Tak for støtten i 2022: Sådan skabte vi forandring sammen

Af Cathrine Nørgaard

Konflikter, klimaforandringer og konsekvenserne af COVID-19 skaber store problemer rundt omkring i verdens mest udsatte lande. Derfor er vi glade for at fortælle, at 52,2 millioner børn har fået gavn af vores arbejde og din støtte i 2022.

1) Millioner af piger og drenge går i skole på trods af krisen

I en krisetid som den, vi lever i, hvor COVID-19, klimaforandringer og konflikter sender millioner af mennesker ud i fattigdom, står alt for mange piger til at miste vigtig skolegang. Forældre, der ikke har råd til at betale for alle deres børns uddannelse, trækker pigerne ud af skolen som de første. Vi har indsatser over hele verden for at sikre piger, der er trukket ud af skolen, kommer tilbage igen. Godt 5,9 millioner piger og 5,5 millioner drenge har fået bedre adgang til uddannelse i 2022. Vi har f.eks. uddelt skoletasker og sørget for et sikkert læringsmiljø for ukrainske børn på flugt, og vi har uddelt skolemad til børn i de lande, der er hårdt ramt af fødevarekrisen. Når børn får mad i skolen, er der mindre risiko for, at de dropper ud. Alene i Mali, Sierra Leone, Kenya, Etiopien og Cambodia har vi uddelt skolemad til 450.735 piger og drenge.

I 2022 har vores arbejde nået

27.7 millioner

piger

24.5 millioner

drenge

Under COVID-19 blev Marzias skole lukket ned. Den 17-årige pige fra Bangladesh frygtede, at hun ikke ville lære noget og blive tvunget til at droppe ud af skole. For at undgå det, iværksatte vi et program, hvor unge kunne komme og få viden inden for tekniske fag, de såkaldte STEM-fag. ”Takket være læringscentret lærte jeg nok til at kunne bestå mine eksaminer, så jeg ikke behøvede droppe ud af skolen,” fortæller Marzia.

2) Flere kvinder siger fra over for vold og overgreb

Fattigdom, forældede traditioner og svag lovgivning er noget af det, der ligger til grund for vold mod børn og unge. Særligt piger er hårdt ramt, alene på grund af deres køn. Den omfattende globale krise, vi befinder os i, øger vold, chikane og overgreb mod piger og kvinder. I 2022 har vi gennem vores indsatser beskyttet mere end 5,6 millioner piger og 4,8 millioner drenge. Det er bl.a. muligt gennem seksualundervisning og oplysning til forældre, lærere og lokale ledere om, at piger har samme rettigheder som drenge. 5,8 millioner piger og 4,2 millioner drenge har samtidig fået viden om piger og kvinders rettigheder i 2022. Det betyder bl.a., at andelen af piger og kvinder i Kenya, Uganda, Etiopien og Zimbabwe, der anmelder vold til politiet, er steget fra 34 procent i 2018 til 47 procent i 2022 – fordi de nu ved, at de har ret til at sige fra, og fordi de har lært, hvor de skal gå hen og anmelde overgrebene. I et flygtningeområde i Uganda har vi nået ud til mere end 67.500 mennesker med information om f.eks. sex og prævention. I 2021 brugte blot 18 procent prævention i området: i juni 2022 er det tal steget til 45,8 procent. Det er et tegn på, at kvinderne tager kontrol over deres egen krop.

I 2018 deltog Boyd fra Zambia i en af vores workshops og lærte om kvinders rettigheder. ”Jeg vidste ikke, at piger havde nogen rettigheder. Jeg tog for givet, at jeg havde retten og magten til at have sex med dem. Men nu forstår jeg, at vi er lige og har samme rettigheder,” siger 23-årige Boyd, der lige siden har kæmpet for ligestillingen mellem kønnene.

Engang var Sharon fra Kenya bange for at tage bussen, fordi hun blev kaldt navne af mænd og befamlet. Men så lærte hun, hvordan man anmelder overgebene til myndighederne. I dag er hun aktivist og kæmper for at gøre gaderne sikre for unge piger, bl.a. ved at tale i radioen og oplyse om, hvad unge kvinder kan blive udsat for på gaden.

3) Millioner af kvinder og børn har fået et bedre liv

Den globale krise har øget fattigdommen i store dele af verden. Mange mennesker har mistet deres job og har svært ved at blive mætte. Det går særligt ud over de yngste børn, som risikerer at blive fejl- og underernæret. Vi arbejder i de mest udsatte områder for, at flere kvinder kan komme i job og forsørge dem selv og deres børn. Det gør vi bl.a. ved at lave kurser i iværksætteri og undervise i forskellige færdigheder. 6,7 millioner piger, drenge, mænd og kvinder har lært nye færdigheder, så de har bedre muligheder for at få job. Mere end 7,8 millioner piger og 7,6 millioner drenge har på samme tid fået en bedre start på livet. Det sker bl.a., fordi deres forældre har fået viden om sund ernæring, og fordi vi har sørget for sundhedstjek af udsatte børn og gravide kvinder.

A Nhem (tv.), der bor i en lille landsby i Vietnam, blev gift før hun fyldte 18 år, og snart blev hun gravid. Men A Nhem vidste intet om, hvordan man passer på et barn, før hun begyndte at gå i en lokal forældregruppe. “Jeg har lært, hvordan man laver næringsrig mad til mit barn,” siger A Nhem. Kvinderne lærer også om vigtigheden af at tage deres børn med til lægen, og at det kommer barnet til gode, hvis faderen er en del af opdragelsen. Når A Nhem arbejder med at gro kassavaplanter, passer hendes svigermor (th.) sønnen.

4) Kæmpe humanitær støtte til de mest udsatte mennesker

Krisen i Ukraine har ikke kun sendt millioner af mennesker på flugt. Situationen har også store konsekvenser for de lande, der allerede er udsatte over for bl.a. klimaforandringer. De allerfattigste har fået endnu sværere ved at skaffe mad, og det har skabt den værste sultkrise i 40 år. Værst ramt er Kenya, Etiopien, Somalia, Sydsudan, Mali, Burkina Faso, Niger og Haiti, hvor vi har iværksat store indsatser for at støtte de børn, der er hårdest ramt, og som er i stor risiko for at blive udsat for vold, overgreb eller sulte ihjel. Vi har bl.a. uddelt penge, mad og oplært unge i bæredygtigt landbrug. I Moldova og Rumænien har vi oprettet midlertidige væresteder for børn, som er særligt sårbare efter at have flygtet fra Ukraine. Særligt piger og kvinder er i stor risiko for overgreb og seksuelle krænkelser: Mindst 1 ud af 5 kvinder på flugt har oplevet seksuel vold. Takket være bl.a. danskernes store støtte i 2022 er vores globale indsatser nået ud til 8,2 millioner piger og 7,1 millioner drenge i humanitære kriser.

Niger er på randen af den værste sultkatastrofe i årtier på grund af voldsommere regnfald og længere tørkeperioder. Temperaturen stiger mere her end i andre steder af verden. Vi er derfor til stede og uddeler kontanter og mad til de familier, der er hårdest ramt af tørken. I Tahoua-regionen alene har vi uddelt 1.800 pakker med mad til familier fra 13 landsbyer. I pakken er der 25 kg ris, 18 kg bønner, 2 kg salt og 2 liter madolie.

Viktoriia og hendes to børn, Nikita på 14 og år og Leva på to år, kom til Bukarest fra Ukraine i maj 2022. Hun bor på et krisecenter, som vi har opstillet i samarbejde med vores lokale partner, ADRA. Her har hendes børn mulighed for at lege og bearbejde deres traumer, og Viktoriia får psykologisk støtte hos professionelle.

5) Unge over hele verden går forrest og kræver forandring

Verdens befolkning er yngre end nogensinde, og unge i verdens udsatte områder drømmer om bedre liv, hvor deres rettigheder respekteres. De er nøglen til bæredygtig forandring i de lande, hvor de bor. Derfor foregår en stor del af vores arbejde i samarbejde med unge over hele verden: Vi oplyser dem om deres rettigheder, støtter dem i at skabe forandringer i deres lokalområde og skabe ligestilling mellem piger og drenge. Sidste år trænede vi knap 9 millioner piger, drenge, unge mænd og unge kvinder til at gå forrest og kæmpe for forandring i deres lokalsamfund, bl.a. gennem ungdomsgrupper og samarbejde med myndigheder.

24-årige Charlotte fra Benin har en skade i benet, og hendes handicap har på mange måder været en hæmsko i hendes liv. Hun har altid været genert og holdt sig for sig selv. Charlotte blev en del af en lokal ungdomsgruppe, der støttes af os, og her fik hun undervisning i bl.a. iværksætteri og ledelse. I dag er hun formand for gruppen og underviser andre unge i ledelse og rettigheder. Charlottes mål er at skabe forandring for andre unge piger i hendes lokalområde, så de tør tro på sig selv og så de ved, at de har rettigheder og muligheder ligesom drengene. Især vil hun gerne gøre en forskel for dem, der har et handicap, så de tør bruge deres stemmer.

Tal fra 2022

globalt har 1.2 milloner

sponsorbørn en sponsor

vi samarbejder med 31865 organisationer globalt

Hvor kommer resultaterne fra?

De fleste tal stammer fra Plan Internationals årsrapport, som du kan læse HER.