Sponsorbørn på flugt i Burkina Faso

Terroristangreb og uroligheder i Burkina Fasos nordlige og østlige regioner har sendt en halv million burkinere på flugt heriblandt 2000 sponsorbørn. PlanBørnefonden har derfor et særligt fokus på børnenes situation i landet.

”Burkina Faso kan blive det nye Syrien”. Sådan lyder den nedslående melding fra FNs fødevareprogram, der advarer om en eskalerende humanitær krise, som indtil videre har sendt næsten en halv million mennesker på flugt heriblandt 2000 sponsorbørn.

”Vi er meget opmærksomme på situationen i Burkina Faso lige nu, og vi følger udviklingen tæt. Vores kollegaer i Burkina Faso har kontakt til alle sponsorbørnene og sikrer, at de er i sikkerhed,” siger Anne Smith Petersen, der er international og politisk direktør i PlanBørnefonden, der har været til stede i Burkina Faso siden 1996.

”Vi gør, hvad vi kan for at styrke børnene, familierne og lokalsamfundene i de områder, hvor der bor sponsorbørn. Samtidig ser vi på, hvordan vi kan udvikle særlige indsatser for de børn og familier, der er flygtet,” siger Anne Smith Petersen.

PlanBørnefondens indsats er især fokuseret på at få de mange børn, som lige nu er på flugt i Burkina Faso, i skole.

PlanBørnefonden skaber sikkerhed og uddannelse for børnene på flugt
PlanBørnefondens indsatser har fokus på at skabe sikkerhed for de mange børn, der er på flugt og sikre, at de kommer i skole. Det gælder både sponsorbørn og de mange tusinde andre børn som lige nu ikke kan komme i skole på grund af urolighederne.

Over 2000 skoler er blevet tvunget til at lukke, hvilket har forhindret mere end 330.000 børn i at komme i skole. Mange lærere er flygtet af frygt for deres liv, og de mange internt fordrevne presser skolerne i de områder, som de flygter til, fordi skolerne ikke har plads til de ekstra børn, og ikke har ekspertisen til at støtte elever med traumer.

”Vi underviser lærerne, så de kan spotte de børn, som er særligt berørt af situationen og tale med dem. De lærer, hvordan de kan tale med børnene enten individuelt eller i grupper. Og så støtter vi familierne til at kunne hjælpe hinanden på tværs,” siger Iben Rasmine Østergaard Marcussen, programmedarbejder i PlanBørnefonden, der netop er hjemvendt fra en rejse til Burkina Faso.

Særligt pigerne er i risiko for at være særligt udsatte, når de er på flugt.

”Når pigerne ikke kan komme i skole, stiger risikoen for, at de bliver giftet bort tidligt. Der er ikke egentlige flygtningelejre, så vi ser også mange søge tilflugt på skoler, der så må lukke. De mange mennesker på flugt har heller ikke adgang til sundhedsklinikker, så kvinderne mangler sundhedshjælp i forbindelse med graviditet og fødsler, hvilket er en af de store dødsårsager,” fortæller Iben Rasmine Østergaard Marcussen.

Situationen er eskaleret og kan hurtigt blive endnu værre
Situationen i det tidligere så fredelige land er eskaleret voldsomt på det seneste. Både lokale burkinere og udlændinge har mistet livet. Blandt andet blev en konvoj med arbejdere for et canadisk minefirma angrebet tidligere i november, hvor næsten 40 civile mistede livet. Og den utrygge situation har betydet, at krisen i Burkina Faso er eskaleret hurtigt, og antallet af internt fordrevne på flugt er vokset fra 80.000 til næsten 500.000 på mindre end et år.

Derfor frygter mange, at situationen eskalerer yderligere i den kommende tid.

”Indtil videre ser vi, hvordan lokale familier tager imod og huser flygtningene. Men fortsætter udviklingen, kan vi frygte, flygtningetallet rammer en million, inden året er omme. Det internationale samfund er nødt til at støtte den burkinske regering i at håndtere mere end bare det militære, hvis den skal være i stand til at beskytte sine borgere. De mangler træning i politiarbejde, sikkerhed og meget andet. Det er vigtigt, at vi støtter de lokale myndigheder og ikke skaber alternative systemer udenom, hvis Burkina skal kunne bære sig selv på sigt,” forklarer Anne Smith Petersen.

Over 2000 skoler er blevet tvunget til at lukke, hvilket har forhindret mere end 330.000 børn i at komme i skole. Derfor er PlanBørnefondens fokus især på at få børnene i skole.
Burkina Faso ligger i det vestlige Afrika i det, der bliver kaldt Sahel-bæltet.

Se videoen og bliv klogere på, hvordan hverdagen ser ud for et sponsorbarn i Burkina Faso.

Stop Corona

Støt med en skoleuniform