Ni kvinder mener: Det skal vi stå sammen om

Af Cathrine Nørgaard

Vi skal stå sammen på tværs af etnicitet, køn og seksualitet. Sådan lyder budskabet fra ni kvinder, der deltager i PlanBørnefondens julekampagne med fokus på at skabe mere sammenhold. Projektet er et samarbejde med fotograf Stine Heilmann.

Fodbolde, tatoveringer og guldsmykker. Det er alle ting, som indgår i vores nye billedserie, der er blevet til i samarbejde med fotograf Stine Heilmann.

I løbet af december har vi delt ni portrætter af stærke kvinder og ni billeder af ting, som spiller en særlig rolle for hver enkelt kvinde. De ni kvinder har vidt forskellige baggrunde, men de har det tilfælles, at de står sammen om kampen for en mere lige og retfærdig verden for alle. Nedenunder kan du læse mere om, hvad kvinderne mener er vigtigst at stå sammen om i disse tider, hvor alt føles usikkert.

I det nye år udgives projektet også som plakat og postkort. Du kan skrive til malene.frost@planbornefonden.dk, hvis du er interesseret i at købe den.

Mød de ni kvinder

NAGIN RAVAND har rødder fra Afghanistan. Kæmper hver dag for piger og kvinders rettigheder på fodboldbanen.

“Når jeg kigger på verden i dag, så synes jeg, at det er særlig vigtigt at stå sammen om kvinder og pigers rettigheder. For uden dem mangler vi halvdelen af samfundet, vi mangler halvdelen af verden.”

Nagin Ravand. Foto: Stine Heilmann

Foto: Stine Heilmann

Saba Oehlenschlæger. Foto: Stine Heilmann

Foto: Stine Heilmann

SABA OEHLENSCHLÆGER har rødder i Etiopien. Som ambassadør for PlanBørnefonden kæmper Saba for piger og kvinders rettigheder.

“Det, jeg synes er allervigtigst at stå sammen om, er at fremme alle kvinder over hele verden uanset, hvilket udgangspunkt de har, eller hvor de kommer fra. Vi skal sørge for at løfte alle og sørge for at alle har lige rettigheder.”

Sabas tatoveringer er impulsivt lavet i perioder, hvor hun har været manisk. For hende afspejler det, hvilken type menneske, hun er – og derfor er der ikke én tatovering, hun fortryder.

MOEISHA ADEN er dansk-somalisk performer, debattør og aktivist.

“Jeg kæmper for ligestilling ved at insistere på, at jeg eksisterer. Ved at vise, at muslimske transkvinder og transbørn eksisterer. Jeg får trans ind i et rum, hvor trans ikke eksisterer,” siger Moeisha.

Moeisha har valgt guldsmykker til sit andet billede. I Somalia betyder guldsmykker meget for en kvinde, da det både er en “livsforsikring” og en måde at udtrykke sig på.

“Jeg synes, vi skal stå sammen om den svage kvindes rettighed. Og den svage kvinde er den brune kvinde. Det er kvinden, der lever i Østafrika, og som skal bære 4-5 børn, som skal flygte fra klimakrisen. Det er kvinden i Sydsudan, som har levet med krig i 20 år. De kvinder, som har ansvar for mange andre, og som har meget få penge. Det er kvinden, der ikke ved, hvor hun skal få sit næste måltid fra.”

Moeisha Aden. Foto: Stine Heilmann

Foto: Stine Heilmann

Aviaja Larsen. Foto: Stine Heilmann

Foto: Stine Heilmann

AVIAJA LARSEN er grønlandsk-dansk aktivist, producer og sangerinde. Hun er en del af FutureFemaleSounds, en nonprofitorganisation, som arbejder for at gøre DJ’ing mere tilgængelig globalt for kvinder og kønsminoriteter.

“Jeg kunne godt tænke mig, at vi stod sammen alle sammen og havde mere fællesskab i stedet for at udelukke minoriteter generelt. Det er min mission.”

JOSEPHINE MEYER elsker at skate, men i Køge, hvor hun er vokset op, var det ikke normalt, at piger skatede. Da hun studerede i Århus, var hun med til at starte den frivillige skateforening, Skateducate, for kvinder, piger og non-binære.

“Skateducate er ikke skabt for at isolere, men for at skabe gode rammer at lære i. Generelt mener jeg, at repræsentation gør en forskel. Det er vigtigt at stå sammen om at skabe lige muligheder og plads til alle – uanset hvem du er, hvor eller hvad du kommer fra. Vi skal løbende blive klogere på diversitet, udvise forståelse for forskelligheder og lytte til hinanden.”

Josephine Meyer. Foto: Stine Heilmann

Foto: Stine Heilmann

Neda Amirzade. Foto: Stine Heilmann

Foto: Stine Heilmann


NEDA AMIRZADE har en tatovering på sit håndled. “For frihed”, står der på farsi. Den fik hun lavet i forbindelse med oprøret, vi ser lige nu i Iran. Begge hendes forældre er fra Iran. Neda er podcastvært på programmet De succesfulde efterkommere.

“I Iran har kvinder klart den største ligestillingskamp at kæmpe, men mænd har også meget at kæmpe for. Vi har fået nok af at høre på det iranske regime. Og vi kæmper, til friheden sejrer. This is a revolution!” siger Neda, der til sit andet billede har valgt en tørret lime, som i Iran bruges i stort set alle gryderetter. Den minder hende om sin mors mad.

“Når jeg ser ud i verden i dag, så er min største drøm, at mennesker kan stå sammen på tværs af etnicitet, religion og kultur.”

NIMA TISDALL er iværksætter og har rødder i Nepal og Irland. Hendes andet billede er et pas, fordi det for hende er lig med frihed. Hvis huset brændte ned, er passet det første, Nima vil tage med sig!

“Det er vigtigt at få flere kvindelige iværksættere, så vi kan få alle mulige idéer ud at leve i vores samfund. Jeg prøver at tale ærligt og åbent om de udfordringer, der er, og hvordan vi kan få et mere lige og diverst iværksættermiljø,” siger Nima, der mener, at klimakrisen er det vigtigste at stå sammen om lige nu.

“Klimaforandringerne kommer til at ramme os alle. Det er ikke noget, vi kan løse som enkeltperson eller som enkelt land. Vi kommer til at have flere klimaflygtninge end flygtninge fra krig, der kommer til at være mere hungersnød, fattigdom, mindre ligestilling. Alle de problemer, vi har i dag, bliver større. Vi bliver nødt til at stå sammen om de her ting.”

Nima Tisdall. Foto: Stine Heilmann

Foto: Stine Heilmann

Alona Evans. Foto: Stine Heilmann

Foto: Stine Heilmann

ALONA EVANS er fra Ukraine, og hun er meget påvirket af situationen i landet lige nu.

“Jeg kæmper for ligestilling ved at bidrage til, at ofre for terror kan få en god hverdag. Lige nu er det ukrainske kvinder og børn. Ligestilling drejer sig ikke kun om køn, men også om etnisk baggrund. Rusland agerer som voldtægtsmand lige nu. De tror, at de er bedre og stærkere, og at det er det, der giver dem ret til at udsætte folk for vold og frygt hver eneste dag. Mennesker, der ikke fortjener det. Det er dybt forkert, det der sker lige nu,” siger Alona.

“Det er vores handlinger, der definerer os, ikke vores ord. Det er derfor, vi skal stå sammen om at tage ansvar nu,” siger Alona.

Neha Imtiaz Ullah. Foto: Stine Heilmann

Foto: Stine Heilmann

I det nye år udgives projektet som plakat og postkort.

Du kan finde alle billederne på PlanBørnefondens Instagram.


NEHA IMTIAZ ULLAH har rødder i Pakistan. Hun vandt årets Pigepris for sin indsats for at få flere piger til at interessere sig for tekniske fag gennem organisationen Nordic Women in STEM.

Hendes andet billede forestiller fennikelfrø, stjerneanis, kardemomme og kanelstænger. Det er ingredienser til pakistansk te, som drikkes i Nehas hjem.

“Når jeg kigger på verden i dag, så synes jeg det er så vigtigt at stå sammen om at løse klimaforandringer. Lande som f.eks. Pakistan er hårdt ramt, og særligt kvinder bliver hårdt ramt. Det er vigtigt, at vi kommer frem til de bedste idéer, og det kan vi kun gøre, hvis vi har alle slags mennesker rundt om bordet på tværs af køn, etniciteter – generelt har vi brug for alle mennesker.”

Skriv til malene.frost@planbornefonden.dk, hvis du er interesseret i at købe projektet som plakat eller kort. Vi kontakter dig i det nye år for mere info, når du skriver en besked.

Du kan også se alle billederne på vores Instagram