”Hvad med drengene?!” – Derfor er kampen for pigerne alles kamp

Af Cathrine Nørgaard

Et af PlanBørnefondens vigtigste fokusområder er at støtte pigerne og skabe ligestilling. Men vidste du, at det ikke kun er pigerne, der har gavn af en mere ligestillet verden?

Lige om lidt, den 11. oktober, er det FN’s Internationale Pigedag, og som altid er det en dag, som vi hos PlanBørnefonden kommer til at markere. Piger nægtes skolegang, bliver giftet bort, udsættes for overgreb og bliver mødre, mens de stadig er børn, og det er derfor, at vi har et særligt fokus på piger – hver dag.

Og selvom det er nærliggende at tænke, at det sker på bekostning af drengene – så er det faktisk lige omvendt. En verden, hvor piger har samme muligheder som drenge, er også en bedre verden for drengene.

Hvorfor? Fordi piger og kvinder, der har mulighed for at bestemme over egen krop og kan gå i skole, har et bedre helbred, de tjener flere penge og har mulighed for at give deres børn en sund barndom. For piger såvel som drenge betyder det, at de går en lysere fremtid i møde.

Når kvinder får mulighed for at tjene penge, gavner det alle omkring hende. Knight fra Uganda har deltaget i et erhvervskursus inden for skrædderi. Nu kan hun tjene penge og forsørge sin lille dreng, så der er chance for, at han vokser op og får et sundt liv.

25-årige Modester fra Malawi måtte droppe ud af skolen pga. fattigdom. Kort tid efter blev hun gravid. Efter et iværksætterkrusus har Modester åbnet sin egen virksomhed, så hun nu har råd til at give sin søn sund mad og give sine fattige forældre et bedre liv.

“Jeg er lige så meget værd som min bror!”

Forestil dig to forskellige scenarier. I det ene får du som pige at vide, at du ikke er lige så meget værd som dine brødre. I det andet scenarie ved du, at du er lige så meget værd som dine brødre.

“Du er mindre værd en dine brødre”

Dine brødre får lov at starte i skole, men du skal blive hjemme og passe dine søskende, lave mad og gøre rent. Hvis du alligevel får lov at komme i skole, er der en risiko for, at du igen dropper ud, når du kommer i puberteten og får din menstruation. På skolen er der dårlige toiletforhold, du har ikke råd til menstruationsbind, og hvis du bløder igennem, bliver du mobbet. Dine forældre er fattige og vælger at gifte dig bort, så de har en mund mindre at mætte. Ingen har fortalt dig, at du selv må bestemme over din krop, eller hvordan du beskytter dig mod at blive gravid. Snart får du dit første barn af mange, og det gør drømmen om en uddannelse sværere at nå. Det betyder, at du ikke kan få et job og forsørge din familie. Dine børn vokser op i fattigdom, og det er meget sandsynligt, at dine døtres liv vil følge samme mønster som dit.

“I er lige så meget værd”

I får alle lov til at starte i skole og få en uddannelse, der øger dine chancer for et job. Når du får menstruation, er det ikke et problem, for du har lært, hvordan du skal håndtere den i skolen, så du ikke behøver droppe ud. Når du bliver gammel nok, er det op til dig selv, hvem du vil gifte dig med. Du får færre børn, fordi du ved, at du har ret til selv at bestemme, hvornår du vil have sex, og du har mulighed for at få en sikker abort, hvis du oplever en uønsket graviditet. Du har råd til at give de børn, du får, en god opvækst, og de går en lys fremtid i møde. Som veluddannet kvinde er du en vigtig ressource for dit lokalsamfunds udvikling. Du bidrager ikke kun med økonomisk vækst, men også med viden om f.eks. tilpasning til klimaforandringer, der kan blive afgørende nu, hvor de truer med at rive eksistensgrundlaget væk for mange af de fattigste familier i dit lokalområde.

Drenge og mænd er med i kampen

Når vi siger, at vi kæmper for pigers rettigheder, kæmper vi ikke kun side om side med pigerne og kvinderne. Drenge og mænd er en stor del af den kamp. Side om side med deres søstre, mødre og kærester får drengene og mændene viden om menneskerettigheder via ungdomsgrupper og forskellige oplysningskampagner. Her lærer de, at piger har samme ret til at gå i skole som drenge, at kvinder har ret til at arbejde, at menstruation er en naturlig del af pige- og kvindekroppen, og at kvinder har ret til at sige nej til at have sex. For mange er det ikke en selvfølge, ganske enkelt fordi de er vokset op i et samfund, der tillægger drenge og mænd en anden og større værdi end pigerne.

Vidste du …

… at hvis man fjernede de barrierer, der diskriminerer kvinder på arbejdsmarkedet, vil det i nogle lande kunne øge arbejdsproduktiviteten med helt op til 25 procent – ganske enkelt, fordi flere kvinder kommer i arbejde? (kilde: Verdensbanken)

… at ligestilling mellem mænd og kvinder gavner mænds sundhed, herunder gennem lavere dødelighed og mindre risiko for at blive deprimeret? (kilde: WHO)

… at antallet af dødsfald blandt børn med diarré ville blive reduceret med 8 %, hvis alle mødre færdiggjorde deres folkeskoleuddannelse, og det ville blive reduceret med 30 %, hvis mødrene havde en ungdomsuddannelse? (kilde: UNESCO)

Mange drenge og mænd beslutter dernæst at ændre små og store vaner til gavn for deres børn og deres egen fremtid, eller også deltager de aktivt i aktivistiske grupper for at opnå ligestilling mellem kønnene. Du kan møde nogle af de drenge og mænd her.

Far siger nej til børneægteskaber

I Indien bliver mange piger  giftet bort, før de er fyldt 18 år. Men gennem oplysning har Anjaiah, der er far til to piger, fundet ud af, at piger har lige så mange rettigheder som drenge. Derfor er han gået imod traditionen om at gifte sine døtre væk: ”Jeg gøre mit bedste for, at begge mine piger kan gå efter deres egne drømme,” siger Anjaiah, der bl.a. støtter Sangeetha i at blive sygeplejerske.

Jimmy har lært om menstruation

“Jeg plejede at tro, at menstruation var det første tegn på, at en pige er klar til ægteskab og børn,” siger 16-årige Jimmy fra Uganda. Vi har oprettet en sundhedsklub på Jimmys skole for at gøre op med tabuerne om menstruation. Sådan lærer de unge, at menstruation  er normalt, og at pigerne stadig har ret til at gå i skole, selvom de menstruerer. Det får betydning for Jimmys fire søstre, at Jimmy nu kan støtte dem, hvis en dag hans far og mor overvejer at gifte dem bort, fordi de har fået menstruation.

Johnny kæmper for pigerne

Da Johnny var 14 år, blev han medlem af en ungegrupper, hvor han fik øjnene op for de problemer, som eksisterer i hans samfund i Ecuador – herunder den store forskel på, hvordan man behandler kønnene. ”Kampen for ligestilling er en fælles kamp. Hvis ikke vi alle gør en indsats, vil vi fortsætte med at se piger og kvinder bliver krænket og misbrugt,” siger Johnny, der i dag er 20 år og står i spidsen for en gruppe, der kæmper for pigers rettigheder.

Projekter med fædre hjælper børnene

I rigtig mange lande er det ikke en selvfølge, at fædre er en del af deres børns opdragelse – alene fordi det ikke betragtes som “mandigt”. Vi arbejder med fædre for at ændre den opfattelse, ligesom vi opfordrer dem til at lege med deres børn og hjælpe dem med deres skolegang og uddannelse. Det betyder blandt andet, at børn som Andrea og Nider fra Bolivia har fået en mere nærværende far. Det kan få afgørende betydning for deres skolegang og fremtid.

Vil du læse mere om vores indsats for ligestilling? Tryk her