21-årige Marie Cancel og 24-årige Hinda Olad er ligestillingsaktivister. Gennem deres podcast ’Langt til ligestilling’ og foredrag på danske skoler ønsker de at starte samtaler, der kan mindske uligheden. Her fortæller de om, hvorfor det er vigtigt at bakke op om FN’s Verdensmål 5: Ligestilling mellem kønnene.

Marie – hvorfor deltager du i ligestillingsdebatten?

”Det er vigtigt, fordi det er emner, jeg ikke har lært om i skolen. Det er noget, jeg har lært om gennem andre aktivister og gennem mine venner, der på en eller anden måde har gjort noget, der har clashet med samfundets normer. Det er vigtigt for mig, at der er folk, som sætter ord på de her kampe, der kan være rigtig svære at kæmpe alene.

Hinda, hvorfor er det vigtigt for dig at tale om ligestilling?

Hinda – fortæl om jeres podcast?

”Marie og jeg manglede et radioprogram, der debatterede emner som: sexisme, racisme, patriarkatet, magtstrukturer og klasseforskelle, så vi lavede vores egen podcast. Vi kigger på statistikker, der tydeliggør uligheder, og vi hiver gæster ind med personlige historier. Jeg tror, det vigtigste er at få en samtale igang om, hvad der skal ændres. Det har hjulpet mig at give ordet til andre og selv tage ordet – så vi kan komme uligheden til livs. Det er helt klart de personlige fortællinger, som har rykket noget for rigtig mange mennesker.”

Marie, du har været udsat for online chikane. Hvordan påvirkede det dig?

det har påvirket mig sindssygt meget

Da jeg fandt ud af det, følte jeg mig helt alene og skulle ligesom finde ud af, hvad gør man ved det. Jeg har aldrig skammet mig over min seksualitet, men lige pludselig var det et våben, han kunne bruge imod mig. Noget han kunne bruge til at få mig ned med nakken og hævne sig på mig. Når du som pige eller ung kvinde er så blottet på nettet, har vi en tendens til at tro, at det er det værste, der kan ske. At jeg selv har oplevet det i en meget ung alder, det har påvirket mig sindssygt meget.

Læs mere om, hvordan Marie håndterede at få delt nøgenfotos på nettet.

Marie, hvad skal der til for at opnå ligestilling?

”kvinder og kønsminoriteter er blevet systematisk undertrykt i al den tid, vi kan huske, så først skal vi anerkende problemet. Derefter må vi indse, at forandringer ikke kommer af sig selv. Vi kan ikke bare vente. Hvis du kigger på rapporten Global Gender Gab for 2020, har vi først ligestilling om mere end 100 år, hvis vi fortsætter i samme tempo med at lave forandringer, og så er jeg jo død til den tid. Jeg vil gerne have politiske fremskridt nu.

Vi må måske acceptere, at kvindekvoter skal til, hvis vi vil have flere kvinder i topledelser. Og diskrimination- og ligestillingsdebatten skal undervises i skolerne, så det ikke kun er børn, der bliver diskriminerede, der lærer om det gennem deres egen smerte.”

Hinda – har du nogensinde følt dig begrænset på grund af dit køn?

”Ja, i min opvækst var der stor forskel på piger og drenge, og hvordan vi blev behandlet. At være pige lukkede mange døre for mig. Jeg skulle mindes om, at jeg var skrøbelig. Jeg fik fortalt alt fra, hvordan jeg skulle gå klædt – til hvem jeg skulle være sammen med i fremtiden.

Da jeg var omkring 11 år, kan jeg huske, at der var én, der sagde til mig; ‘Lige nu er I piger. Men lige om lidt bliver I mødre.’ Dér fik jeg kvalme.

Piger bliver opdraget ud fra, at de skal være nogens mor og nogens kone

Fra piger er helt små, får de ofte fortalt, at de er smukke eller har pæne kjoler på. De bliver opdraget ud fra, at de skal være nogens mor og nogens kone. Som pige bliver man aldrig fortalt, at man er klog, eller man er selvstændig.”

PlanBørnefonden står bag podcasten ‘Har vi Ligestilling i DK?’ Nedenfor kan du lytte til et interview med Hinda, der handlet om at være den ‘forkerte‘ pige.

Marie, hvad tænker du om den sexismedebat, der er blusset op i Danmark i 2020?

”Jeg synes, det er sindssygt smukt. Revolutionen er kommet, og jeg synes, det er fantastisk, vi begynder at snakke om sexisme som et konkret problem. Før fik du som kvinde ødelagt din karriere, hvis du snakkede højt om seksuel krænkelse på jobbet, nu får du faktisk ødelagt din karriere som mand, hvis du krænker. Men det er også skræmmende at se, hvordan mange mennesker og politikere, stadig betvivler Sofie Lindes legitimitet frem for at spørge ind til problemet.”

Skal din skole have besøg af Hinda og Marie?

Hvis du og din klasse gerne vil vide mere om FN’s Verdensmål 5: Ligestilling mellem kønnene, og hvordan det står til med ligestilling i Danmark og ude i verden, kan I få et gratis foredrag med Hinda og Marie ved at skrive en mail til Maja Bygvrå, Youth Engagement Manager: maja.bygvraa@planbornefonden.dk

Her kan du lytte til alle afsnittene af Marie og Hindas podcast ‘Langt til Ligestilling,’ der udgives på ungdomsmediet SEIN og på Radio Loud.