Regeringen i Mozambique har vedtaget en ny lov, der forbyder børn under 18 år at indgå i ægteskab. Plan har været med til at udarbejde lovforslaget. 

Flere rettighedsorganisationer, herunder Plan, har længe kæmpet for at få Mozambiques regering til at forbyde børneægteskaber.

Landet indtager en niendeplads over de lande i verden, hvor procentvis flest børn bliver gift, viser 2017-tal fra UNICEF. 48 % af pigerne i Mozambique bliver gift før deres 18-års fødselsdag, og 14 % før de fylder 15 år. I absolutte tal har landet hvert år omkring 649.000 piger, der bliver giftet bort.

Den nye lov eliminerer et “smuthul” i mozambiquisk lovgivning, der før har betydet, at børn under 16 år kunne blive gift med deres forældres tilladelse. Den nye lov skal sikre, at ingen kan blive gift, før de er fyldt 18 år.

Historisk vedtagelse

Plan har spillet en vigtig rolle i udarbejdelsen af lovforslaget. I flere år har vi arbejdet side om side med Mozambiques nationale og lokale regeringer, andre organisationer, ledere i samfundet, drenge og piger samt forældre og religiøse ledere.

Det er ikke en ubetydelig beslutning, som regeringen i Mozambique har taget, siger danske Anne Hoff, der er Country Director hos Plan Mozambique.

“Denne lov repræsenterer en historisk forpligtelse hos den mozambiquiske regering til at opretholde pigers rettigheder,” siger hun.

“Hvis en pige bliver gift, før hun fylder 18 år, er der større risiko for, at hun dropper ud af skolen for at blive mor, ligesom hun har større risiko for at dø under graviditet eller fødsel og for at blive fanget i fattigdom resten af livet.”

Lovforslaget var til afstemning i juli og blev enstemmig vedtaget i landets parlament. Men det bliver først til en egentlig lov, når den er blevet underskrevet af præsident Filipe Nyusi. Det har han tre måneder til at gøre, og Anne Hoff forventer, at det vil ske uden problemer.

Kampagnen mod børneægteskaber i Mozambique har eksisteret i landet i nogle år med unge støttet af Plan International i spidsen. Gennem den såkaldte “pinkifikation”-kampagne blev der eksempelvis sat fokus på børneægteskab i byerne Maputo, Maxixe og Inhambane ved hjælp af vægmalerier, reklametavler og busser malet i pink. Alle med budskabet om at sige nej til børneægteskab.

Bøn: Forsink ikke loven

Plan opfordrer regeringen i Mozambique til ikke at forsinke loven men sikre, at den bliver håndhævet.

“Piger har ventet længe nok på, at denne alvorlige krænkelse af deres menneskerettigheder ophører,” siger Anne Hoff og tilføjer:

“Den nye lov må træde i kraft så hurtigt som muligt.”

Plan opfordrer også regeringen til at støtte lovgivningen med politikker og programmer, der tager fat på de grundlæggende årsager til børneægteskaber og takler ulighed mellem kønnene og skadelige sociale holdninger.

”Vi har brug for stærke, juridiske rammer, hvis denne praksis skal udryddes, men det fremgår tydeligt af beviserne, at det skal kombineres med andre foranstaltninger for at sikre, at piger og unge kvinder kan kræve deres ret til at vælge om, og hvornår de vil giftes,” siger Anne Hoff.