor besluttede 14-årige Raziya for at bruge sin tid på at sy masker for, at så mange som muligt kan beskytte sig mod sygdommen. Hendes mor er syerske, og sammen udviklede de en måde at sy ansigtsmasker på med overskydende stof fra moderens forretning. Folk i Raziyas lokalområde får maskerne gratis, og de fleste går rundt med dem nu, ligesom de oftere vasker hænder. Raziya bruger nemlig også tid på at fortælle folk om vigtigheden af god håndhygiejne.

Ung influencer fra Benin sætter fokus på seksuelle sygdomme med app

Den unge influencer Madjidath fra Benin har været del af en global indsats for at skabe opmærksomhed på nogle af de sociale og økonomiske udfordringer, der er opstået i kølvandet på COVID-19. Hun og hendes team har udviklet en app, hvis formål er at hjælpe unge med at håndtere seksuelt overførte sygdomme under lockdown: ”Vi har fokuseret på de sundhedsudfordringer, som unge og sårbare mennesker står over for. Den usædvanlige situation forhindrer folk, der har seksuelt overførte sygdomme, i at få adgang til sundhedspleje,” fortæller Madjidath.

I Mali bruger unge radioen for at sprede information om COVID-19

I Mali har mange haft svært ved at tro på, at COVID-19 eksisterer. Selvom regeringen har indført tiltag, der skal mindske spredningen, så er det ikke alle, der overholder dem. Det har unge som 26-årige læge Abdoulaye Sidi Dicko gjort noget ved. Han er medlem af en ungegruppe under Plan International og står for at producere radioudsendelser om COVID-19 til flere lokale radiostationer. Her kan lytterne ringe ind og stille spørgsmål omkring virussen. ”Vi kan med sikkerhed sige, at vores aktiviteter har været succesfulde, fordi folk bliver mere bevidste om sygdommen,” siger Abdoulaye.

Stop Corona

Støt med en skoleuniform