Vores historie
Puigcerdà, Spanien.
Året er 1937, og en lille dreng går alene rundt i gaderne med en håndskreven note om sin hals:
”Dette er José. Jeg er hans far. Når Santander falder, vil jeg blive skudt. Hvem der end finder min søn, vær sød at tage jer af ham.”
Den britiske journalist John Langdon-Davies befinder sig lige netop her for at rapportere hjem om de konsekvenser, som Den Spanske Borgerkrig fører med sig. José er ikke det første forældreløse barn, han ser, og han har allerede sørget for mad og et sted at sove til flere af krigens børn. Men sedlen om Josés hals får ham til at tænke, at de har brug for mere end det. Han vil give dem håb, en fornemmelse af, at der er nogen i verden, der tænker på dem og bekymrer sig om dem.
Så John Langdon-Davies iværksætter en ordning, hvor britere kan sende én shilling om dagen og give forældreløse børn som José mad, husly og uddannelse. Derudover giver han dem muligheden for at skrive breve og sende billeder frem og tilbage til hinanden. I samarbejde med nødhjælpsarbejderen Eric Muggeridge bygger han langsomt sponsorordningen op under navnet Foster Parents Plan for Children in Spain – det, vi i dag kender som Plan International.
300 børn fik mad og husly det første år efter, at Plan blev etableret. Da 2. verdenskrig brød ud, blev organisationen kendt som Foster Parents Plan for War Children, og nu var formålet at hjælpe børn på flugt over hele Europa.
Da krigen endelig sluttede, begyndte Europa sin langsomme genopbygning, og Plan skiftede fokus. Nu var formålet at sikre børn og unges rettigheder i de mindst udviklede lande.
I dag har mere end 50 millioner børn over hele verden gavn af vores arbejde.
Tidslinje: Plan Internationals historie
- 1937: Plan International bliver grundlagt af John Langdon-Davies og Eric Myggeridge under navnet Foster Parents Plan for Children in Spain med fomålet at hjælpe de børn, der har fået ødelagt deres liv under Den Spanske Borgerkrig.
- 1940’erne: Under 2. verdenskrig bliver organisationen kendt som Foster Parents Plan for War Children og arbejder primært i England med at støtte børn på flugt fra hele Europa. Efter krigen udvider Plan hjælpen til Frankrig, Belgien, Italien, Holland, Tyskland, Grækenland, Tjekkiet, Kina og kortvarigt Polen.
- 1950’erne: Efterhånden som Europa kommer sig oven på krigen, flytter vi programarbejdet til mindre udviklede lande med formålet at skabe varig udvikling for udsatte børn uanset omstændighederne.
- 1960’erne: Vi udvider til Asien og nogle lande i Sydamerika. I 1962 bliver førstedame Lady Jacqueline Kennedy æresforkvinde, da Plan International fejrer sit ”sølvbryllup”.
- 1970’erne: Vi udvider arbejdet endnu mere til på tværs af Latinamerika og Caribien, Asien og Afrika. Vi bliver nu offcielt kendt som Plan International.
- 1980’erne: Belgien, Tyskland, Japan og Storbritannien åbner Plan-kontorer, ligesom USA, Australien og Holland har gjort det.
- 1990’erne: Vi åbner flere kontorer i Frankrig, Norge, Finland, Danmark, Sverige og Korea.
- 2000’erne: Vi når 21 kontorer i alt – Colombia, Indien, Irland, Italien, Hong Kong, Spanien og Schweiz kommer til.
- 2018: Plan Danmark og Børnefonden fusionerer og bliver til PlanBørnefonden.
- 2022: Vi fylder 85 år og er til stede i mere end 70 lande, hvor vi kæmper for børns rettigheder og lige muligheder for alle uanset køn.
Fusionen af to organisationer
1. juli 2018 fusionerede Plan Danmark med BØRNEFonden. BØRNEfonden blev oprettet af den tidligere chefredaktør for BT, Morten Pedersen Grymer, i samarbejde med Christian Children’s Fund i 1972. Fondens primære arbejde var i Benin, Burkina Faso, Kap Verde, Mali og Togo, hvor de støttede børn gennem sponsorater, ligesom PlanBørnefonden gør i dag. De samarbejdede desuden med Child Fund International, så danskere kunne sponsorere børn i en lang række lande i Asien og Latinamerika.
Tidslinje: Børnefondens historie
- 1938: Børnefondens forgænger oprettes i Kina med Christian Children’s Fund og introducerer sponsorbaseret udvikligshjælp i USA.
- 1967: En annonce fra CCF gør et stort indtryk på daværende chefredaktør for BT, Morten Pedersen Grymer. I annoncen opfordres til at hjælpe et nødlidende barn i et udviklingsland. BT bringer annoncer og artikler om CCF i Danmark og får mange henvendelser fra folk, der gerne vil være sponsor for et barn.
- 1972: Morten Pedersen Grymer tager kontakt til CCF i USA på grund af danskernes store interesse for at hjælpe. CCF, Danmark stiftes den 13. januar 1972. Sidst i 70’erne åbner CCF kontor i Rwanda.
- 1986: BØRNEfonden får sit eget danske navn og bliver en selvstændig dansk organisation.
- 2003: BØRNEfonden har nu kontorer i Burkina Faso, Benin, Mali, Togo og Kap Verde.
- 2009: Stine Bosse indtræder som formand.
- 2018: Plan Danmark og Børnefonden fusionerer og bliver til PlanBørnefonden.