Året der gik: Sådan har du været med til at ændre verden i 2021

Af Cathrine Nørgaard

COVID-19 har ramt hele verden hårdt. Allerhårdest ramt er verdens mest udsatte lande, hvor årtiers udvikling er sat i stå. Det er derfor utrolig vigtigt, at vi takket være jer har støttet flere børn og unge end nogensinde før! Her kan du læse mere om, hvordan du som sponsor har været med til at ændre verden i 2021.

1) Millioner af børn har fået bedre adgang til skole

Det er især piger, der holdes ude af skolen i krisetider som under COVID-19. Alt for mange giftes bort i stedet eller er tvunget til at hjælpe til i hjemmet. Det er med til, at en ud af ti piger mellem 15 og 24 år hverken kan læse eller skrive. Med jeres sponsorbidrag har 6,4 millioner piger fået bedre adgang til skole. Det har en kæmpe betydning, fordi uddannelse er den vigtigste vej ud af fattigdom. Under COVID-19 har det været nødvendigt at tænke kreativt for at give børn undervisning. I Cameroun har vi f.eks. uddelt undervisningssæt til sponsorbørn gennem et særligt digitalt system, hvor børnene bruger deres unikke sponsorbarn-nummer for at få tilsendt skoletaske med notesbøger og en solcellelampe – der er en stor hjælp i områderne, hvor elektriciteten er dårlig. I Camerouns nordlige region har vi uddelt skolesæt til 7.794 sponsorbørn.

2) Flere unge kommer i arbejde

Et arbejde giver unge en indtjening og dermed muligheden for at forsørge sig selv, hvilket er et vigtigt skridt mod et liv med flere valg og mere frihed, som langt fra er en selvfølge for mange unge over hele verden. I 2021 har vi med din støtte trænet mere end 500.000 unge kvinder over hele verden i forskellige færdigheder og iværksætteri, så de nu kan tjene egne penge. Det er bl.a. sket i Jordan og Egypten, hvor arbejdsløsheden ellers er meget høj blandt unge kvinder og unge generelt. En ud af tre unge er arbejdsløse, og halvdelen af alle unge kvinder i de to lande står udenfor arbejdsmarkedet. Takket være sponsorernes støtte har vi kunnet uddanne unge i iværksætteri, udvikling af forretningsidéer, bogholderi og givet de unge adgang til en startkapital, som de åbner forretning med. 2000 udsatte unge i Jordan, herunder 70 procent kvinder, er kommet i arbejde, og mere end 3.500 udsatte unge er kommet i arbejde i Egypten.

3) Mere støtte til udsatte børn og deres familier

Piger rammes hårdest i krisetider. Heldigvis har vi igennem 2021 nået intet mindre end 9,8 millioner piger i kriseramte områder, og over hele verden har fire millioner børn fået en bedre start på livet. En af dem, der har fået gavn af støtten, er 17-årige Zara fra Burkina Faso, der måtte flygte fra sin landsby, da den blev angrebet af terrorister. Zara er bare en ud af de 1,4 millioner børn og voksne i Burkina Faso, der er på flugt i deres eget land. Det er mere end 15 gange så mange mennesker som for bare tre år siden, og mere end 60 procent af dem, som er på flugt, er børn under 18 år. Zara kom i kontakt med os og fik mad og penge til at starte sin egen forretning, hvor hun sælger peanuts og appelsiner.

4) Millioner af piger er nu bedre beskyttet mod vold

Vold rammer både drenge og piger. Men det er oftest piger, der udsættes for vold og overgreb i de områder, vi arbejder i. I 2021 har I været med til at beskytte intet mindre end 5,9 millioner piger mod vold, ligesom 5,8 millioner piger har fået viden om deres ret til at bestemme over egen krop og seksualitet. Vi arbejder for at skabe tryghed og sikkerhed i nogle af verdens farligste byer.  I 2018 følte kun 17 procent af de unge sig trygge i Kenya, Zimbabwe og Uganda, men det tal er steget til 30 procent i 2021! Vi støtter lokale unge i at kortlægge de mest usikre områder, sætte lys op i mørke gader og arrangere kampagner om forebyggelse af vold. 3,5 millioner unge piger er blevet trænet til at gå forrest og kæmpe for forandring i deres lokalsamfund det seneste år i hele Plan International.

5) Flygtninge i Etiopien har fået adgang til rent vand

Etiopien står i en massiv flygtningekrise. I den nordlige del af Etiopien er to millioner mennesker på flugt på grund af blodige kampe mellem regeringens styrker og Tigrayfolkets Befrielsesfront (TPLF) i regionen Tigray. Samtidig mangler mere end 50 millioner etiopiere i landet adgang til rent drikkevand. Vi er derfor utrolig stolte af, at vi bl.a. med jeres støtte har sikret, at 400.000 flygtninge nu har fået adgang til rent vand.

Hvor kommer resultaterne fra?

De fleste tal stammer fra Plan Internationals årsrapport, som du kan læse HER. Øvrige tal stammer fra vores arbejde med de forskellige projekter, og de fleste kan du finde i PlanBørnefondens årsrapport HER.