Seksuelle krænkelser ødelægger pigers liv

Af Cathrine Nørgaard

Det er vigtigt, at vi taler om sexisme. Seksuelle krænkelser og overgreb sker over hele verden og er med til at ødelægge livet for piger og kvinder – hver eneste dag. Vi støtter piger og kvinder, så de kan bestemme over egen krop.

I Kampala siger en ung kvinde fra over for tilnærmelser. Konsekvensen? Hun er tæt på at blive overfaldet, da en fremmed, ældre fyr træder ind og redder hende. Hun er taknemmelig, men opdager hurtigt, at hendes redningsmand har bagtanker. Han kræver, at hun takker ham “ordentligt”. Gentagne gange presser han på for sex. Til sidst giver hun efter og snart er hun gravid.

Så forsvinder han.

23-årige Juliet fra Kampala i Uganda var nødt til at droppe ud af skolen dengang for fem år siden for at forsørge sin datter, Nahia. I dag er Nahia det vigtigste i Juliets liv. Men havde det ikke været for gentagne oplevelser med seksuelle krænkelser og konstant pres fra manden, ville hun aldrig have fået et barn så tidligt, siger hun selv.

I dag er Juliets vigtigste mission at kæmpe for en bedre verden til sin datter: En verden, hvor kvinder kan føle sig sikre, når de går på gaden, når de er på arbejde eller når de er hjemme. En verden, hvor de har de samme rettigheder som mænd.

“Vi skal anerkende, at der er et problem”

Hvad har piger i Kampala, Sydney, Madrid og Colombo tilfælles? Ingen føler sig rigtig sikre, når de går rundt i byen.

Vi har talt med piger over hele verden for at få et billede af, hvor stort problemet er.

Føler du dig tryg i din by?Føler du dig tryg i din by?

“Jeg føler mig sikker i byen nogle gange – og det er ikke godt nok,” lyder den indledende kommentar fra en ung australsk kvinde.

Piger bliver overalt i verden krænket hver dag. Samtidig er det de færreste piger, der melder det til politiet, fordi de oplever, at deres oplevelser ikke bliver taget seriøst.

”Da jeg gik hjem og passerede broen på højre side af metroen, bemærkede jeg, at en mand på omkring 35 år eller ældre fulgte efter mig. Jeg fortsatte med at gå, og da jeg var tæt på mit hus, vendte jeg mig rundt, og manden onanerede, mens han så på mig i højt dagslys. Jeg blev bange og truede med at ringe til politiet. Så gik han. Jeg ringende ikke til politiet, fordi en veninde havde haft en lignende oplevelse, og politiet gjorde intet ved det,” fortæller en 23-årige kvinde fra Madrid i rapporten “Reporting to authorities: Girls’ and young women’s experiences of reporting street harassment”. 

Det er vigtigt, at vi taler højt om sexisme, kønsbaseret vold og chikane. På den måde kan vi ændre de eksisterende handlingsmønstre, der truer med at ødelægge piger og kvinders liv. De har lige så meget ret til at bestemme over egen krop som drenge og mænd.

Kvinder kan forsvare sig selv

”Ingen fortjener at blive chikaneret. Alle har ret til et liv uden seksuelle krænkelser,” siger Juliet fra Uganda. Hun er en af de mange unge, som kæmper sammen med os om at skabe sikrere byer for kvinder og piger.

Seksuelle krænkelser ødelægger pigers liv

“Jeg vil gerne vise min datter, at hun ikke behøver en mand for at klare sig selv. Som kvinde kan man sagtens forsvare sig selv,” siger Juliet.

I Indien er det også en udfordring for piger at gå på gaden i fred. Især når det er mørkt. Det kender 20-årige Aarti* alt til.

“Hver dag, når jeg skal til undervisning, er det et mareridt at gå fordi gruppen af drengene på gadehjørnet. De kalder mig navne og forsøger at få min opmærksomhed. Jeg ignorerer dem og holder mig for mig selv. Det er et problem, at gadelygterne ikke fungerer, for det gør det farligt for piger som mig at gå rundt om aftenen. Det er skræmmende. Jeg ønsker ikke at blive angrebet – det er min største frygt.

Seksuelle krænkelser ødelægger pigers liv 1

*navn er ændret for beskyttelse.

Heldigvis giver Aarti ikke op. Som del af vores arbejde lærer vi unge kvinder som hende selvforsvar, og vi har fokus på at styrke deres selvtillid.

“Jeg har fået en større tro på mig selv og fået teknikker, der gør, at jeg føler mig mere sikker på gaden. Desværre er det normalt for mange piger i mit område at droppe ud af skolen, fordi de er bekymrede for deres egen sikkerhed,” siger Aarti.

 

Vil du kæmpe for en verden uden seksuelle krænkelser?

Sammen med os kan du støtte pigerne