Sponsorer gennem 25 år: “Vores sønner fandt inspiration hos sponsorbørnene”

Af Cathrine Nørgaard

For 25 år siden fik Jens Porsmose og Sussie Stender to sponsordrenge for at lære deres to sønner om de forskellige vilkår, som børn over hele verden lever under. Sponsorbørnene har haft betydning for drengene, der meget hurtig fandt stor inspiration hos dem.

På køleskabet i familien Porsmose-Stenders hjem i Aalborg hænger billeder af to drenge fra Burkina Faso. De små drenge er iklædt trøjer fra velkendte sportsmærker, og om halsen har den ene en halskæde med træperler. På køkkengulvet står lille danske Christian på omkring fem år med store øjne og peger.

”De havde sådan noget fedt tøj på, syntes Christian. Han gik meget op i kæderne med træperlerne. De havde sådan et skaterlook, som han syntes var meget inspirerende,” fortæller 59-årige Sussie Stender om scenen, der udspillede sig i begyndelsen af 00’erne.

Sussie Stender og hendes mand, 55-årige Jens Porsmose, havde allerede sønnen Frederik, da lillebror Christian blev født i 1995.

”Da vi fik Christian, besluttede vi os for, at vi altid ville sponsorere to drenge. Det har vi gjort lige siden. Vi ville gerne give drengene en oplevelse af at hjælpe andre. Men det endte også med at være noget andet for dem, fordi de syntes, at de sponsordrenge var så seje,” siger Sussie Stender.

I dag bor Sussie og Jens alene. Drengene er for længst flyttet hjemmefra. Med sig har de taget nogle særlige værdier, som de har fået gennem sponsorbørnene, fortæller de stolte forældre.

Vi ville gerne give drengene en oplevelse af at hjælpe andre. Men det endte også med at være noget andet for dem, fordi de syntes, at de sponsordrenge var så seje” – Sussie Stender

Penge godt givet ud

Det var vigtigt for de nybagte forældre at vise deres sønner, at børn over hele verden ikke har samme muligheder. Derfor satte de sig ned og talte om, hvordan de bedst kunne hjælpe et andet barn.

”Vi ved, at vi ikke kan række ud til dem alle sammen, men her er en mulighed for at række ud til nogle. Man har hørt så meget skidt om, hvordan midler bliver misbrugt. Her har vi haft en sikkerhed hele tiden for, at de midler, vi sender afsted, dem kan vi se, hvad bliver brugt til. Vi syntes, det lød rigtig fint, at vi kunne hjælpe to drenge svarende til vores to drenge. Det var også en måde at synliggøre over for vores børn, hvad vi støttede op omkring. For os var det meget mere visuelt, og det var meget nemt at beskrive for drengene,” fortæller Jens Porsmose om valget, der for 25 år siden faldt på daværende Børnefonden.

I begyndelsen skrev familien i fællesskab breve til de to drenge med det formål at lære mere om deres hverdag og vise deres sønner, at et par hundrede kroner rækker langt for en familie i Burkina Faso.

Beder man Sussie og Jens kigge tilbage på, hvad det har betydet for deres drenge at følge sponsorbørnene i Burkina Faso, svarer de med stolthed i stemmen:

”De har fået en bestemt måde at hjælpe andre mennesker på. Det står meget, meget tydeligt i deres verden,” siger Jens Porsmose, mens Sussie tilføjer:

”Det har været noget, vi har brugt meget tid på at snakke om. Drengene forstår til fulde i dag, hvor privilegerede, de er, og de har en tolerance over for den forskellighed, vi har, både i det små og i det store perspektiv.”

Det var også en måde at synliggøre over for vores børn, hvad vi støttede op omkring. For os var det meget mere visuelt, og det var meget nemt at beskrive for drengene” – Jens Porsmose

Vigtigt at fortsætte

25 år senere er begge sønner flyttet hjemmefra, og billederne af sponsorbørnene hænger ikke længere på køleskabet i hjemmet i Aalborg. Et sted i huset gemmer der sig massevis af tegninger og opdateringer fra deres sponsorbørn. Sussie og Jens holder stadig fast i rollen som sponsorer, fordi de kan se, at pengene gør gavn. For dem er det vigtigt at fortsætte, selv når sponsorbørnene bliver voksne og ikke længere kan modtage støtte.

”For os er det tænkt én til én: Vi hjælper et barn for hvert barn, vi har sat i verden, og det er derfor, vi fortsætter. Det skal være lige så lang tid, vi kan. Gid alle kunne det: At man ville tilsvarende hjælpe antal børn, som man selv har. Det er også fint at sidde og sige det, for det kan alle ikke. Men det er ikke et ret stort beløb i min verden,” siger Sussie Stender.

”Det er vigtigt at blive ved. For hvis ikke vi bliver ved, så giver det, vi har gjort, heller ingen mening. Altså for os. Vi er nødt til at blive ved,” fastslår Jens Porsmose, inden han med et smil tilføjer:

”Indtil vi ikke længere har nogle penge.”

Hør Sussie og Jens fortælle om deres mange år som sponsorer:
Sussie og Jens har været sponsorer i 25 år: "Vores sønner fandt inspiration hos sponsorbørnene"Sussie og Jens har været sponsorer i 25 år: “Vores sønner fandt inspiration hos sponsorbørnene”

SKAL DIT BARN OGSÅ INTRODUCERES TIL SPONSORBØRN?

At få sponsorbørn kan være en god måde for børn at få et kendskab til verden i en tidlig alder. Her er Sussie og Jens’ råd til forældre, der ønsker at introducere deres børn til sponsorbørn:

  1. Sørg for at få sponsorbørn, der er nogenlunde på samme alder med dit eget barn. På den måde er det nemmere for barnet at identificere sig med sponsorbarnet.
  2. Gør det visuelt. Hæng billeder af børnene op et sted, så alle kan se dem.
  3. Inddrag jeres børn i sponsorbørnenes udvikling. Læs højt af de årlige opdateringer eller de breve, I sender frem og tilbage. Inddrag gerne jeres børn i brevskrivningen. Sæt jer ind i de omstændigheder, sponsorbarnet bor under, så I nemmere kan svare på de spørgsmål, jeres børn måtte have. Tal med jeres børn om de forskelle og ligheder, de deler med sponsorbarnet.