Elin giver ukrainske børn smil på læberne

Af Andreas Malmos og Victoria Kafunek

Elin Janzon fra Sverige rejser Moldova tynd for at optræde som klovn for ukrainske og moldoviske børn sammen med tre klovnevenner. Klovnene er støttet af PlanBørnefonden, og målet er at hjælpe børnene med at bearbejde traumerne efter flugten fra Ukraine.

Se interview med Elin nederst i artiklen.

Elin taber bukserne, og et latterbrøl spreder sig i teatersalen på skolen i Otaci i det nordlige Moldova på grænsen til Ukraine. Her kommer børn fra både Moldova og Ukraine for at se Elin og tre andre klovne fra organisationen Clowns Without Borders (Klovne uden grænser). De rejser rundt i hele Moldova for at give børn et smil på læben i en hård tid. Elin tror på, at klovneshowet kan dulme nogle af de hårde oplevelser, som mange børn fra Ukraine har med i bagagen.

Elin rejser rundt i Moldova som en del af Clowns Without Borders. Foto: Niels Busch / PlanBørnefonden.

”Når børnene ser vores show, kan de være lige dér og bare grine og nyde det uden at tænke på alt det grimme, de måske har oplevet,” fortæller Elin.

På forreste række blandt børnene sidder Artiom på 11 år. Han er selv fra Moldova, men har familie i Ukraine og har flere klassekammerater, der er flygtet fra Ukraine og nu går i hans klasse. Han syntes, at klovnene var rigtig sjove, men lagde også mærke til noget andet.

”Jeg kunne godt lide, at klovnene fortalte, at man skal være søde ved hinanden. Da Elins bukser faldt af, grinede de andre klovne ikke. De forsøgte at hjælpe hende,” fortæller Artiom.

Da showet er slut, deles børnene i op store og små klasser. Nu er det tid til, at børnene skal lære engelsk med hjælp fra de sjove klovne. Det er hårdt arbejde for Elin og klovnene med flere shows om dagen, men det er det hele værd, siger Elin.

”Det her arbejde gør, at jeg vokser som person. Det giver mig nye perspektiver på den verden, vi lever i,” siger Elin.

Artiom yderst til højre fik sat lattermusklerne på prøve. Foto: Niels Busch / PlanBørnefonden.

PlanBørnefondens arbejde med Clowns Without Borders er støttet af danskerne gennem PlanBørnefondens indsamlinger samt donationer fra Tuborg Fondet, Danida, Augustinus Fondet, Søstrene Grene og andre donorer.

Klovne giver smil på læben i MoldovaKlovne giver smil på læben i Moldova