Piger er den gruppe, der er mest udsat for diskrimination og stigmatisering i verden – kun på grund af deres alder og køn. Konsekvensen er, at de ikke gennemfører skolen, de bliver giftet bort, de udsættes for overgreb og de bliver gravide, mens de stadig er børn. Det gavner hele verden, når pigers rettigheder respekteres.
Piger er i stand til at skabe forandring i verden omkring dem og for dem selv. Når piger inddrages i beslutningsprocesser, bliver verden rigere og mere retfærdig. PlanBørnefonden arbejder aktivt for FN’s Verdensmål 5: Ligestilling mellem kønnene.
Vi påvirker regeringer, embedsfolk og FN til at vedtage love og regler, der fremmer ligestilling og ved at støtte konkrete projekter, der gør en forskel her og nu. Det sker i samarbejde med forældre, lokale ledere, drenge og piger. Hele lokalsamfundet skal nemlig involveres for at skabe varige forandringer og bedre vilkår for piger.
Vi sørger også for at udsatte piger og unge kvinder får mulighed for at råbe magthavere og medier op og kræve handling. En af de unge aktivister, vi støtter, er Faridah Nalumansi, som er alenemor til to børn og bor i et slumområde i hovedstaden Kampala. Hun er blevet nægtet adgang til flere skoler, fordi hun blev mor i en ung alder – og hun kæmper nu ihærdigt for, at alle piger og unge kvinder har mulighed for at tage en uddannelse. Hun har blandt andet talt til verdens ledere i FN’s Generalforsamling om vigtigheden af skolegang for alle. Se video:
I 2020 har PlanBørnefonden udgivet en rapport sammen med UNICEF, der sætter fokus på de uretfærdigheder, som piger udsættes for. Rapporten viser, at flere piger kommer i skole i dag end for 25 år siden. Men der er stadig lang vej igen, før at vi har ligestilling mellem kønnene. Hver 10. pige mellem 15-25 år kan ikke læse og skrive, 12 millioner piger under 18 år bliver giftet bort hvert år og komplikationer i forbindelse med graviditet er den hyppigste dødsårsag blandt piger mellem 15-19 år.
Den globale COVID-19 krise har sat en stopper for årtiers fremgang for pigers rettigheder. Her kan du læse om fire grunde til at piger og kvinder er ekstra udsatte under COVID-19, og hvordan COVID-19 risikere at sætte pigers fremskridt 20 år tilbage
Den 11. oktober er FN’s Internationale Pigedag. Denne dag markerer PlanBørnefonden og Plan International med diverse events i 70 lande og uddeling af PlanBørnefondens Pigepris for at sætte fokus på at skabe ligestilling mellem kønnene.
Læs om Anja Leighton, der i 2019 modtog PlanBørnefondens Pigepris.
Hvert år arrangeres der ‘takeovers,’ hvor piger fra hele verden overtager magten fra borgmestre, ministre og direktører, så deres stemmer bliver hørt. Pigedagen bruges til at markere de positive forandringer, der sker, når en pige får mulighed for at uddanne sig og bestemme over sit eget liv. Når piger går forrest, gavner det hele samfundet.
På sociale medier kan du søge på #GirlsGetEqual og #StøtPigerne for at finde historier om pigers udfordringer, og hvordan PlanBørnefonden skaber lige muligheder for drenge og piger.
Læs mere om kampagnen #GirlsGetEqual
lnfluencer Kristine Sloth er ambassadør for PlanBørnefonden. Hun har både været i Kenya og Uganda for at bruge sin stemme og sine kanaler på de sociale medier til at sætte fokus på pigers rettigheder.
“Alle de piger, som jeg talte med, var jævnaldrende med mig. Måske er det derfor, de gjorde så stort et indtryk på mig. Det kunne jo have været mig selv,” siger Kristine Sloth.
Den 28. maj er det FN’s International Menstruationsdag. TV-vært Sarah Grünewald og Mette Marie Lei Lange, der er PlanBørnefondens ambassadører samlede i 2020 mere end 340.000 kroner ind til genanvendelige bind til piger i Kenya. Læs mere om, hvordan de gjorde.
Inden udgangen af 2022 vil PlanBørnefonden være med til at engagere 5,7 millioner danskere i at skabe positive forandringer for 5,7 millioner af verdens mest udsatte piger og unge kvinder.
Vi gør en særlig indsats for piger i Øst- og Vestafrika i samarbejde med Danida. Du kan støtte piger i Togo, Mali, Burkina Faso, Benin, Etiopien, Kenya, Zimbabwe og Uganda gennem vores Pigefond.
Tryk her, hvis du ønsker at støtte vores kamp for pigers rettigheder med et valgfrit beløb.
Du kan overføre et valgfrit beløb via MobilePay til 41648
Du kan støtte ved at overføre et valgfrit beløb via din bank. Overfør til kontonummer: 2191-7556618172