Sådan er du sponsor
Som sponsor for et barn hos PlanBørnefonden skaber du fremskridt og udvikling i dit sponsorbarns lokalområde gennem de projekter, du støtter. Du gør en stor forskel for dit sponsorbarn og for hele det lokalsamfund, barnet er en del af. Du er med til at sikre, at familierne får bedre levevilkår, og at flere børn får en tryg opvækst med bedre adgang til undervisning og sundhed.
Men du gør også meget mere end det. Du støtter kampen for at sikre børns rettigheder og ligestilling mellem piger og drenge, ligesom du giver dem en stemme lokalt, nationalt og globalt.
Se videoen herunder for at få en hurtig intro til sponsorprogrammet.
Som sponsor for ét barn støtter du faktisk mange børn
Du bidrager i kampen mod børneægteskaber, får unge i arbejde og sikrer, at piger og andre unge beskyttes i kriser og mod vold og overgreb.
At være sponsor er en måde at lære om andre børns liv
Mange børnefamilier bruger sponsoratet som en del af deres børns opdragelse, fordi det at have et sponsorbarn er en god måde at lære om, hvordan det er at være barn i en anden del af verden.
Du kan have kontakt med sponsorbarnet
Du kan skrive med barnet og følge barnets udvikling, hvis du vil. Du får billeder af sponsorbarnet og hører årligt nyt om barnet, familien og PlanBørnefondens arbejde.
Log ind på MitPlan og følg med i dit sponsorbarns liv
Det er nemt for dig at følge med i dit sponsorbarns liv, holde kontakten med familien og sende en lille hilsen eller gave.
Mød et sponsorbarn
Hvordan er det egentligt at være sponsorbarn? Få et indblik i sponsorbørns liv og de forandringer, du er med til at gøre i dit sponsorbarns område.
Sådan holder vi dig opdateret
Som sponsor hos PlanBørnefonden hører du løbende fra os med nyheder og opdateringer om dit sponsorbarn og de områder, vi arbejder i.
- Du kan finde opdateringer om og skrive med dit sponsorbarn på den digitale platform MitPlan
- Du modtager årlige opdateringer om dit sponsorbarn, via MitPlan eller brev, og en rapport om, hvordan dit bidrag har været med til at gøre forskel
- Du modtager vores sponsormagasin en gang om året – enten fysisk eller digitalt
- Du modtager nyhedsbreve hver måned med opdateringer om vores arbejde
- Du kan også følge med løbende på vores sociale medier, hvor vi holder dig opdateret om vores arbejde
Bliv sponsor
Ofte stillede spørgsmål
Her finder du svar på de oftest stillede spørgsmål. Hvis du har andre spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os.
Vi sidder klar alle hverdage kl. 10-15 på telefon 70 22 12 11 og [email protected].
-
-
På vores digitale platform MitPlan er det let at følge med i dit sponsorbarns liv, holde kontakten med familien og sende en lille hilsen eller gave. MitPlan er let at tilgå fra computer (vi arbejder pt. på at mobiloptimere platformen).
På MitPlan har vi samlet nyt om dit sponsorbarn og de projekter, du støtter, så du let og enkelt kan følge udviklingen for barnet, familien og området.
Som sponsor får du automatisk en profil på MitPlan, er det første gang du logger ind, skal du blot bruge linket herunder, og derefter klikke på ’Har du glemt din adgangskode’ og bruge den email du har registreret hos os.
Herefter vil du modtage en mail med link til opdatering af dit kodeord. Når det er gjort, kan du logge ind med mailadressen og dit nye kodeord.
Har du udfordringer, kan du se videoen her, som guider dig første gang du logger ind på MitPlan.
Det er kun muligt at logge på MitPlan med den e-mailadresse, som du har tilknyttet i vores system. Har vi ikke allerede din e-mailadresse, er du velkommen til at kontakte os på telefon 70 22 12 11 eller [email protected] for at få den registreret.
På MitPlan kan du:
- Se fotos af dit sponsorbarn og læse nyt om familien
- Få overblik over dine bidrag og donationer
- Se resultater fra de projekter, du støtter
- Nemt sende en gave til dit sponsorbarn og skrive brev til familien
- Modtage hilsner fra dit sponsorbarn
- Det er let at oprette en profil og logge ind på MitPlan.
Hvis du ønsker det, kan du naturligvis fortsat modtage opdateringer fra dit sponsorbarn med posten.
-
Din støtte betyder meget for dit sponsorbarn, familien og hele lokalområdet. En uafhængig analyse af vores sponsorprogram fra RMIT University i Melbourne har slået fast, at vores sponsorprogrammer når de mest udsatte, marginaliserede og sårbare børn i verden. Flere piger og drenge kommer i skole i de samfund, hvor vi har sponsorprogrammer. Jo længere tid vi er i et samfund, jo flere børn går og bliver i skole, og jo bedre adgang har samfundet til vand og sanitet. Dette er en del af den forskel, du er med til at gøre som sponsor. Du kan også gøre en forskel for barnet ved at skrive breve med barnet og familien, fordi de på den måde kan lære dem om andre kulturer end deres egen.
-
Ja, du kan godt blive sponsor, hvis du er under 18 år. Det kræver blot, at en forælder eller myndig værge underskriver en samtykkeerklæring, som giver dig tilladelse til at blive sponsor.
Du kan finde samtykkeerklæringen her. Når du har udfyldt den, skal du sende den underskrevne erklæring til [email protected] eller til PlanBørnefonden, Mimersgade 47, 4. Sal, 2200 København N.
-
Som sponsor i PlanBørnefonden har du en unik mulighed for at følge med i dit sponsorbarns liv, og samtidig opleve, hvilken forskel din støtte er med til at skabe i barnets lokalsamfund og land. Vi er løbende i kontakt med dig og holder dig opdateret om, hvordan det går med barnet og de projekter, du er med til at støtte.
Glæd dig til at få:
- Velkomsthilsen fra dit sponsorbarn inden for tre måneder.
- Årlig opdatering om barnet med nye billeder.
- Årlig rapport om PlanBørnefondens arbejde i lokalområdet og landet.
- E-mails med vigtigt nyt.
- Nyhedsbrev, hvis du vælger det til.
- Magasin med nyheder og artikler om vores arbejde.
- Skattefradrag for dine bidrag.
- Mulighed for at skrive med barnet og familien.
- Mulighed for at besøge barnet og familien.
På vores digitale platform MitPlan er det desuden let at følge med i dit sponsorbarns liv, holde kontakt med familien og sende en lille hilsen eller gave. MitPlan er let at tilgå på både computer og mobil. Opret profil og log ind på MitPlan.
-
Nej. At være sponsor har intet med adoption at gøre. Det barn, du er sponsor for, har sin egen familie, og de deltager frivilligt i sponsorordningen og i vores arbejde og aktiviteter i området.
-
Du kan opsige dit sponsorat uden varsel ved at kontakte os skriftligt på mail til [email protected].
-
Du kan være sponsor hos os, lige så længe du vil. Vores arbejde tager udgangspunkt i langsigtet udvikling i områderne, vi arbejder i. Derfor er vores sponsorers trofaste og langvarige støtte vigtig. Som sponsor kan du dog opleve, at dit sponsorbarn stopper som sponsorbarn. Det kan der være flere årsager til – læs om dem herunder. Hvis nogle af disse ændringer sker, informerer vi dig direkte og hurtigst muligt. Vi vil i den forbindelse tilbyde dig at blive sponsor for et andet barn, som vi vedlægger information og billeder af. Du kan således fortsætte uændret som sponsor i PlanBørnefonden, hvis du ønsker det.
Når sponsorbarnet fylder 18 år
Barnet udtræder af sponsorordningen i løbet af det år, det fylder 18. Det tidligere sponsorbarn og familien vil fortsat kunne deltage i og have gavn af vores projekter og aktiviteter, så længe de bor i området.
Familien flytter fra området
Det kan også ske, at barnet og familien vælger at flytte fra det område, vi arbejder i, fordi der f.eks. er bedre job- og uddannelsesmuligheder andre steder. Den slags migration er udbredt i mange udviklingslande, og det betyder, at du ikke længere kan være sponsor for barnet.
Vi har nået vores mål
Vi samarbejder med børnene, deres familier og lokale myndigheder for at skabe bæredygtige løsninger og udvikling, så lokalbefolkningen selv kan løfte opgaverne, når vi ikke længere er til stede. Vi er derfor meget stolte, når det mål er nået. Det betyder, at vi med bl.a. din støtte har skabt et mere sikkert og trygt lokalsamfund for børnene og påvirket politikker, der beskytter børns rettigheder nu og i fremtiden.
Kontakten mellem vores sponsorer og sponsorbørnene sker altid via vores kontor i København og vores kolleger ude i barnets land. Dette er i overensstemmelse med Plans politik til beskyttelse af børn og unge.
Når dit sponsorat stopper, ophører også muligheden for at have kontakt med sponsorbarnet og familien. Og når barnet fylder 18 og udtræder af sponsorordningen, er direkte kontakt heller ikke tilladt. Læs mere om vores politik om beskyttelse af børn og unge -
Det er let at dele et sponsorat med en, du kender. Det kan du gøre HER. Når I har tilmeldt jer, sender vi to velkomstmapper med oplysninger og billeder af sponsorbarnet til den primære kontaktperson på sponsoratet. Det vil også være den primære sponsor, som betaler de månedlige bidrag til os. I afregner selv indbyrdes. Den primære kontaktperson modtager hvert år nye billeder og opdateringer om sponsorbarnet, familien og resultater fra de projekter, som I støtter i barnets område.
-
Som sponsor har du mulighed for at vælge, om du vil være sponsor for en pige eller en dreng samt hvilket kontinent, barnet bor i. Har du mere specifikke ønsker til f.eks. barnets land eller alder, er du velkommen til at skrive det til os i kommentarfeltet, når du tilmelder dig som sponsor. Så gør vi, hvad vi kan for at opfylde dine ønsker.
-
Som sponsor hos PlanBørnefonden skaber du fremskridt og udvikling i dit sponsorbarns lokalområde gennem de projekter, du støtter. Du gør en stor forskel for dit sponsorbarn og for hele det lokalsamfund, barnet er en del af. Du er med til at sikre, at familierne får bedre levevilkår, og at flere børn får en tryg opvækst med bedre adgang til undervisning og sundhed.
Men du gør også meget mere end det. Du støtter kampen for at sikre børns rettigheder og ligestilling mellem piger og drenge, og du er med til at ændre levevilkårene for verdens mest udsatte børn og unge lokalt, hvor barnet bor, nationalt i barnets land og globalt.
-
-
-
Betalingsservice
Hvis du har fået ny bank, nyt kontonummer eller ønsker at betale fra en anden konto, skal du kontakte din bank.Betaling via MobilePay
Hvis du betaler via MobilePay og får nyt kreditkort, er det på MobilePay, du skal opdatere dit betalingskort. -
Der er tale om en almindelig prisregulering, som er nødvendig, fordi omkostningerne stiger i hele verden, også i de områder, hvor vi allerede er til stede med projekter. For at fastholde niveauet i vores arbejde for børnene i sponsorbørnenes områder, er vi nødt til at følge den almindelige prisudvikling.
-
PlanBørnefondens ambassadører bliver ikke betalt for at fortælle om vores arbejde. Det er de aldrig blevet. Troværdigheden er vigtig for os – og det er blandt andet en af grundene til, at vi ikke betaler vores ambassadører eller andre influencere, som fortæller om vores sag. Vi er meget glade for, at ambassadørerne er interesserede i vores arbejde og hjælper med at udbrede budskabet. Det sætter vi stor pris på!
-
Administrationsprocenten i vores seneste regnskab er på 1,1 procent. Du kan læse mere om vores økonomi og vores årsregnskab her.
-
Vi ved, at det er nødvendigt at skabe forandringer i hele lokalsamfundet og på nationalt plan, hvis vi skal forbedre livet både for det enkelte sponsorbarn og de børn, der ikke har en sponsor. Derfor går dine sponsorbidrag til at skabe forbedringer, som gavner hele lokalsamfundet, og som på sigt gør samfundet i stand til at løfte sig ud af fattigdom.
-
Det barn, du er sponsor for, får stor glæde af din støtte på flere punkter. For det første bidrager du til bæredygtig udvikling i barnets lokalområde, hvilket betyder, at alle børnene inklusiv dit sponsorbarn vokser op med bedre adgang til bl.a. skolegang, sanitet og sundhedsydelser.
En uafhængig analyse af vores sponsorprogram fra RMIT University i Melbourne har slået fast, at vores sponsorprogrammer når de mest udsatte, marginaliserede og sårbare børn i verden. Flere piger og drenge kommer i skole i de samfund, hvor vi har sponsorprogrammer. Jo længere tid vi er i et samfund, jo flere børn går og bliver i skole, og jo bedre adgang har samfundet til vand og sanitet. Dette er en del af den forskel, du er med til at gøre som sponsor.
Derudover betyder sponsorbidragene også, at vi kan skabe en langvarig forandring der, hvor børnene bor. Det handler blandt andet om at ændre de normer, der krænker børns rettigheder. Vi arbejder med børnenes forældre, søskende, lærere, religiøse ledere og de lokale myndigheder. Det kan for eksempel være med målet om at afskaffe omskæring af piger, børneægteskaber eller bare sikre børns ret til at komme i skole og færdiggøre deres uddannelse.
For det andet spiller sponsorbørnene en stor rolle i beslutningen, planlægningen og gennemførelsen af vores projekter i deres lokalsamfund. På den måde får de ikke bare indflydelse på, hvordan deres lokalsamfund skal forbedres, de får også værdifulde erfaringer, som de kan bruge senere i livet.
For det tredje ved vi, at det kan betyde meget for sponsorbørnene at få breve fra deres sponsorer, og vi hører regelmæssigt historier om, hvordan sponsorbørn, der er blevet opmuntret af deres sponsorer, engagerer sig i at udvikle deres samfund i takt med, at de vokser op.
-
Dine månedlige bidrag går både til at forbedre levevilkårene i det område, hvor dit sponsorbarn bor og til vores generelle arbejde for at sikre børns rettigheder og ligestilling mellem kønnene. Læs mere om, hvad dine penge går til HER.
Et spædbarn i Burkina Faso møder andre udfordringer end en nyfødt i Peru. Og en skolepige i Filippinerne har andre udfordringer end en elev i Mali. Derfor tager vi altid udgangspunkt i børnenes behov i det enkelte lokalområde, så vi sikrer, at projekterne er målrettet de udfordringer, som børnene møder der, hvor de bor. Du kan læse mere om vores indsatser i de enkelte lande her.
Vi ved, at det er nødvendigt at skabe forandringer i hele lokalsamfundet og i landet, hvis vi skal forbedre livet både for det enkelte sponsorbarn og de børn, der ikke har en sponsor. Derfor går dine sponsorbidrag til at skabe forbedringer, som gavner hele lokalsamfundet og som på sigt gør samfundet i stand til at løfte sig ud af fattigdom. Derfor er sponsorbørnene, deres familier og andre lokale altid involverede i at beslutte, planlægge og gennemføre vores projekter. Du kan følge de konkrete projekter, som dine bidrag går til, i den årlige opdatering, som vi sender med posten eller på Mit PlanBørnefonden.
-
Vi oplyser automatisk dine sponsorbidrag og andre donationer til SKAT, når vi har dit cpr-nummer. I 2024 kan du få skattefradrag for donationer op til i alt 18.300 kr.
-
Et sponsorat koster minimum 270 kr. om måneden (pr. 1. januar 2024). Det betyder, at det koster lidt mere end seks kroner om dagen efter skat at være sponsor for et barn. Hvis du ønsker at støtte med større bidrag eller være sponsor for flere børn, er du naturligvis altid velkommen til det.
Bidrag til PlanBørnefonden er fradragsberettigede, og vi oplyser automatisk dine bidrag til SKAT, når vi har dit cpr-nummer. I 2023 kan du få skattefradrag for bidrag op til i alt 17.700 kr. (18.300 i 2024).
Hvis du vil tilmelde dine indbetalinger til betalingsservice, kan du gøre det her.
-
-
-
Vi er løbende i tæt kontakt med vores lokale kollegaer i de områder, hvor sponsorbørnene bor, og hvert år indsamler lokale medarbejdere og frivillige oplysninger og opdateringer om sponsorbørnene og deres familier. Oplysningerne bliver sendt videre til dig som sponsor sammen med nye billeder af barnet og en opdatering om, hvilke projekter i området dine bidrag er gået til.
De indsamlede oplysninger giver dig mulighed for at følge det barn, du er sponsor for, og de projekter, du har været med til at gøre mulige. De samlede oplysninger om sponsorbørnene og de områder, de bor i, er med til at give os en samlet viden om, hvilken forskel dine og andre sponsorers bidrag gør på globalt plan for verdens mest udsatte lokalsamfund. Du kan læse mere om nogle af de resultater, du som sponsor har været med til at skabe HER.
-
Sponsorbørnenes navne kan skabe lidt forvirring af flere årsager. Hvis der bruges et andet skriftsprog i sponsorbarnets land end vores, kan det være vanskeligt for PlanBørnefondens ansatte og frivillige at omdanne navnene til det romerske alfabet, som vi benytter. Desuden kan der være mange lokale dialekter, som først skal oversættes til nationalsproget i sponsorbarnets land. Nogle af disse dialekter har ikke engang en skriftform, hvilket gør en oversættelse yderligere kompliceret. Dertil kommer, at man på nogle afrikanske sprog udtrykker visse ord med en klikkende tungelyd, som ikke har nogen modpart på engelsk eller dansk. Stavemåden kan derfor variere fra én rapport til den næste alt efter, hvem der skriver og oversætter rapporterne.
Det er også meget muligt, at dit sponsorbarn har et kælenavn. Kælenavnene er i nogle områder mere kulturelt accepterede og udbredte end herhjemme. Derfor kan det variere, hvilket navn der bliver oplyst afhængig af, hvem vores ansatte og frivillige får informationerne fra.
I nogle lande er rækkefølgen på fornavn og efternavn anderledes, end vi er vant til. F.eks vil Hoang Van Tho i Vietnam være kendt af venner og familie som Tho. Nogle stammer bruger desuden udskiftelige efternavne som tegn på respekt overfor andre stammer i samfundet.
Uoverensstemmelserne øges yderligere de steder, hvor forældrene ændrer barnets navn for at modvirke uheld. Især i Asien er der tradition for, at et nyt navn kan forhindre uheld eller sygdom.
I alle tilfælde forsøger PlanBørnefondens ansatte og frivillige at give dig de bedste og mest præcise oplysninger, men der kan altså være mange grunde til, at der kan opstå forvirring og uoverensstemmelser.
Kontakt os, hvis du oplever uoverenstemmelser i det materiale, du modtager, så vi kan hjælpe med at opklare sagen. Vi sidder klar alle hverdage mellem kl. 10-15 på telefon 70 22 12 11 og [email protected]
-
Når man spørger ind til sponsorbarnets familiemedlemmer, kan det være, at forældrene opremser navnene på 10-20 personer. Disse tanter, onkler, niecer og nevøer opfattes som en integreret del af familien, selv om de måske ikke bor i samme husstand. Derudover vil børn i nogle områder ofte omtale deres fætre og kusiner som brødre og søstre og kalde mere end én kvinde for “mor”.
Vi forsøger at løse dette ved at spørge ind til de familiemedlemmer, der bor under samme tag som sponsorbarnet. Dette er dog heller ikke altid nøjagtigt, fordi børn nogle gange flytter midlertidigt ind hos andre familiemedlemmer, hvis deres forældre arbejder væk fra hjemmet.
Antallet af søskende kan også variere, da ældre søskende kan arbejde væk fra hjemmet og derfor ikke bliver nævnt. Mens yngre søskende måske bliver passet af bedsteforældre eller andre familiemedlemmer. De kan dermed også blive udeladt fra årsrapporten. Det efterfølgende år, når disse børn er vendt tilbage til hjemmet, kan de pludseligt dukke op og give et indtryk af, at familien vokser eller bliver mindre fra den ene dag til den anden.
Kontakt os, hvis du oplever uoverenstemmelser i det materiale, du modtager, så vi kan hjælpe med at opklare sagen. Vi sidder klar alle hverdage mellem kl. 10-15 på telefon 70 22 12 11 og [email protected]
-
Der kan være mange årsager til, at et sponsorbarn flytter. En af de mest hyppige årsager er, at familien rejser væk for at søge arbejde, opsøge flere uddannelsesmuligheder eller for at dyrke jorden et andet sted i landet.
Hvis barnet bor i en landsby, hvor der kun findes grundskoler (1.- 6. klasse), må barnet rejse til en større by for at fortsætte sin uddannelse. I visse tilfælde er sponsorbarnet rejst ud for at besøge slægtninge, der bor et andet sted, eller familien har fået midlertidig ansættelse i et andet område. Det er desværre ikke altid muligt for os at vide, hvorfor et sponsorbarn er rejst, fordi en familie kan have forladt et område uden at efterlade nogen besked om årsag eller destination.
Det er ikke ualmindeligt, at familier flytter midlertidigt, men hvis familien flytter permanent til et område, hvor PlanBørnefonden ikke er til stede, er vi nødt til at stoppe sponsoratet. Hvis dette sker, informerer vi dig hurtigst muligt og vil i den forbindelse tilbyde dig muligheden for at fortsætte som sponsor for et andet barn enten i samme område eller et andet sted, hvor der er brug for støtte.
-
Nej, det kan vi ikke. Men langt de fleste børn i de områder, vi arbejder, går i skole eller har gennemført grundskolen. Det er dokumenteret, at flere børn går i skole i de områder, hvor vi arbejder.
Vejen til skolebænken i verdens fattigste lande kan være brolagt med svære udfordringer. Sygdom, dårlig infrastruktur, vold og misbrug kan være hindringer, der bremser en tryg og stabil skolegang. Selv et tag over hovedet kan pludselig mangle, når klasselokalet bliver ødelagt af en tropisk storm.
Familiernes økonomi kan nogle gange betyde, at familien ikke kan sende deres barn i skole.
Det kan f.eks. dreje sig om, at et familiemedlem er syg eller gået bort, og at der derfor er brug for barnets hjælp i hjemmet. I den situation besøger PlanBørnefonden familien og forsøger at finde frem til en løsning. PlanBørnefonden tilbyder forskellige workshops og projekter for at sikre børn og unges fremtid. Nogle steder træner vi f.eks. unge i forskellige praktiske færdigheder eller opfordrer dem til at søge ind på en erhvervsuddannelse, så de på sigt kan blive selvforsørgende og bidrage til familiens økonomi.
I sidste ende er det familiens valg, om de vil sende deres barn i skole. Derfor er der ingen, hverken enkeltpersoner eller organisationer, der kan garantere, at hvert eneste barn går i skole.
PlanBørnefondens mål er, at alle børn skal gå i skole, og vi arbejder derfor med at fjerne de hindringer, der kan stå i vejen for det enkelte barns skolegang. Når et sponsorbarn ikke går i skole, starter vores lokale kolleger en dialog med barnet og familien for at forsøge at finde en løsning i den konkrete situation.
-
-
-
Som sponsor har du mulighed for at besøge dit sponsorbarn. Du skal blot udfylde en besøgsformular og sende til os på [email protected] senest 10 uger før ønsket besøg.
Selve rejsen og opholdet i barnets land skal du selv arrangere, mens sponsorbesøget foregår sammen med en lokal Plan-medarbejder, som også hjælper med transport i rundt i lokalområdet, sprog og praktiske forhold. Mødet med sponsorbarnet og familien sker i barnets lokalsamfund, ofte på den lokale skole eller forsamlingshus med deltagelse af flere naboer og folk fra lokalsamfundet. Vi sørger for, at du oplever området og ser nogle af de projekter, du er med til at støtte gennem dit sponsorbidrag.
Alle personer, der deltager i et sponsorbesøg, skal have gennemført de påkrævede vaccinationer og krav til turister i det pågældende land.
BEMÆRK – der kan i perioder være forbehold i det pågældende land eller område, som forhindrer et sponsorbesøg af sikkerhedsmæssige årsager. Det vil du blive oplyst om, når du søger om sponsorbesøg.
Ønsker du at besøge dit sponsorbarn, beder vi dig læse vores besøgsguide, udfylde de nødvendige dokumenter og sende dem til os senest 10 uger, inden du ønsker at besøge familien.
Du finder besøgsguide og dokumenter her.
Du er også meget velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål på [email protected] eller telefon 70 22 12 11 alle hverdage kl. 10-15.
-
Alt vores arbejde hos PlanBørnefonden handler om at beskytte børn og unge – og sikre deres rettigheder. Vi har høje standarder i forhold til beskyttelse og klare retningslinjer omkring blandt andet brugen af fotos og oplysninger om børn og unge.
Det betyder, at du som sponsor ikke kan offentliggøre billeder af sponsorbarnet og familien på din hjemmeside eller på sociale medier af hensyn til deres beskyttelse og privatliv. Samtidig betyder det utrolig meget, når sponsorer og bidragydere deler deres engagement med deres netværk og omverdenen. Vi sætter utrolig stor pris på omtale af engagement og sponsorbørn på en måde, der ikke udleverer personlige oplysninger. Du kan f.eks. dele, at du har fået et sponsorbarn, dele nyt om de projekter, du støtter i barnets område, like opslag på sociale medier, linke til vores hjemmeside osv.
Alle børn og unge, der optræder i vores kommunikation på PlanBørnefondens web, sociale medier mv. har givet deres samtykke. Hvis du ønsker at vide mere, er du velkommen til at læse hele vores børnebeskyttelsespolitik.
-
Ja, du må gerne sende en lille ting til barnet. Den bedste måde at gøre det på er via MitPlan. Her kan du nemt sende en lille gave afsted, som vi ved vækker glæde blandt børnene.
Men det er også muligt at sende en pakke via vores kontor. Husk at følge vores retningslinjer, som du kan læse herunder. Hvis ikke retningslinjerne bliver overholdt, kan vi ikke sende din pakke videre til barnet.
Sådan sender du en pakke
– Pakken må veje op til 150 gr. i en foret A4-kuvert.
– Send pakken til vores kontor Mimersgade 47, 4. sal., 2200 København N.
– Notér sponsornummer, sponsorbarnets nummer og land på brevet.Du kan f.eks. sende:
• Farveblyanter, kuglepenne, blyanter og viskelæder
• Tegneblokke
• Postkort med motiver fra Danmark
• Landkort over Danmark
• Udklip fra blade som illustrationer med sne, landskaber, dyr, frugter, steder i Danmark
• Spillekort
• Hårelastikker, spænder osv.
• Tegneskabeloner, bogstavskabeloner.Du kan ikke sende:
• Kontanter eller dyre genstande som smykker, urer og metaller
• Skarpe genstande som saks, kompas, nål, broche samt genstande af glas.
• Hud- eller hårplejeprodukter samt væsker og alt, hvad der kan lække, hvis der går hul på det f.eks. creme, sæbebobler, neglelak osv.
• Mad og drikke f.eks. slik, chokolade, kiks, teposer osv.
• Planter f.eks. frø, pressede blomster osv.
• Tøj f.eks. T-shirt, shorts, kjole, kasket, hat, tørklæde, sokker, undertøj osv.
• Batteridrevne genstande f.eks. lommelygte, lommeregner og mobiltelefonBørnebeskyttelse og kontakt til sponsorbørn
En af PlanBørnefondens vigtigste opgaver er at beskytte børn og unge. Derfor har vi en klar politik om børnebeskyttelse og retningslinjer, som blandt andet betyder, at vi gennemlæser alle breve fra sponsorerne, før vi sender dem videre til børnene. Hvis du er interesseret i at vide mere, er du velkommen til at læse hele vores børnebeskyttelsespolitik. -
Ja, du er meget velkommen til at skrive med barnet og familien. Vi ved, at det er til stor glæde for både sponsorer og sponsorbørn at få kontakt gennem brevskrivning, så det glæder os, når sponsorer vil holde kontakt til sponsorbørnene.
Sådan sender du en digital hilsen
Du kan sende en hilsen via den digitale platform, MitPlan. Her er det også muligt at sende en lille gave til sponsorbarnet og familien.
Du kan også sende en hilsen til [email protected], så sender vi din hilsen til dit sponsorbarn. Husk at skrive dit sponsornummer i emnefeltet. Du er velkommen til at vedhæfte op til fire billeder eller scannede tegninger i din hilsen.Sådan sender du et fysisk brev
Hvis du ikke har mulighed for at sende hilsener og gaver digitalt, kan du sende et fysisk brev via vores kontor Mimersgade 47, 4. sal, 2200 København N. Husk at skrive dit sponsornummer, sponsorbarnets nummer og land på brevet. Du er velkommen til at vedlægge billeder og tegninger eller en lille gave som f.eks. farveblyanter, tegnehæfte eller lignende. Dit brev må veje op til 150 gram og skal kunne være i en foret A4-kuvert, blandt andet af hensyn til fragt og toldbehandling.Tre gode råd til brevskrivning
1. Send billeder. Et billede siger som bekendt mere end 1000 ord, og for børnene og deres familier, som ofte bor i områder, hvor mange både børn og voksne kan have svært ved at læse og skrive, kan billeder være en stor hjælp. Derfor vil du måske også opleve, at det er lettere for børnene at svare tilbage med en tegning og en kort hilsen end et langt brev.2. Skriv på engelsk. Skriv gerne på engelsk eller dit sponsorbarns modersmål, hvis du har mulighed for det, så går det hurtigere med at få din hilsen frem. Hvis du skriver på dansk, oversætter vores frivillige det, du har skrevet.
3. Hav tålmodighed. Sponsorbørnene besvarer alle breve, men hav tålmodighed med os. Oversættelse, toldbehandling, registrering i barnets land og udbringning betyder, at der kan gå op til tre måneder, før dit brev når frem. Det kan derfor også tage sin tid, før barnets svar når frem til dig. Hvis du bliver utålmodig, så kontakt os, så vi kan hjælpe med at opklare, hvornår der kommer svar.
PlanBørnefondens børnebeskyttelse
En af PlanBørnefondens vigtigste opgaver er at beskytte børn og unge. Derfor har vi en klar politik om børnebeskyttelse og retningslinjer, som blandt andet betyder, at vi gennemlæser alle breve fra sponsorerne, før vi sender dem videre til børnene. Hvis du er interesseret i at vide mere, er du velkommen til at læse hele vores børnebeskyttelsespolitik.
-
-
-
Vi ringer i øjeblikket ud til nogle af vores sponsorer, særligt i aftentimerne. Vi ringer, fordi du som sponsor gør en vigtig forskel.
I PlanBørnefonden ringer vi løbende ud for at fortælle om vores arbejde for at give børn og unge en bedre fremtid i verdens mest skrøbelige og udsatte områder – og for at skabe opmærksomhed og støtte til vores arbejde.
Hvis du allerede støtter PlanBørnefonden, vil vi gerne have mulighed for at fortælle dig, hvordan din støtte gør en konkret forskel og høre, om du er tilfreds med dit bidrag som sponsor. Hvis du har spørgsmål, ros eller ris, vil vi også gerne høre det, da vi hele tiden arbejder på at blive bedre.
Hvis du ikke allerede støtter PlanBørnefonden, ringer vi enten for at fortælle dig om vores arbejde og høre dig, om du har lyst til at støtte det, som sponsor for et barn. Den støtte som du og andre som dig giver os, gør det muligt for os at have økonomisk sikkerhed om vores indsats for børnene. Det skaber økonomisk tryghed og stabilitet om vores arbejde.
Du kan læse mere om hvorfor vi ringer lige her
Er du i tvivl om noget? Så kontakt os endelig i Sponsorafdelingen på telefon 70 22 12 11.
-
Ingen børn eller unge, som PlanBørnefonden arbejder med, skal komme til skade, lide overlast eller få deres rettigheder krænket. Vi tager derfor beskyttelse af børn meget alvorligt, og hele vores system er bygget op omkring regler, der skal sikre, at dette følges på alle niveauer. Vi har nultolerance over for alle former for overgreb og misbrug. Det gælder alle ansatte, partnere, frivillige og sponsorer.
Læs mere om vores arbejde med børnebeskyttelsespolitik.
Se vores globale politik for beskyttelse af børn
Vi har en whistleblowerordning, som sikrer, at alle – herunder også børn og unge – trygt og anonymt kan indberette viden eller mistanke om misbrug, upassende adfærd, korruption og andre ulovligheder.
-
Når katastrofer indtræffer i de områder, hvor vi arbejder, sætter vi ind med nødhjælp – ofte i samarbejde med andre organisationer og altid i samarbejde med de lokale myndigheder. Vi er ofte de første, der rykker ud, når katastrofen rammer, for vi er der allerede, og vi kender lokalbefolkningen og områderne og kan reagere omgående!
Når en krise rammer, er vi derfor hurtige til at reagere med nødhjælp, rent vand, sanitet og beskyttelse af børn og unge. Vi arbejder samtidig for at sikre, at børnene kan fortsætte deres skolegang, og at de har trygge væresteder, hvor de kan lege og bearbejde deres traumer.
I konflikter eller katastrofer rammes piger og unge kvinder hårdest, da de i særlig høj grad nægtes skolegang, bliver giftet bort mod deres vilje og udnyttes. Vi har derfor et særligt fokus på at støtte piger i krisesituationer.
Vores udviklingsarbejde og projekter i sponsorbørnenes områder er generelt med til at opbygge lokalsamfundene og landene, så områderne og indbyggerne er mere modstandsdygtige over for katastrofer forårsaget af eksempelvis klimaforandringer – det kan være tørke, oversvømmelser mv.
På vores hjemmeside kan du læse om vores indsatser i forbindelse med aktuelle katastrofer. Du vil blive orienteret, hvis kriser og katastrofer rammer dit sponsorbarns område, og vi kontakter dig personligt, hvis dit sponsorbarn bliver direkte berørt af en katastrofe. Vi foretrækker at kommunikere via Mit PlanBørnefonden, mail eller sms, når det gælder vigtige meddelelser. Det går hurtigt, og vi sparer resourcer som print, porto osv.
Så husk altid at oplyse os om ændringer i din mailadresse og øvrige kontaktinfo, så vi nemt og hurtigt kan informere dig. Hvis vi ikke allerede har din mail, må du meget gerne oplyse den til os på [email protected] eller på telefon 70 22 12 11. Vi sidder klar alle hverdagen mellem klokken 10 og 15.
-
Et projekt eller program afsluttes, når situationen i lokalsamfundet er forbedret så meget, at vi kan forlade området. Beslutningen tages altid i samråd med lokalbefolkningen og de lokale myndigheder og er nøje baseret på undersøgelser af udviklingen og den opnåede levestandard i området. Vi vil herefter fokusere vores indsatser i andre områder og lande, hvor der er hårdere brug for støtte.
At verdens mest udsatte og skrøbelige samfund kan vokse sig stærke og stabile, er målet for PlanBørnefondens arbejde. Derfor er det en god og positiv nyhed, når vi afslutter vores arbejde i et område, for det betyder, at lokalområdet kan løfte projekterne på egen hånd.
Hvis vi forlader det område, hvor dit sponsorbarn bor, giver vi dig direkte besked. Vi vil i den forbindelse tilbyde dig at blive sponsor for et andet barn, som vi vedlægger information og billeder af. Du kan således fortsætte uændret som sponsor i PlanBørnefonden, hvis du ønsker det.
-
PlanBørnefonden er del af Plan International, som er til stede i over 70 lande og som arbejder konkret med programindsatser i over 50 af verdens fattigste lande i Afrika, Asien og Latinamerika. Områderne er valgt ud fra kriterier som f.eks. høj børnedødelighed, lavt uddannelsesniveau og dårlige økonomiske forhold. Vores arbejde foregår altid i tæt kontakt med lokalbefolkningen og de lokale myndigheder.
Se oversigt over, hvor vi arbejder her.
-
Piger er den gruppe, der er mest udsat for diskrimination og stigmatisering i verden – alene på grund af deres alder og køn. Konsekvensen er, at de ikke gennemfører skolen, de bliver giftet bort, de udsættes for overgreb og de bliver gravide, mens de stadig er børn.
Det gavner hele verden, når pigers rettigheder respekteres, og når de får lov til at udvikle sig på lige fod med drengene. Derfor har vi ekstra fokus på at skabe ligestilling, så piger og drenge har samme muligheder for at udvikle sig.
Vi påvirker regeringer, embedsfolk og FN til at vedtage love og regler, der fremmer ligestilling og ved at støtte konkrete projekter, der gør en forskel her og nu og fremadrettet. Det sker i samarbejde med forældre, lokale ledere, drenge og piger. Hele lokalsamfundet skal nemlig involveres for at skabe varige forandringer og bedre vilkår for piger.
Du kan læse mere om vores arbejde for pigerne her.
-