Aka Hansen vinder Pigeprisen 2023

Af Simone Odgaard Martinussen og Andreas Malmos

Filmskaber og aktivist Aka Hansen vinder PlanBørnefondens Pigepris 2023 for at fremme ligestilling mellem kønnene gennem formidling af grønlandsk kultur og historie. Pigeprisen uddeles i samarbejde med Femina og Tuborg Fondet, hvor Aka Hansen modtager 20.000 kr. fra sidstnævnte. 

Den dansk-grønlandske filmskaber Aka Hansen vinder Pigeprisen foran overlæge Henriette Svarre Nielsen og Ida Lissner og Nicole Jonasson, der står bag tech-netværket SOFTER. De tre kandidater er udpeget af en jury bestående af 12 debattører, meningsdannere og erhvervsfolk. Siden har offentligheden stemt på kandidaterne på PlanBørnefondens hjemmesiden, hvor Aka Hansen fik flest stemmer.  

Gennem sine film og dokumentarer forsøger Aka Hansen at nuancere blikket på Grønland og give et talerør til kvinder og minoriteter. I sin aktivisme tager Aka Hansen derfor afsæt i grønlandsk kultur og viser blandt andet, hvordan kvinder altid har spillet en ledende rolle i hele det grønlandske samfund til inspiration for andre.   

Det er nemlig vigtigt, at vi lytter til kvinder og minoriteters stemmer og indsigter, mener Aka Hansen: 

”Når vi ikke inkluderer kvinder og minoriteter, der ligger inde med vigtig viden for vores fremtid, så spænder vi ben for os selv,” siger hun. 

Aka Hansen var efter uddelingen tydeligt beæret over, at hendes arbejde bliver anerkendt med Pigeprisen:  

”Det betyder meget at vinde PlanBørnefondens Pigepris, fordi den er til flere end bare mig. Det er min afdøde mormor, det er min datter. For den næste generation. Og for hele Grønland.” 

Bestyrelsesmedlem Charlotte Møller-Andersen, Pigepris-vinder Aka Hansen og CEO for PlanBørnefonden Dorthe Petersen.

Pigeprisen blev uddelt på Sigurdsgade i København torsdag. Omkring 300 mennesker var mødt op til arrangementet, hvor Nikkie Niyibigira og Laila Aden Hjortshøj fra P3-programmet SPICE var værter. 

Undervejs stod popstjernerne Iris Gold, Ericka Jane, Dopha og BBYBITES for de musikalske indslag, som de havde stillet gratis til rådighed i dagens anledning. Forfatter og journalist Anders Haahr Rasmussen, forperson i Rapolitics Manila Ghafuri og kvinden bag den populære Instagramkonto @kvindekenddinstat, Cathrine Berendt, var med i en paneldebat om, hvordan det står til med ligestillingen i 2023.  

Tidligere Pigeprisvinder, Neha Imtiaz Ullah, var også en del af programmet, og fortalte, hvordan Pigeprisen har været med til at sætte skub i hendes arbejde med at få flere piger og kvinder ind i de såkaldte STEM-fag (Videnskab, teknologi, ingeniørskab og matematik). 

Med prisen modtager Aka Hansen 20.000 kr. fra Tuborgfondet. 

Det er sjette år i træk, at PlanBørnefondens Pigepris blev uddelt. Prisen gives til en person eller organisation, der har gjort en ekstraordinær indsats for at fremme ligestilling.