Annette

Da Annette Dam nogle år efter et stort tab fødte en datter, besluttede hun sig for at få et sponsorbarn. Det gjorde derfor ondt på både hende og hendes piger, da de for nylig måtte genoverveje sponsoratet.

Siden hun blev skilt fra sin mand for 10 år siden, har Annette Dams økonomiske situation ofte været hård. Det fik for nylig den 47-årige kvinde til at kigge ekstra godt på udgiften til sine to sponsorbørn.

Engang skrev Annette ofte breve til sponsorbørnene sammen med sine to døtre, og hun læste breve op, der kom retur. Men i takt med, at hendes døtre blev ældre, blev brevene færre.

”Mine piger er så store og får ikke længere så meget ud af sponsorbørnene, som de gjorde, da de var yngre,” fortæller Annette, der i efteråret 2019 satte sig ned sammen med sine døtre på 13 og 18 år for at tale om, om de skulle stoppe sponsoratet.

”Under samtalen læste jeg det seneste brev op fra sponsorbarnet. Idet jeg læste det op, begyndte tårerne at trille ned ad kinderne på min yngste datter Iben. Og så sagde jeg til hende: ’Iben, jeg tror ikke, vi skal stoppe sponsoratet, ‘ og det var hun enig i.”

”Jeg tror faktisk hellere, jeg vil undvære en sommerferie end at stoppe kontakten,” tilføjede Iben.

Mistede sin søn

Der går en historie forud for familiens sponsorbørn. Tilbage i 2004 mistede Annette Dam og hendes daværende mand nemlig deres dreng på blot 17 måneder.

”Det er stadig hårdt, selvom det er 15 år siden. Det er stadigvæk noget, der kan få tårerne frem,” fortæller Annette, der efter nogle år igen blev gravid. Hun besluttede sammen med sin mand, at de efter fødslen også ville have et sponsorbarn, og de aftalte, at hvis Annette fødte en pige, så ville de være sponsorer for en dreng og omvendt.

Kort tid efter fødte Annette Iben, og familien fik en sponsordreng i Brasilien.

”Når man selv har børn og ser børn, der mangler basale ting, så er det sådan noget, man falder for,” fortæller Annette om valget at blive sponsor.

Senere fik de også et sponsorbarn i det afrikanske land Benin. Denne gang en pige. De havde hørt, at det kan betale sig at støtte pigerne, fordi de er med til at skabe afgørende forandringer i samfundet.

Glæden for sponsorbørnene har været stor gennem årene. Derfor har det heldigvis også vist sig ikke at være nødvendigt at droppe ferier, og der er også stadig råd til weekendture, siger Annette:

”Det er et spørgsmål om prioritering. Jeg har valgt at støtte PlanBørnefonden, for det er vigtigt for mig, at hele samfundet får et løft, og at det ikke kun er det enkelte barn, støtten gavner. Det er nu stadig dejligt at modtage breve og høre, at det går dem godt.”