Mere støtte til unge iværksættere i Mali

Af Allan Bjerreskov

Med støtte fra PlanBørnefonden er det lykkes for Niamoye og 480 andre unge i Mali at starte en virksomhed. Virksomheder, der skaber jobs, som kan være med til at løfte andre unge ud af fattigdom. Nu har den hollandske regering bidraget med yderligere 15 mio. kr til det succesfulde projekt.

Mali er plaget af fattigdom og flere væbnede konflikter, der har hærget landet og Sahel-regionen siden 2012. Uroen kulminerede foreløbigt med et statskub i august. På trods af udfordringerne kæmper Malis unge befolkning for en bedre tilværelse. Og nu har hundredvis af unge fået en forretning op at køre med støtte fra PlanBørnefonden, den danske ambassade i Mali og organisationen Swisscontact.

Her har de unge fået mulighed for at udvikle og præsentere en forretningsplan og få finansiering til deres virksomhed.

Niamoye Yattara fra hovedstaden Bamako er en af de unge kvinder, der fik finansiering til sin virksomhed. FOTO: SwissContact

Niamoye Yattara fra hovedstaden Bamako er en af de unge kvinder, der fik finansiering til sin virksomhed. Hun har startet sin egen kosmetikforretning, hvor hun sælger økologiske cremer, olie og andre hudprodukter. Visionen er at skabe arbejdspladser for andre unge kvinder. Drømmen havde været der længe, men ikke mange banker i Mali giver finansieringslån til unge kvinde.

”Det var svært at få finansieringen til at komme i gang. Men med det her lån fik jeg skub i forretningen,” siger Niamoye.

COVID-19 var tæt på at briste drømmen

Niamoyes virksomhed og flere af de andre nystartede forretninger var tæt på lukning, da regeringen lukkede grænserne i Mali. Det lykkedes for Niamoye at reagere hurtigt og med støtte fra blandt andre PlanBørnefondens partner Swisscontact begyndte hun at producere og sælge håndsprit i forretningen.

Over halvdelen af piger og unge kvinder i alderen 15-24 i Mali er ikke i arbejde. Private virksomheder og start-ups kan være med til at skabe fremskridt. Men det er stadig alt for svært for piger og unge kvinder at få lov til at gå i skole, få adgang til arbejdsmarkedet og bidrage til samfundet.

Så mange unge kvinder kan nu lave en start-up

Læs mere om vores arbejde i Mali og bliv sponsor for et barn.