Jonas

At være gymnasie-elev, på SU og have et fritidsjob i Netto udelukker ikke at give et bidrag til verdens mest udsatte børn. Det mener Jonas Brandt, som selv har været sponsor, siden han var 18 år. Han har netop besøgt sit sponsorbarn i Liberia og sendt dette opråb fra sin rejse:

“Hej allesammen

Gennem PlanBørnefonden har jeg siden januar 2017 sponsoreret et mindre beløb til en lille gut, hans familie og skole i Liberia. Jeg har nu brugt de seneste to dage af mit liv på at besøge dette sponsorbarn i Liberia. Gennem PlanBørnefonden har det været muligt for mig at opleve med egne øjne, hvad det er for et stykke arbejde som de udfører i ét af deres mange lande, som de opererer i.

Min første indskydelse var, at en enkelt brønd til en hel by godt nok ikke var meget. Men efterhånden som jeg så mere og fik mere at vide, gik det op for mig, hvor meget de alligevel får ud af de få ressourcer som diverse sponsorer sender til dem.

I Bomi-området, hvor mit sponsor-barn er fra, har Plan ca. 5.000 sponsorer; disse sponsorer sender sammenlagt lige knap 180.000 dollars sammenlagt om måneden, som Plan så håndterer og distribuerer. De fortalte mig yderligere, at det koster 500.000 dollars at opføre en skole fra bunden. Og dette er blot én skole. På den måde, bliver det hurtigt imponerende for mig, at man stadig kan formå at opføre en brønd et lille antal km længere væk i et andet mindre samfund for de selvsamme ressourcer. For der er nemlig mange af disse samfund, og endnu flere børn, som har brug for simple kår som mad, uddannelse og tryghed.

Hertil vil jeg gerne sige til jer:

Liberia er er land, der har gennemgået kæmpe tilbagegang grundet årtiers borgerkrig og et ebola-udbrud i midt-10’erne.
Liberia er et land, hvor blot det at blive stukket af en myg, kan resultere i din død grundet malaria.
Liberia er et land, hvor fucking George Weah er præsident (svarende til at vi ville have Michael Laudrup som statsminister), fordi borgerne kun har håb og mandens navn at sætte sin lid til, men mangler oplysning.

Liberia er er land, der i dén grad har brug for økonomisk støtte mm. til at kunne opbygges igen på ny. Det kan NGO’er som PlanBørnefonden og mange flere hjælpe med. Derfor vil jeg gerne opfordre dig til at tage sagen i egen hånd og give et hvilken som helst beskedent beløb til en sådan organisation. Vi i Danmark har enorm social og økonomisk sikkerhed i forhold til langt de fleste lande i verden – derfor synes jeg, at det er vores ansvar, som nogle af de stærkeste borgere i hele verden, at hjælpe de svage. Igen, så vil jeg meget gerne opfordre til at støtte et land som Liberia, men ikke mindst skænke det en tanke.

Hvis en kummerlig, tidligere gymnsieelev og netto-medarbejder som mig, har kunnet sponsorere et mindre beløb i lidt over to år nu, så er der fandme også andre der kan!

Med det sagt, så er du selvfølgelig herre over dine egne penge. Jeg kan blot fortælle dig, at du med garanti ville kunne undvære en jakke til 1.000 kroner eller dit månedlige Netflix-abonnement, hvorimod et barn i fx Afrika ikke kan undvære vand.

Desuden er Liberia jo blot ét land. Fattigdom og andre lignende problemer strækker sig udover hele kontinenter, så der er masser at tage fat på, hvis det skulle lyste! Du gør alle og enhver en tjeneste!

Giv PlanBørnefonden eller andre organisationer et kig, tak!

Jonas Brandt”