“Min mand er blevet kærlig.” Sådan gør din støtte til Danmarks Indsamling en forskel

Af Cathrine Nørgaard

Hvert år støtter tusindvis af danskere Danmarks Indsamling med penge, som bruges på udviklingsprojekter over hele verden. Tag med til Togo, hvor en gruppe fædre har lært, hvordan man giver børn en god og tryg opvækst.

I skyggen af træerne sidder en gruppe mænd på træstole. Deres fødder hviler mod den røde jord, mens de lytter til dagens gæst, danske Pelle Hvenegaard, som besøger Togo med Danmarks Indsamling. De togolesiske mænd er alle medlem af en fædregruppe, som har eksisteret i tre år. I gruppen har de lært, hvordan man som mand kan deltage i opdragelsen af sit barn på lige fod med mor. At man kan give sit barn en bedre start på livet ved at lege og drage omsorg frem for at skælde ud og slå. I gruppen deler fædrene erfaringer og lærer af hinanden.

Pelle Hvenegaard forklarer, hvordan han leger med sin datter derhjemme. F.eks. lader han hende udsmykke sin arm med midlertidige tatoveringer. Mændene griner, da tv-værten peger på sin fod og fortæller, at han nogle gange lader hende male hans negle med lak, både på hænderne og på tæerne.

Udvalgte resultater fra Togo

  • 2292 omsorgspersoner (1261 kvinder og 1031 mænd) har fået viden om fordelene ved at børn får lov at lære gennem leg – bl.a. gennem særlige spil
  • 180 småbørnsforældre (93 mødre og 87 fædre) har lært at lave sund og nærende mad
  • 250 medlemmer af ungdomsorganisationer (144 kvinder og 106 mænd) er nu uddannet til at tage ansvar for og forstå børns tidlige udvikling
  • Gennem bl.a. fædregrupper har 1031 fædre har lært, hvordan man deltager i børneopdragelsen for at sikre sit barn en god start på livet

I Togo deltager faren sjældent i opdragelsen. Kun hvis børnene skal irettesættes.

”Er du ikke bange for, at din datter bliver uopdragen?” spørger en af mændene. I Togo er det en udbredt opfattelse, at leg og for meget sjov skader barnet i det lange løb, fordi de kommer til at tro, at de kan få alt, hvad de peger på.

”Nej, det er jeg ikke. Jeg tillader bare mit barn at være barn og sørger for, at hun har et godt forhold til sin far,” svarer Pelle.

”Jeg har taget noget neglelak med, hvis der er nogen, der har lyst til at prøve,” tilføjer han og kigger rundt på forsamlingen. De fleste mænd tøver lidt, men nikker så og siger, at det vil de gerne prøve. Pelle fordeler de små glas med lak, og mændene begynder at male deres negle i forskellige farver. Rød, orange, lilla og lyserød. Tatoveringerne, som Pelle har taget med hjemmefra, sætter de på armene og dupper med vand.

Til sidst er Pelle nødt til at bryde ind.

”Husk, at I skal gemme noget til børnene.” Mændene omkring ham griner.

Pelle Hvenegaard og mændene i fædregruppen har malet deres negle med neglelak.

Fra autoritær til kærlig far

Danskerne støtter trofast år efter år Danmarks Indsamling, der kommer udsatte børn over hele verden til gavn.

De sidste tre år er PlanBørnefondens andel af indsamlingen gået til børn i Mali og Togo, hvor børnedødeligheden er høj, og hvor rigtig mange børn ikke får den nødvendige omsorg og stimulering, der er vigtig for at få en god start på livet.

Faderen Daniel er en af de mænd, der har lært at tage del i opdragelsen gennem fædregruppen. Her får hans børn lov at male hans negle med den neglelak, som Pelle Hvenegaard har med fra Danmark.

Den fædregruppe, som Pelle Hvenegaard besøger i Togo, er et af de projekter, som de tidligere års Danmarks Indsamling har støttet. I alt har 1031 fædre i Togo lært, hvordan man deltager i børneopdragelsen for at sikre sit barn en god start på livet.

”Før var min mand autoritær og opfarende. Nu er han blevet kærlig. Han har bragt kærlighed ind i hjemmet,” siger Angel, der er gift med Daniel. Hun fortæller, at han ikke længere slår sine børn.

Pelle Hvenegaard besøgte Togo med Danmarks Indsamling for at se, hvad pengene allerede er gået til. Med dette års midler kan endnu flere børn få en god og sund barndom.

Efter mødet med fædregruppen besøger Pelle manden Daniel, der har været en del af gruppen i tre år. Daniel fortæller, at han før følte, at han svigtede sin kone. Men at de nu er fælles om børneopdragelsen og taler om, hvad der er bedst for deres barn.

Daniels kone, Angel, fortæller Pelle, at Daniel ofte straffede sine børn ved at slå dem, før han startede i fædregruppe. Men at han nu ofte er den, der starter en leg.

Udvalgte resultater fra Mali

  • 198 personer (190 kvinder og 8 mænd) i 4 lokale sundhedscentre har modtaget undervisning om børns udvikling og sundhed og lært vigtigheden af god ernæring, uddannelse og leg
  • 200 udsatte børn (101 piger og 99 drenge) har modtaget madpakker. Blandt disse 200 børn er 80 internt fordrevne
  • 120 medlemmer af forældregrupper er blevet vejledt i, hvordan man beskytter og passer børn for at understøtte børnenes udvikling
  • 499 børnehaver har fokus på at sikre læring og leg gennem sjove og didaktiske aktiviteter og har desuden fokus på god hygiejne

”Før var min mand autoritær og opfarende. Nu er han blevet kærlig. Han har bragt kærlighed ind i hjemmet. Han spørger mig til råds om forskellige ting, ligesom han hjælper mig med huslige opgaver, laver mad og passer børnene. Før var mine børn bange for deres far, men det er de ikke mere,” siger Angel.

Daniel viser bøtterne med neglelak til sine to sønner. De begynder snart at farve hans negle og griner, da de er færdige. Daniels negle er nu lyserøde og orange.

Ligesom de seneste år går midlerne fra dette års Danmarks Indsamling til projekter i Togo og Mali, der giver børn en god start på livet – bl.a. ved at etablere børnehaver og uddanne pædagoger, så de forstår børnenes behov.

Midlerne går også til undervisning af mænd og kvinder, der lærer om sund ernæring og om vigtigheden af, at børn får stimuleret deres kognitive udvikling gennem leg. Og så går der ikke mindst midler til grupper som den, Daniel er medlem af. Det er med til at gøre op med forældede kønsroller og sikre, at fædre er med til at give deres børn en god barndom.

Se Danmarks Indsamling lørdag den 4. februar på DR1 kl. 19-24

Barndom i Togo og Mali

I Togo og Mali i Vestafrika ser børns barndom helt anderledes ud end i Danmark. I Mali, som også er præget af humanitære kriser og voldelige konflikter, har COVID-19 forværret en i forvejen kritisk situation: Mange familier er blevet væsentligt fattigere som konsekvens af nedlukningerne, og derfor er mange børn, særligt piger, droppet ud af skolen for at arbejde eller de er blevet giftet bort. Det gør Togo og Mali til nogle af de værste lande i verden at vokse op i.

Mange børn vokser op i fattigdom, og det har store konsekvenser for særligt de mindste børn. Tusindvis af børn dør, inden de når at fylde fem år, bl.a. pga. fejl- og underernæring. Mange børn får ikke nok mad og bliver derfor underernærede, de vokser op i et utrygt miljø med vold og mange børn er overladt til sig selv, mens forældrene arbejder, for der findes kun få børnehaver og vuggestuer. Det er noget af det, PlanBørnefonden vil forbedre med midler fra Danmarks Indsamling.

9 procent af børn i Mali dør før de fylder fem år. Det samme gælder 6 procent af børnene i Togo.

I Mali går kun 5 procent af landets børn i børnehave.