Unge kvinder bliver hårdt ramt af konsekvenserne af COVID-19, det stod klart for H.K.H. Kronprinsessen og resten af deltagerne ved PlanBørnefondens arrangement #GirlsinCrisis på Nærum Gymnasium.

I anledning af FN’s Pigedag satte H.K.H Kronprinsessen sammen med PlanBørnefonden fokus på de konsekvenser, som COVID-19 har for piger i verdens mest udsatte samfund.
”Vi ved, at når krisen rammer, så bliver de fattigste og mest sårbare hårdest ramt, og kvinder og piger er desværre ofte i den gruppe,” sagde Kronprinsessen under arrangementet, som blev afholdt på Nærum Gymnasium og kunne ses live på Facebook.

På digitale forbindelser fra Kampala i Uganda og Addis Ababa i Etiopien talte Kronprinsessen med to unge kvinder, som mærker konsekvenserne af de nedlukninger af samfundet, som COVID-19 er skyld i.

Hele arrangementet kan ses på Facebook her.

Uden skoleuniformer ser mænd anderledes på pigerne

Især nedlukningen af uddannelsesstederne har store konsekvenser for pigerne.

”Uden skoleuniformer ser mænd på os som kvinder, de kan gifte sig med. De ser på os på en anden måde,” fortalte Faridah fra Uganda, og forklarede, at det betyder, at pigerne og kvinderne er i større risiko for at blive udsat for seksuel chikane og overgreb, når de ikke er i skole eller bærer skoleuniform.

Jeg opfordrer pigerne til at være modige og kæmpe imod uretfærdigheder

Faridah på 21 år har selv kæmpet sig tilbage i skole, efter hun blev mor som 14-årig. Nu kæmper hun for, at andre unge piger kan blive i skolen og få en uddannelse.

”Lige nu påvirker jeg de ansvarlige ledere online og fysisk for at sikre, at de sørger for, at piger har adgang til uddannelse, og at de forbedrer pigernes sikkerhed. Jeg forsøger at ændre mændenes holdning og attitude overfor piger, for de ser os som sexobjekter. Og jeg opfordrer pigerne til at være modige og kæmpe imod de uretfærdigheder, de møder, og gå til politiet, så vi bryder cirklen af stilhed,” sagde Faridah, som gjorde et stort indtryk på Kronprinsessen og eleverne fra Nærum Gymnasium.

”Du er sådan en inspiration, Faridah,” lød det fra Kronprinsessen.

“Vi skal først og fremmest sikre, at pigers rettigheder bliver respekteret”

Og Faridah var ikke den eneste, der gjorde stort indtryk på Kronprinsessen. 29-årige Lidya Alamrew fra Etiopien kunne også fortælle, hvordan piger og kvinder i hendes område mærke de negative konsekvenser af pandemien.

”Når piger og kvinder bliver overfaldet, er de efterfølgende bange for at få skylden. Ofte, hvis piger bliver udsat for misbrug, chikane eller overfald, antager folk, at pigerne selv er skyld i det,” fortalte Lydia blandt andet.

I år var anden gang, at Kronprinsessen deltog i PlanBørnefondens markering af Pigedagen. Fra scenen på Nærum Gymnasium understregede hun sit engagement i pigers rettigheder.

”Vi skal først og fremmest sikre, at pigers rettigheder bliver respekteret, og at de får mulighed for at få en uddannelse, at de er frie fra vold, kan være sunde og raske og har lige muligheder.De fortjener retten til en fremtid, som alle andre,” lød det fra H.K.H. Kronprinsessen, inden hun gav ordet videre til elever fra Nærum Gymnasium og ordstyrer Mette Frisk, som styrede arrangementet.