Tak for støtten i 2023: Her er årets bedste nyheder

Af Cathrine Nørgaard

Flere piger på skolebænken, lavere børnedødelighed og stadig mere støtte til børn og voksne på flugt. Det er blot nogle af de resultater, som du kan læse om her, hvor vi har samlet årets bedste nyheder og resultater fra vores arbejde over hele verden.

Flere og flere børn – ikke mindst piger – går i skole

I 2023 har 4,3 millioner piger fået bedre adgang til uddannelse. Det samme har 3,2 millioner drenge.

Vi har f.eks. sørget for bedre faciliteter for skolebørn ved at uddele skolebøger og -tasker, men også iværksat initiativer gennem sport, der holder piger i skole. Det kan være gennem fodboldtræning målrettet piger. Derudover har vi iværksat kampagner for at få børn, der er droppet ud af skolen, til at komme tilbage igen.

På globalt plan er det særligt Indien, der har oplevet fremskridt i forhold til at få piger i skole. Men også lande som Bhutan, Burkina Faso, Djibouti og Nepal har opnået ligestilling i skolen – dvs. at der nu findes lige mange drenge og piger i uddannelse.

Siden 2015 er raten af piger, der påbegynder og gennemfører uddannelse, steget fra 86 procent til 89 procent.

I Cambodja har vi skabt opmærksomhed på, hvor vigtigt det er for børn at gå i skole. Samtidig har vi samarbejdet med vores lokale partnere for at give de mindste børn mulighed for at starte i børnehaveklasse. Det er bare et af de mange tiltag, der gør, at 7,5 millioner børn over hele verden har fået adgang til skolegang i 2023.

i 2023 har vores arbejde nået

22.2 millioner

piger

19.3 millioner

drenge

Kilde: Plan Internationals årsrapport 2023.

Millioner af børn og voksne på flugt får støtte til et bedre liv

2023 har i høj grad været præget af kriser. Det betyder, at mange familier får sværere og sværere ved at skaffe mad, og at millioner af mennesker sulter i lande som Kenya, Etiopien, Somalia, Sydsudan, Mali, Burkina Faso, Niger og Haiti. Vi har bl.a. uddelt penge, mad og oplært unge i bæredygtigt landbrug.

I år er vores nødhjælpsindsatser nået ud til 22,3 millioner børn og voksne gennem projekter, der bl.a. har fokus på at beskytte børn i kriser.

Et smil på læben for ukrainske børn på flugt

Kampe og massive ødelæggelser i Ukraine har drevet over 13 millioner mennesker på flugt – både internt i landet og til andre europæiske lande. Gennem lokale partnere har PlanBørnefonden uddelt nødhjælp og støttet mere end 60.000 ukrainere, bl.a. gennem en af vores lokale partnere, den unge-ledede gruppe Moldova for Peace.

Et andet eksempel på en partner, som gør en forskel for børn på flugt, er den frivillige organisation Clowns Without Borders, som giver et sjældent smil på læben til ukrainske børn i Moldova.

Moldova for Peace blev startet af unge aktivister og civilsamfundet, da krisen eskalerede i Ukraine. De smed alt, hvad de havde i hænderne for at hjælpe de mange i flygtninge. Anna er frivillig hos Moldova for Peace. Foto: Niels Busch / PlanBørnefonden.

En bedre start på livet for millioner af piger og drenge

En af årets bedste nyheder er, at flere og flere børn når at opleve deres fem-års fødselsdag.

Igennem vores arbejde har 7,1 milloner piger og knap 7,2 millioner drenge det seneste år fået en bedre start på livet. Det sker bl.a., fordi deres forældre har fået viden om sund ernæring og ved, hvor vigtigt det er, at både moderen og faderen deltager i barnets opvækst. Vi har også sørget for sundhedstjek af udsatte børn og gravide kvinder og sørger for legemuligheder til de mindste børn, så de får muligheder for at lære gennem leg. Og så har 308.224 mennesker fået adgang til rent vand og toiletter, hvilket har forbedret sundheden i de pågældende områder. Læs bl.a. om vores samarbejde med Grundfos Fonden for at sikre bæredygtig vandforsyning til flygtninge i Sydsudan og etiopiere i Gambella.

Klimatilpasning øger høstudbytte markant

Vi arbejder mere og mere med grønne initiativer i vores projekter. Bl.a. har vi fokus på bedre dyrkningsmetoder, så jorden kan dyrkes, selvom vejret bliver stadig mere dramatisk og ustabilt. I Burkina Faso kan vi se, at det virker: Her har vi undervist i klimatilpasningsteknikker, der gør det muligt for unge mænd og kvinder at dyrke afgrøder på trods af ændrede vejrforhold. Og vores projekter har bidraget til, at udbyttet af høsten næsten er fordoblet på bare et år – udbyttet er steget fra 40 til 70 procent. Det giver ikke bare de voksne en indtjening, men det gør også, at flere børn kan få den næring, de har brug for.

”Vores levevilkår forringes med tabet af tusindvis hektar skov hvert år, stigende temperaturer, vandforurening og nedbrydelse af naturressourcer. I årenes løb har vi set skiftevis tørke og oversvømmelser samt tørre perioder, der varer længere end regnsæsonerne, hvilket forlænger perioden med fødevareknaphed,” siger Silvain Kabré, som er program manager for vores arbejde med tab og skader i Burkina Faso. Med midler fra Udenrigsministeriet arbejder vi med klimatilpasning af landbrug i 17 kommuner i Burkina Faso.

Mere respekt for piger og kvinders rettigheder

Det er vigtigt, at både piger og drenge, mænd og kvinder ved, at alle har ret til et trygt og sikkert liv. Det oplyser vi om, og som resultat kæmper flere og flere unge – også mænd – over hele verden for lige muligheder for piger og kvinder og er med til at gøre deres lokalsamfund mere sikkert.

Vi har oplyst om pigers rettigheder for dermed at bryde tabuer om menstruation, bekæmpe vold, overgreb, tidlige ægteskaber og tidlige graviditeter. Med vores indsatser har vi nået 30 millioner børn og voksne, og mere end 4,4 millioner piger er blevet bevidste om deres rettigheder og er blevet beskyttet mod vold og overgreb.

Vi kan se, at indsatser som disse har betydning. Nogle af de bedste nyheder fra året, der er gået, handler netop om, at færre piger bliver gift bort i lande som Indien, og at antallet af piger, der får børn, mens de stadig er teenagere, er faldet i Kenya de seneste år.

Det er vigtigt indsatser, da vi det seneste år desværre også har set en lille stigning i børneægteskaber som konsekvens af klimakrisen.

16-årige Natsumi fra Peru kan tale åbent om emner, som mange voksne aldrig har lært at tale om. Prævention, vold mod piger og kvinder og kønssygdomme er eksempler på emner, som Natsumi og hendes venner skaber opmærksomhed omkring det sted, de bor. “Folk ser børn have det svært, men de færreste gør noget ved det,” siger hun. “Jeg er glad for at være med til at skabe forandring. Og det er ikke kun mig. Mange unge ønsker et anderledes samfund. Vi kan alle hjælpe et andet menneske.”

Flere unge skaber lokal forandring og får jobs

En stor del af vores arbejde handler om at skabe bedre uddannelses- og jobmuligheder for unge, særligt kvinder, der ofte har dårligere vilkår end mænd for at få en uddannelse og tjene penge, så de kan forsørge sig selv og deres børn. For at få flere kvinder i job, tilbyder vi kurser i iværksætteri og underviser i forskellige færdigheder. 3,9 millioner piger, drenge, mænd og kvinder har opnået nye færdigheder, så de har bedre muligheder for at få uddannelse og job. 

Vi støtter også unge mænd og kvinder, så de kan skabe forandringer. De laver bl.a. workshops og kampagner, som gør lokalsamfundet mere sikkert for alle. Det seneste år har mere end 4,4 millioner drenge, piger og unge mennesker fået redskaber til at gå forrest og kræve forandring i lokalsamfundet. De unges initiativer kan f.eks. være at samarbejde med lokale myndigheder om at opsætte mere gadelys, så flere unge kan føle sig sikre, når de går på gaden om aftenen. Et eksempel på en gruppe unge, som både skaber jobmuligheder og har initiativer for et mere sikkert samfund, er Generation Shapers i Nairobi.

June er den første kvindelige forperson for Generation Shapers. Livet som kvinde i den kenyanske hovedstad Nairobi er fuld af udfordringer. Høj arbejdsløshed, overgreb og klimaforandringer gør livet svært for børn, unge og deres familier. Men flere og flere unge som June er allerede med til at skabe positive forandringer.

21-årige Janet er en af de mange unge, der er medlem af Generation Shapers. Hun laver briketter af bioaffald gennem initiativet Motobrix, som er startet af en flok unge i gruppen. Gennem arbejdet har hun fået selvtillid og idéer til andre måder at tjene penge på. F.eks. laver hun tasker af gamle parykker.

Tal fra 2023

1.3 millioner

sponsorbørn fik støtte i 2023

Vi samarbejder med 42010 partnere

globalt

Vores arbejde gavner 67334 lokalsamfund

med og uden sponsorbørn over hele verden

Hvor kommer resultaterne fra?

De fremhævede resultater stammer primært fra Plan Internationals årsrapport, som du kan læse HER.