Her er fem områder, du som sponsor har været med til at ændre verden på i 2020

Af Cathrine Nørgaard

Forbud mod omskæring, en bedre start på livet og fjernundervisning under nedlukningen. Det er bare noget af det, som vi med jeres og vores donorers støtte har kunnet realisere i 2020. Her fejrer vi de mange positive forandringer, der trods alt er sket i et år, der har været domineret af en pandemi.  

1. Omskæring af piger i Sudan er nu ulovligt

Sammen med menneskerettighedsforkæmpere har vi i mange år kæmpet for at gøre omskæring af piger ulovligt i Sudan. I 2020 lykkedes det endelig! Det er et stort skridt for ligestillingen, og det kommer til at have betydning for en kæmpe del af landets piger og kvinder.

2. Piger kan stadig gå i skole under COVID-19

2020 har været et hårdt år for mange piger, der er blevet taget ud i skolen. For nogle er det nemlig ikke kun midlertidigt – estimater fra UNICEF lyder på, at omkring 11 millioner piger risikerer aldrig nogensinde at komme tilbage i skolen. Uddannelse er afgørende, hvis piger skal få et godt liv. Derfor er vi trods alt glade for, at 6,1 millioner piger har i 2020 fået bedre adgang til uddannelse. Vi har som altid uddelt stipendier, så fattige familier har råd til at holde deres piger i skole, og i rigtig mange lande har vi arbejdet for at sikre fjernundervisning til de hjemsendte elever. I Peru blev 6,6 millioner elever sendt hjem, og derfor arbejdede vi med Uddannelsesministeriet i landet for at sikre, at børn fra landdistrikter fik mulighed for at deltage i undervisningen via f.eks. radio.

3. Piger og kvinder har fået økonomisk stabilitet

En stabil økonomi er vigtig for kvinder og piger, da det er med til at holde dem væk fra usikre jobs med stor risiko for vold eller udnyttelse. Derfor har vi arbejdet med kvinder og unge for at sikre, at de også under COVID-19 får mulighed for at få undervisning, der gør dem i stand til at starte og drive egen forretning. I Ecuador har kvinder anvendt WhatsApp til at udvikle deres virksomhed og tjene penge. En gruppe kvinder lærte at sy masker via WhatsApp, hvorefter de udviklede en forretningsplan og dernæst producerede og solgte 31.000 ansigtsmasker.

4. Millioner af piger er blevet beskyttet mod vold

For rigtig mange piger og kvinder verden over kan det være farligt at være tvunget til at blive inden for hjemmets fire mure. Alt for mange bliver her udsat for vold og overgreb, og på samme tid har COVID-19 svækket muligheden for at række ud efter hjælp. Overalt i verden har vi arbejdet på at sætte opmærksomhed på vold baseret på køn og hvordan man kan melde det til myndighederne. I Mali gik frivillige fra dør til dør og udbredte opmærksomhed på alvorlige ting som netop vold mod piger og alt for tidlige ægteskaber, ligesom vi oprettede ungdomsgrupper og trænede unge i at beskytte børn. Sådan er vi nået ud til flere end 5,5 millioner piger.

5. Fire millioner piger har fået en bedre start på livet

Fadi kom med sin familie til en flygtningelejr i Cameroon fra Nigeria i 2016 for at undslippe Boko Haram. I hendes familie er uddannelse ikke noget, man traditionelt synes, at piger skal have, men vi opfordrede alligevel hendes forældre til at sende Fadi i en form for børnehave. Dengang var hun usikker og tilbageholdende. ”Men en morgen, mens hun sidder og maler, hører jeg hende pludselig synge,” husker hendes mor. Nu går Fadi i grundskole, og hun er blevet mere social. Vi har hjulpet 4 millioner piger som Fadi med at få en bedre start på livet i 2020.