Alle børn fortjener en god start på livet. Men for mange børn i Mali og Togo er sult og ulighed hverdagen. De mangler sund kost og stimulering for at gå en sikker fremtid i møde. Derfor støtter PlanBørnefonden børn i Togo og Mali med midler fra årets Danmarks Indsamling lørdag den 29. januar på DR1 fra kl. 19.00 til 24.00.

De første fem år er de vigtigste i alle børns liv. Det er i de år, at børn udvikler kognitive og sociale livsfærdigheder, som fundamentet for et godt, sundt og trygt liv.

Sådan en start er ikke en selvfølge for mange børn i Mali og Togo, hvor fattigdom, sult, forældede kønsnormer og manglende viden om børns udvikling har store konsekvenser for børnenes opvækst og fremtidige liv. Disse faktorer er skyld i, at hvert tiende barn i Mali dør, inden de er fyldt fem år. I Togo tegner sig samme billede, hvor hvert femtende barn dør inden deres fem års fødselsdag.

Børnene har brug for næringsrig kost, jævnlige sundhedstjek og omsorgsfulde voksne til at sikre deres udvikling og fysiske helbred:

”Rent, vand, ordentlig mad er afgørende for, at flere børn overlever de første år af deres liv. Det er grundlæggende for, at børnene kan starte i skole sunde, raske og klar til at lære. Det er igen fundamentet for at få et liv, hvor de kan forsørge sig selv, når de bliver voksne,” siger Andreas Stabursvik, Programme Manager fra PlanBørnefonden.

Det er langt fra nemt at vokse op i hverken Mali eller Togo i Vestafrika, og COVID-19 forværrer den i forvejen svære situation for de yngste børn. De få ydelser, som nybagte mødre og mødre til små børn har adgang til, er blevet svækket for at styrke COVID-19-indsatsen. Det efterlader mødrene med få muligheder for at sikre deres børns sundhed.

PLANBØRNEFONDEN 2022: SÅDAN STØTTER VI DE YNGSTE BØRN

Med støtte fra Danmarks Indsamling kan vi sikre tusindvis af børn i alderen nul til seks år i Togo og Mali en bedre start på livet. I projektet sikrer vi børnene næringsrig kost og sundhedstjek i børnehaverne, så de ikke bliver fejl- og underernærede. Det er med til at bekæmpe den høje dødelighed blandt børnene i de to lande. Gennem projektet får både forældrene og de voksne, der passer på børnene i børnehaverne afgørende undervisning i børns mentale og fysiske sundhed. De kan derfor hurtigere reagere på sygdomstegn og sikre børnene et sundere liv, når de vokser op. I tilfælde af sygdom kan forældrene og medarbejderne henvende sig til de lokale sundhedscentre, som har fået værnemidler og flere ressourcer gennem projektet.

FÆDRENE SKAL PÅ BANEN

Med støtte fra Danmarks Indsamling får forældrene og de voksne, der passer børnene i børnehaverne også undervisning i, hvordan de kan lege med børnene og på den måde stimulere dem til at lære både i børnehaverne og i hjemmet. Her har projektet et særligt fokus på fædrene, der normalvis ikke leger med deres børn eller tager del i opdragelsen. Det anses traditionelt i samfundene som bløde værdier, der hører kvinderne til. En essentiel del af projektet er derfor at ændre traditionelle kønsstereotyper, så fædrene også tager del i opdragelsen. Samtidig bliver medarbejderne undervist i ligestilling, så drenge og piger har lige muligheder for ikke kun at overleve, men at få en god start på livet. En god start betyder, at de senere har bedre muligheder for at løfte sig selv og deres samfund ud af fattigdom.

Du kan se showet for Danmarks Indsamling 2022 på DR1 den 29. januar fra kl. 19.00 til 24.00.

FAKTA OM BØRN I MALI OG TOGO