Tak fordi du spiser Andrea-kagen

Af Maja Bygvrå

Konditoriet La Glace og elever fra Hans Knudsen Instituttet i København har designet en Andrea-kage, som modstykke til den velkendte Kaj-kage. Overskuddet fra Andrea-kagen går til, at udsatte kvinder i Uganda kan få en gratis uddannelse som enten bager, frisør eller skrædder, så de ikke længere skal prostituere sig for at tjene penge.

Dukkerne Andrea og Kaj kan fejre 50-års jubilæum i 2021. I bagerbutikker landet over har man i mange år kunne købe den grønne Kaj-kage, men Andrea har ikke fået den samme opmærksomhed. Det kan ikke være rigtigt, mener en gruppe elever fra Hans Knudsen Instituttet (HKI) i København, der er en særlig tilrettelagt uddannelse for unge. Derfor tog de sammen med en lærer kontakt til Danmarks ældste og meget populære konditori – La Glace i København.

Indehaver Marianne Stagetorn Kolos var med på ideen om at lave en lækker Andrea-kage, der samtidig gør en forskel for unge kvinder i Uganda.

”Andrea-kagen er udviklet af to af vores lærlinge og lavet på opfordring af elever fra HKI, der også har besluttet, at salget fra kagen går til PlanBørnefondens projekt i Uganda,” fortæller Marianne Stagetorn Kolos

Selvom Andrea-kagen ikke har været til salg længe, så er der allerede mange, der har smagt den, beretter Marianne: ”Det er en meget populær kage. Det er jo også den elegante dameversion af den noget klodsede Kaj-kage.”

Tak fordi du spiser Andrea-kagen 1
Lea, Annastasia og Rose er elever fra HKI, og de er glade for at Andrea-kagen gør en forskel for deres jævnaldrende unge kvinder i Uganda.

Elever er imponerede over Andrea-kagen

”Jeg synes, den smager godt og er pæn – meget pænere end Kaj-kagen. Det er samtidig ret godt, at man støtter unge kvinder i Uganda, når man spiser den,” siger 18-årige Lea Stoltenberg, der er elev på HKI.

Den smager godt og er meget pænere end Kaj-kagen

Eleverne kom på ideen efter de havde set videoer med influencer og ambassadør for PlanBørnefonden Kristine Sloth fra hendes besøg hos jævnaldrende unge kvinder i Uganda, der er tvunget ud i prostitution for at tjene penge til mad og husleje.

20-årige Rose Aurora Gulmann var med til at finde på ideen til kagen, og hun er glad for resultatet: ”Den er helt perfekt og god – jeg synes andre skal smage den.”

Se video fra La Glace

Tak fordi du spiser Andrea-kagenTak fordi du spiser Andrea-kagen

Kristine Sloths videoer inspirerede eleverne

I undervisningen på HKI havde eleverne set Kristine Sloths videoer fra Uganda og Kenya for at lære om livet i andre dele af verden.

“Jeg synes, det var mega sejt af Kristine at rejse derned. Det kræver, at man er stærk. Jeg tror, at jeg ville begynde at græde på vejen derned,” siger 20-årige Rose og fortsætter: “Jeg håber, kagen hjælper dem, så de får chancen for et bedre liv.”

Lærerne på HKI er glade for samarbejdet med La Glace og PlanBørnefonden. Alle eleverne har netop deltaget i et oplæg fra PlanBørnefonden om levevilkårene for unge i byernes slumområder i Østafrika.

Jeg håber, kagen hjælper dem, så de får chancen for et bedre liv

“Projektet med Andrea-kagen giver så stor mening for os, at vi kan bakke op som skole og gøre en forskel,” siger Pia Pedersen, der er speciallærer på HKI.

Uddannelse giver en ny fremtid

For hver solgt kage går 25 kroner til PlanBørnefondens indsats med at støtte de mest udsatte kvinder, der bor i hovedstaden Kampalas slumområder, med at tage en uddannelse i et praktisk fag. Det betyder, at de unge kvinder kan stoppe med at prostituere sig for at få råd til mad og et sted at bo. I stedet kan de tjene penge ved at være frisør, bager eller skrædder.

Andrea-kagen kan købes frem til den 24. juni, hvor indsamlingen offentliggøres til HKI’s sommerfest.

Kagen består af en limemousse med hvid chokolade og en kerne af brombærgele i midten. Andreas fødder er lavet af knasende karamelliserede mandler og solsikkekerner.

Se video fra projektet i Uganda

Sakse får unge kvinder ud af prostitutionSakse får unge kvinder ud af prostitution