Anna fandt et fællesskab ved at hjælpe børn på flugt

Af Andreas Malmos og Cathrine Nørgaard

Anna fra Moldova var rådvild, da over 700.000 ukrainske flygtninge strømmede til landet. Hun fandt en måde at hjælpe på gennem ungdomsorganisationen Moldova for Peace, som gav hende et fælleskab for livet.

Moldova for Peace blev startet af unge aktivister og civilsamfundet, da krisen eskalerede i Ukraine. De smed alt, hvad de havde i hænderne for at hjælpe de mange i flygtninge.

Et år efter er de over 30 frivillige og kontorfolk, og de har hjulpet flere end 3000 familier. Arbejdet har fra starten været støttet af PlanBørnefonden.

En af medarbejderne er 34-årige Anna. Sammen med de frivillige sikrer hun, at flygtninge kan hente mad, tæpper, bleer og meget andet i det lokale Moldova for Peace-varehus. Hovedkontoret i hovestaden Chisinau bliver flere gange om ugen omdannet til børnehave, hvor ukrainske børn får ekstraundervisning, leger, spiller skak og klippe-klistrer.

”Inden krigen brød ud, var jeg meget i tvivl om, hvad jeg skulle bruge mit liv på,” fortæller Anna.

”Men da jeg oplevede de frivilliges entusiasme og iver, var jeg helt solgt. Jeg var lamslået over det arbejde, de udførte. Jeg fandt ud af, at jeg også kunne hjælpe flygtninge,” siger hun.

Det seneste år har vi gennem Moldova for Peace og mange andre partnere ydet nødhjælp til over 44.000 mennesker i form af mad, tæpper, kontanter, psykologisk krisehjælp, skolegang og aktiviteter for børn.

Anna er frivillig hos Moldova for Peace, der støtter ukrainske flygtningeAnna er frivillig hos Moldova for Peace, der støtter ukrainske flygtninge

Krigen var tæt på at give Anna en depression

Annas ønske om at hjælpe flygtninge startede tidligere end eskaleringen i Ukraine. Hun fulgte krigen i Syrien tæt, og det gjorde fysisk ondt at se, hvad der skete uden at kunne gøre noget, fortæller hende.

”Da krigen i Ukraine brød ud, havde jeg samme følelse. Jeg kunne ikke stoppe med at se nyheder og jeg var bange. Jeg tror, man kan sammenligne det lidt med depression,” fortæller Anna.

Anna er frivillig hos Moldova for Peace. Foto: Niels Busch / PlanBørnefonden.

Anna stoppede med at se nyheder, og da hun mødte Moldova for Peace forsvandt angsten. Nu kunne hun gøre en konkret forskel.

”I starten arbejdede jeg med logistik. Følelsen jeg fik ved at hjælpe mennesker, der har mistet alt, et sted at bo, er den bedste følelse, fortæller Anna.

Børn får undervisning i skak hos Moldova for Peace. Foto: Niels Busch / PlanBørnefonden.

PlanBørnefondens arbejde med Moldova for Peace er støttet af danskerne gennem PlanBørnefondens indsamlinger samt donationer fra Tuborg Fondet, Danida, Augustinus Fondet, Søstrene Grene og andre donorer.