Unge finder vej til arbejdsmarkedet – Novo Nordisk Fonden

Med over 1,3 millioner syriske flygtninge er Jordan blandt de lande i verden, der har modtaget flest flygtninge fra det konfliktramte land. Ungdomsarbejdsløsheden i Jordan er på et rekordniveau, og i 2020 var op imod 50 % af de unge uden job. Med en bevilling fra Novo Nordisk Fonden på 200 mio. kr. i 2022 arbejder PlanBørnefonden målrettet for sikre flere unge syrere adgang til uddannelse og jobs.

Med støtte fra Novo Nordisk Fonden står PlanBørnefonden i spidsen for et konsortium bestående af Dansk Industri, Plan Jordan, Norsk Flygtningehjælp, Royal Health Awareness Society (RHAS), Overseas Development Institute (ODI) og King Hussein Foundation.

”Med bevillingen til PlanBørnefonden sår vi kimen til, at langt flere syriske børn og unge kan gå en lysere fremtid i møde – en fremtid, hvor de kan forsørge sig selv og deres familier og leve et værdigt liv. Arbejdsløshed er et kæmpe problem blandt de unge, så der skal gøres en stor indsats på både grundskoleniveau og på de øvrige uddannelsestrin, hvor der især skal lægges vægt på, at de uddannelser, der tilbydes, matcher det aktuelle jobmarked,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, administrerende direktør, Novo Nordisk Fonden.

Det anslås, at indsatsen vil nå op imod 48.000 unge syriske flygtninge og andre unge i Jordan, der er påvirket af konflikten i Syrien, som har stået på i mere end et årti. Med bevillingen søsætter PlanBørnefonden en femårig indsats, Najahna, der indbefatter initiativer, der skal styrke overgangen mellem uddannelse og jobs, bl.a. gennem finansielle tilbud, hvor de unge kan få adgang til lån på særdeles attraktive vilkår, så de kan starte egen virksomhed.

PlanBørnefondens Najahna-projekt består af et konsortium af internationale og jordanske offentlige og private aktører, deriblandt Dansk Industri, hvis søsterorganisation, Jordan Chamber of Commerce, bidrager til indsatsen lokalt i Jordan, samt PlanBørnefondens landekontor i Jordan, Plan International Jordan, der fremmer børn og unges rettigheder i Jordan med særligt fokus på pigers ligestilling.

Novo Nordisk Fonden skaber håb for internt fordrevne i Mozambique

I Mozambique har terrorgrupper tvunget mere end 723.000 mennesker fra deres hjem. 45 procent er børn. De fleste bor nu i midlertidige lejre andre steder i landet. Men lejrene er mangelfulde og har svært ved at håndtere de mange børn og unge, der lever med traumer efter oplevelserne.

Det skal en bevilling på to millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden nu være med til at ændre. Pengene går til PlanBørnefondens projekt for at sikre adgang til kvalitetsuddannelse og sørge for støtte til dem, der har traumer efter at have overlevet terrorgruppens angreb.

En bevilling fra Novo Nordisk Fonden på to millioner til PlanBørnefondens projekt i Mozambique betyder, at mange flere børn og unge kan fortsætte deres uddannelse, selvom de er tvunget på flugt. Kvinder og børn udgør størstedelen af de internt fordrevne i de midlertidige lejre i Mozambique.

”Gennem projektet er vi med til at styrke adgangen til og kvaliteten af uddannelse i området omkring Chiure, hvor mange internt fordrevne ankommer. Vi forbedrer blandt andet skolernes infrastruktur og styrker lærernes kompetencer inden for socio-emotionel læring og håndværksfag, samtidig med at vi bekæmper skadelige kønsnormer og tilbyder psykosocial support til børnene, som ellers kan have svært ved at komme tilbage i skole,” forklarer Viktor Kjeldgaard Grønne, der er Programme Manager hos PlanBørnefonden.