”Vi er mere bange for at dø af sult end COVID-19”

Antallet af mennesker, der sulter, kan blive fordoblet på grund af COVID-19. Flere end en kvart milliard mennesker vil akut mangle mad i slutningen af 2020, hvis der ikke snart handles. PlanBørnefonden uddeler fødevarer, sæbe og masker til gravide og mødre med små børn i flere lande.

Der er indført forsamlingsforbud i store dele af verden. I udsatte områder har familier mistet deres daglige indtjening på grund af forbuddet, og de mangler penge til mad. Millioner af mennesker har ingen opsparing, de skal dagligt ud at skaffe penge til det næste måltid. Derfor har det store konsekvenser, når samfundene lukkes ned.

”Regeringen har lige forlænget karantænen med tre uger. Vi ved ikke, hvad der kommer til at ske med os. Jeg har lige talt med en kvinde, der i desperation var på vej til politistationen med sine børn og spørge om hjælp, fordi hun ikke kan give sine børn mad,” fortæller 25-årige Shafic Isabirye, der bor i Uganda og er frivillig gennem en lokal organisation, som PlanBørnefonden støtter. Shafic dokumenterer, hvordan COVID-19 påvirker børn og unge i hovedstaden Kampala via sin mobiltelefon. Han optræder i videoen nedenfor, der er sammensat af unges egne mobiloptagelser.

 

Antallet af mennesker, der vil sulte globalt, er estimeret til at stige til 265 millioner i 2020 på grund af COVID-19. Det er en stigning på 130 millioner siden sidste år, advarer FN’s World Food Programme i en ny rapport.

”Jeg forstår godt, hvorfor regningen har lukket ned for samfundet, men folk sulter nu, og der er brug for flere tiltag. Ellers vil flere dø af sult end af COVID-19,” siger Shafic Isabirye.

Jeg kan ikke købe mad til mine børn, for jeg har mistet mit arbejde

”Jeg har mistet mit arbejde på grund af COVID-19 og har derfor ingen penge til mad. Jeg er alene med mine tre børn, da min mand er død. Jeg føler mig heldig at få tildelt mad, men jeg håber snart pandemien er ovre, så jeg kan finde et nyt arbejde og forsørge mig selv og min familie igen,” siger Fanta Solomon, der bor i Etiopiens hovedstad Addis Ababa.

Unge frivillige uddeler mad til gravide og mødre med små børn

COVID-19 har skubbet fattige familier ud i desperation, fordi de ikke kan arbejde og tjene penge til at købe mad til deres børn. Unge frivillige tilknyttet PlanBørnefonden uddeler fødevarer, masker og sæbe til de mest udsatte familier i hovedstaden Addis Ababa i Etiopien sammen med vores kollegaer fra Plan International. Især gravide og mødre med små børn får tildelt varer, så de kan komme igennem krisen uden at sulte.

Tørke forværrer COVID-19 krisen

Mange af de lande, hvor PlanBørnefonden arbejder, havde allerede før COVID-19 epidemien store udfordringer med at skaffe rent vand og mad til alle. I Det Sydlige Afrika oplever man den værste tørke i årtier på grund af klimaforandringer, hvilket betyder, at man har problemer med at skaffe drikkevand til befolkningen – og der er slet ikke nok vand til at vaske hænder flere gange om dagen, som er en af metoderne til at forhindre spredningen af virussen. I Zimbabwe er det estimeret, at 35 procent af befolkningen akut vil mangle mad i 2020.

”Vi frygter en massiv stigning i hungersnød nu, hvor forældre ikke har mulighed for at arbejde og tjene til føden og andre basale fornødenheder. Børn er de mest udsatte. De får oftest deres primære måltid i skolen, der nu er lukket,” siger Anne Smith, der er international og politisk direktør hos PlanBørnefonden.

Penge via mobilen redder liv

I Burkina Faso i Vestafrika uddeler vi penge via mobilen til familier, så de har råd til mad og vand. Ved uddelingen sørger vi for, der holdes afstand for at undgå smittespredning. Ved at anvende mobiloverførsler forhindrer vi også, at smitten spredes via pengesedler.

”Vi arbejder på højtryk på at give flere familier adgang til mad og vand. Vi har tidligere haft stor succes med pengeoverførsler via mobiltelefoner til familier. Dét skal vi udbrede i langt højere grad, hvis vi skal forebygge hungersnød,” siger Anne Smith, international og politisk direktør hos PlanBørnefonden.

PlanBørnefonden støtter børn, unge og deres familier, så de kan komme sikkert igennem COVID-19 krisen. Du kan støtte vores indsats her.

Stop Corona

Støt med en skoleuniform