Seks måneder med konflikt i Ukraine: Alle frygter vinteren, der er på vej

Af Johanne Møller

Siden konflikten brød ud i Ukraine for præcis seks måneder siden, har PlanBørnefonden været til stede med nødhjælp i både Ukraine og dets nabolande. Vores vicedirektør Anne Smith Petersen er netop vendt hjem fra nabolandet Moldova.

I dag er er det seks måneder siden, at Rusland invaderede Ukraine og startede en konflikt, som har kostet tusindvis af menneskeliv og sendt over fem millioner mennesker på flugt fra deres hjem.

Allerede dagen efter gik PlanBørnefonden og vores internationale og lokale partnere i gang med at udarbejde en respons i både Ukraine og dets nabolande Moldova, Rumænien og Polen.

I dagene og ugerne efter Ruslands invasion strømmede titusindvis af flygtninge over grænsen til Moldova, som er blandt Europas mindste og fattigste lande – og samtidig det land, som har modtaget flest flygtninge per indbygger. 89 procent af flygtningene er kvinder og børn.  

I dagene efter konflikten brød ud, gik PlanBørnefonden og vores partnere straks i gang med at etablere tilbud til børn og deres forældre, der var sendt på flugt fra deres hjem.

”Vi havde aldrig arbejdet i Moldova før, så derfor var det helt essentielt, at vi kunne samarbejde med stærke børnerettighedsorganisationer dernede. Derfor fik vi inden for ganske få dage sendt en medarbejder afsted til Moldova, som kunne identificere de rette samarbejdspartnere, og meget hurtigt kunne vi gå i gang med at hjælpe børn og familier i nød,” siger PlanBørnefondens vicedirektør Anne Smith Petersen, der netop er hjemvendt fra Moldova, hvor hun besøgte vores kontor og flere af vores lokale samarbejdspartnere.

Om krisen i Ukraine

  • Den 24. august er det seks måneder siden, at Rusland invaderede Ukraine og sendte mere end fem millioner mennesker på flugt
  • PlanBørnefonden er til stede med vores partnere i både Ukraine, Moldova, Rumænien og Polen
  • Det vurderes, at omtrent 500.000 mennesker flygtede til Moldova – knap 100.000 af dem er stadigvæk i landet. Resten er enten rejst videre ind i Europa eller tilbage til Ukraine.

Legerum på hjul

Takket være donationer og bevillinger fra både Udenrigsministeriet, virksomheder og private donorer samt pengene indsamlet under Sammen for Ukraine-koncerten, har PlanBørnefonden samlet hele 32 millioner kroner ind til vores arbejde i og omkring Ukraine. Og pengene er nået rigtig langt ud, fortæller Anne Smith Petersen. Blandt andet til de legestuer for børn og forældre, vi driver med vores partner Amici dei Bambini, og som Anne Smith Petersen netop har besøgt i Moldova:

”Vi hjælper med uddeling af kontanter og madvarer til familier i nød. Og så har vi sammen med partnere etableret nogle trygge legerum for børn og deres forældre. I Moldova kalder de dem ludoteker – altså en kombination af legestuer og biblioteker, som børnene kan bruge med deres forældre og få en følelse af normalitet tilbage i hverdagen. Det gør en enorm forskel for børnenes følelse af tryghed,” siger Anne Smith Petersen.

Ludotekerne er både etableret på skoler og tidligere børnehjemm og som noget nyt er de også kommet på hjul, så de som mobile enheder kan køre rundt til forskellige områder og dermed nå endnu flere børn og familier. I de mobile enheder der pædagoger og lærere til rådighed, og der er mulighed for både psykologisk og juridisk støtte til familier.

3-årige Liliana er næsten lige ankommet med sin tvillingesøster og mor til en flygtningelejr i det centrale Moldova efter at have flygtet fra Ukraine. Det har været vigtigt for os at give børn som Liliana et sikkert sted at være hvor de samtidig kan have det sjovt. I samarbejde med en af vores partnere Amici di Bambini, har vi opstillet særlige legeområder, hvor Liliana mødes med andre børn om eftermiddagen for at lege.

Digital hjælp til flygtninge

Også PlanBørnefondens samarbejde med den lokale organisation Moldova for Peace gør en stor forskel for ukrainske flygtninge i Moldova. Moldova for Peace blev startet af en gruppe unge under Covid-19 for blandt andet at uddele mad til ældre i nød. Efter konflikten i Ukraine brød ud, byggede de med hjælp fra blandt andet PlanBørnefonden en hjemmeside, hvor flygtninge kan registrere sig og bestille mad, få information om legestuer og skole til deres børn, få tilbudt sprogundervisning og komme i kontakt med andre, der kan hjælpe.

”Ud af de omtrent 100.000 ukrainske flygtninge, der fortsat er i Moldova, har godt 40.000 brugt vores platform. De kan bestille mad online én dag og hente det på lageret den næste dag – det fungerer virkelig godt,” siger Anne Smith Petersen.

Vinteren er på vej

Seks måneder efter konfliktens start er fremtiden uvis for de mange ukrainere – både i Ukraine og i nabolandene som Moldova:

”Status er, at vi ikke ved, hvor længe konflikten varer, eller om den vil eskalere og dermed sende flere flygtninge ind i Moldova. Men én ting er sikkert: Vinteren er på vej, og den bliver både kold og hård,” fortæller Anne Smith Petersen.

De kolde vintertemperaturer kombineret med inflation og en femdobling på el- og varmepriser efterlader både indbyggere og flygtninge i Moldova i stor usikkerhed.

”Indtil nu har Moldova håndteret de mange flygtninge virkelig flot, men når de presses af inflation og stigende priser, bliver deres kapacitet også mindre. De får brug for al den hjælp, de kan få – særligt til vinter. Det er slet ikke ovre endnu,” siger Anne Smith Petersen.

Liliana og tvillingesøsteren Diana leger i et af de legerum, der er blevet lavet i flygtningelejren.