Piger skal ikke være mødre, mens de selv er børn

Af Cathrine Nørgaard

Millioner af piger bliver mødre, mens de stadig er børn, og COVID-19 er med til at forværre den tendens. Men det er farligt for pigerne at få børn, før deres kroppe er klar, og det ødelægger deres liv. Som sponsor støtter du vores kamp for pigerne – så de ikke bliver mødre, mens de selv er børn.

Før COVID-19 var Cynthia en helt normal 15-årig pige, der passede sin skole hver dag. Men i marts 2020 begyndte en omfattende nedlukning af Zambia, og fra den ene dag til den anden gik Cynthia fra at sidde med hånden oppe i timerne til at hjælpe sine forældre med pligter i hjemmet. Hun var vidne til, hvordan hendes mor og far mistede deres jobs, og en dag valgte hun at gøre noget ved familiens økonomiske udfordringer.

”Jeg besluttede mig for at blive gift med en dreng fra Malawi, som lavede noget arbejde på vores gård, fordi jeg vidste, at det ville give mig mulighed for at få råd til at købe tøj, mad, sæbe og andre dagligvarer,” fortæller Cynthia om sit alt for tidlige ægteskab.

Cynthias historie er ikke unik. Overalt i verden har COVID-19 skubbet millioner af folk under den ekstreme fattigdomsgrænse, og konsekvenserne heraf kan være uoverskuelige. Pigerne er ofte dem, det går hårdest ud over.

Ofte vil ægteskabet resultere i uønsket og al for tidlig graviditet. Men det er farligt for unge piger at blive gravide. Den hyppigste dødsårsag blandt unge piger på globalt plan er graviditet og fødsel, og COVID-19 har kun gjort situationen værre. FN vurderer, at coronakrisen har ført til omkring 1.4 millioner uønskede graviditeter og gjort det endnu farligere for piger og kvinder at føde, fordi sundhedssystemerne er pressede. Samtidig har piger ikke længere samme adgang til vigtig information om eksempelvis sikker sex, ligesom det er blevet sværere at få fat i prævention.

15-årige Cynthia besluttede sig for at blive gift med en ældre dreng, da COVID-19 lukkede Zambia ned. Børneægteskaber er starten på en negativ spiral, der er svær for pigerne at bryde ud af. Ofte fører det nemlig til alt for tidlige graviditeter – og det er farligt for unge piger som Cynthia.

En negativ spiral

Når unge piger som Cynthia føler sig presset til at indgå i tidlige ægteskaber med ældre mænd, så er det ofte, fordi de ikke føler, at de har råd til at lade være. Manden betaler en såkaldt medgift til pigens forældre – en decideret betaling for deres datter.

Når piger bliver gift, mens de stadig er børn, starter det en negativ spiral, der er svær at gøre op med. Når de begynder at få børn, bliver det sværere for dem at bryde ud af fattigdom. De får ingen uddannelse, så de kan få et job, og jo yngre en pige er, når hun får sit første barn, des flere børn forventes hun at få. Det gør det sværere at skaffe nok mad til alle. Det resulterer i fejlernæring – og gør, at børnene er endnu mere sårbare over for sygdom og død.

Lige nu er de afledte konsekvenser af pandemien tydelige i lande som Malawi, hvor antallet af alt for unge mødre er steget det seneste år. Før COVID-19 blev mere end 31 procent af pigerne mellem 15 og 19 år gravide i Malawi. Men tallet forventes at være steget markant under pandemien, og det betyder, at rigtig mange piger aldrig vil vende tilbage til skolen. Piger som Cynthia.

”Jeg flytter sammen med min mand i Malawi, når han har betalt medgift til mine forældre,” siger hun.

Verdens piger er udfordret af de konsekvenser, som kommer i kølvandet på COVID-19.

Hør Professor i Miljøsundhed, Flemming Konradsen, forklare hvorfor i denne video:

De afledte effekter af COVID-19 er værre end sygdommen selvDe afledte effekter af COVID-19 er værre end sygdommen selv

Giv en pige en barndom, før hun bliver mor

 

Hvad gør vi for piger som Cynthia?

Som sponsor i PlanBørnefonden støtter du pigernes ret til uddannelse. Du gør det muligt for os at kæmpe for pigernes ret til at være børn – frem for mødre.

Vi kæmper for pigernes ret til skolegang, fordi vi ved, at jo længere tid en pige går i skole, jo større er chancerne for, at hun selv bestemmer hvornår, hvor mange og med hvem, hun får børn. Og jo bedre er hendes muligheder for at forsørge dig selv.

Vi oplyser om sex og prævention, så piger og drenge er i stand til at tage oplyste valg om, hvornår de vil have børn. Og vi støtter lokale sundhedsklinikker og personale, så de kan sikre en sikker graviditet og fødsel for mødrene og deres børn.

Vi støtter også de piger, der bliver gravide og mødre, så de kan komme tilbage i skole, for vi ved, at når en pige får en uddannelse har hun bedre muligheder for at forsørge sig selv. Og vi skaber bedre jobmuligheder for unge kvinder, så de ikke er afhængige af en mand og så de kan skabe deres egen fremtid.

Fakta om piger og graviditet