Det var nogle tydeligt berørte piger, der her til aften modtog PlanBørnefondens nystiftede ’Pigeprisen 2018’. Prisen blev uddelt på spillestedet Vega i København på FN’s Internationale Pigedag og gik til de to stærke og modige piger, 19-årige Faridah og 17-årige Zaharah, som sætter alt på spil i kampen for at skabe et bedre liv for piger i Kampalas slum.

Faridah og Zaharah løb med prisen for deres utrættelige kamp for piger i Kampalas slum, hvor de bor, og for at have delt deres personlige historier om seksuelle overgreb, fattigdom og en hverdag uden forældre. Det har de gjort både over for verdensledere som Storbritanniens premierminister Theresa May, Frankrigs præsident Emmanuel Macron og Canadas premierminister Justin Trudeau ved FN’s Generalforsamling i september og nu i Danmark med titlen som udviklingsministre for en dag.

Piger er den gruppe, som er mest udsat for diskrimination verden over. Blot fordi de ikke er drenge. Konsekvensen er, at de ikke gennemfører deres skolegang, bliver giftet bort, udsættes for overgreb og bliver gravide, mens de stadig er børn.

”Det er utroligt modigt af dem, at de stiller sig op foran verdens ledere og deler ud af deres egne personlige og barske historier og samtidig kæmper for, at andre piger ikke skal opleve det, som de selv har været igennem,” siger Gwen Wisti, der er direktør i PlanBørnefonden og som overrakte organisationens pris til pigerne.

”Pigeprisen handler om at sætte fokus på pigernes potentiale, for pigerne er nøglen til udvikling.”

Pigeprisen gives til en person eller organisation, som gør noget ekstraordinært for piger.

Udviklingsministre for en dag

Faridah og Zaharah har sammen med flere end tusind piger fordelt på over 60 lande taget magten som ministre, virksomhedsledere, tv-værter og borgmestre på FN’s Internationale Pigedag.

De to piger har sammen med Ulla Tørnæs holdt foredrag for 400 elever fra samfundsfagslinien på Nærum Gymnasium, overtaget ministerens sociale medier og givet deres forslag til, hvordan verdens ledere kan sikre pigers rettigheder.

Hos de danske virksomheder Mads Nørgaaard, Letz Sushi, Zenz og Costume har piger også indtaget direktionsgangene for ligesom Faridah og Zaharah at give piger en stemme.