Nester fra Malawi samler på hemmeligheder for at hjælpe andre

Af Cathrine Nørgaard

Hvert år bliver millioner af unge piger gravide, fordi de mangler viden om sex og prævention. Takket være vores sponsorer kan vi støtte unge i at gøre op med det tabu og forhindre, at piger bliver mødre, mens de endnu er børn.

24-årige Nester fra Malawi bærer på en del hemmeligheder. Det er ofte hende, som unge i området går til, når de søger svar på spørgsmål, de ellers ville have holdt for sig selv. Menstruation, sex og prævention er nemlig så tabuiseret, at det ofte fører til kønssygdomme, uønskede graviditeter og bekymringer, der ender med at ødelægge de unges fremtid.

Nester anede heller ikke selv noget om sikker sex og prævention, da hun som 16-årig blev gravid. Det var først, da hun begyndte at deltage i vores seksualundervisning, at hun lærte om kroppens basale funktioner og også, hvordan man kommunikerer om sex og prævention til andre.

”Nu er jeg ofte den første person, de unge går til. Nogle gange henvender drenge og mænd sig med spørgsmål om kønssygdomme, og så foreslår jeg, at de får en test. Piger har mange udfordringer med menstruation, og nu kan jeg rådgive dem og oplyse dem om prævention som f.eks. p-piller,” fortæller Nester, der har hjulpet mere end 500 unge med at få viden om sex.

Giv en pige en barndom, før hun bliver mor

”Jeg har sørget for, at tusindvis af piger og kvinder har fået prævention, siden jeg begyndte mit arbejde i lokalsamfundet. Jeg føler, at jeg gør en stor forskel for at forebygge, at kvinder dør i barselssengen, og bidrager til, at flere kvinder kan udnytte deres potentiale,” siger Nester og henviser til de statistikker, der viser, at den hyppigste dødsårsag for unge kvinder på globalt plan er fødsel og graviditet.

Som sponsor i PlanBørnefonden gør du det muligt for os at kæmpe for pigernes ret til at være børn – frem for mødre.

Vi oplyser om sex og prævention, så piger og drenge er i stand til at tage oplyste valg om, hvornår de vil have børn. En del af det er også, at gøre unge som Nester til lokale eksperter, der kan støtte andre i at få kontrol over deres eget liv.

Nester tager rundt i lokalsamfundet for at oplyse om sex og prævention. Uvidenhed om sikker sex og hvordan man beskytter sig mod graviditet er en af årsagerne til, at kvinderne i Kasungu, som er det område, Nester bor i, i gennemsnit føder syv børn i gennemsnit. Her fortæller Nester et ungt par om forskellige præventionsmuligheder.

Mødrene skal tilbage i skole

17-årige Esosa fra Togo kunne godt have brugt en betroet som Nester.

”Jeg begyndte at se en dreng fra nabolaget. Han bad mig om at have sex med ham, og på et tidspunkt gav jeg efter uden at forstå konsekvenserne. Jeg blev gravid. Jeg vidste ikke, at det kunne ske, for han sagde, at man kun kan blive gravid, hvis man dyrker sex regelmæssigt. Hvis jeg havde haft den viden jeg har nu, ville jeg have taget et bedre valg,” siger Esosa, der har fået viden om sine rettigheder gennem vores projekter i hendes område. Hun er en af de piger, vi kæmper for kan komme tilbage i skole, fordi vi ved, at jo længere tid en pige går i skole, jo bedre er hendes muligheder for at forsørge sig selv.

Nester fra Malawi samler på hemmeligheder for at hjælpe andre 3
17-årige Esosa fra Togo blev gravid, fordi hun ikke havde viden om sex og graviditet. Vi støtter hende i at komme tilbage til skole, når barnet er blevet født.

”Nu ved jeg, at mit liv ikke er slut, og at jeg ikke behøver blive gift, bare fordi jeg er gravid. Jeg lover at vende tilbage til skolen efter fødslen,” siger Esosa.

I Malawi bor Nester i dag i et hus, hun har bygget til sig selv og sin datter, Promise. På væggene hænger billeder og citater for at minde hende om den svære periode, hun gik igennem som ung alenemor. Minderne er nu blevet vendt til en stærk motivation for hende, når hun rejser rundt i lokalområdet for at fortælle andre unge sin historie og fortælle om konsekvenserne ved ubeskyttet sex.

Der eksisterer mange fordomme og misforståelser om prævention i Malawi. De er vigtige at gøre op med, hvis piger skal have en chance for selv at bestemme, hvornår de vil have børn. Lokale unge som Nester er afgørende, når der skal ske forandringer i samfundet.

Fakta om piger og graviditet