Hoodos børn er sultne. Sådan gør Danmarks Indsamling en forskel

Af Cathrine Nørgaard

Lige nu sulter millioner af mennesker – mange af dem er børn. Situationen er alvorlig og 13,6 millioner børn under fem år er i fare for at dø af sult. Med midler fra Danmarks Indsamling vil PlanBørnefonden bekæmpe sult blandt børn og ammende og gravide kvinder i nogle af de hårdest ramte områder i Somalia og Kenya.

Engang ejede Hoodo 200 kameler, får og æsler. Men den længste tørke i mere end 40 år endte med at tage livet af dem alle, og Hoodo måtte flygte fra sit hjem i Somalia med sine børn.

Nu bor de i en lejr for internt fordrevne.

Ikke længe efter, at Hoodo ankom til flygtningelejren, mistede hun to af sine børn.

”De døde med en måneds mellemrum på grund af sult og fejlernæring,” siger Hoodo.

Du kan møde Hoodo i videoen herunder.

Hoodo kan ikke finde mad til sine børn. Støt Danmarks Indsamling nuHoodo kan ikke finde mad til sine børn. Støt Danmarks Indsamling nu

Selvom de nu får vand og mad, er der langt fra altid nok. Derfor er Hoodos søn, otteårige Mubaarik, ofte sulten.

“Sidste gang, jeg fik noget at spise, var i går,” siger han.

Hans storesøster Marwa på ni år drømmer om at få et bedre liv.

”Nogle gange spiser vi, andre gange gør vi ikke. Jeg drømmer om at få tøj, god mad og et godt hus.”

Værste krise i årtier

Millioner af mennesker på Afrikas Horn sulter som følge af den alvorlige tørke. Mange er blevet fattige, bl.a. fordi deres landsbrugsjord er udtørret, og de derfor ikke kan dyrke grøntsager, som de kan sælge. Samtidig har stigende fødevarepriser gjort det svært for lokalbefolkningen i Somalia at få pengene til at slå til.

De økonomiske udfordringer som følge af tørken samt mange års konflikter og ustabilitet i området har sendt millioner af somaliere som Hoodo på flugt. De lever nu som internt fordrevne.

Krisen har også ramt nabolandet Kenya. Særlig den nordvestlige del af Kenya, Turkana County, lider under tørken. Her ligger Kakuma-flygtningelejren. Kakuma betyder “ingen steder” på swahili og blev oprettet i 1992. Nu bor ca. 250.000 flygtninge i og omkring lejren, og omkring 25 procent af børnene i Turkana lider under langvarig og kronisk fødevareusikkerhed.

Uddannelse og mad

”Jeg er så ked af, at jeg ikke kan give mine børn nok mad. Jeg forsøger ikke at gøre dem bekymrede, men det er svært, når de må gå sultne i seng. Jeg holder tårerne tilbage og forsøger at underholde dem og få dem til at tænke på andet end mad,” siger Hoodo.

Hoodos største drøm er ikke bare at kunne give sine børn nok mad, men også, at de kan få en uddannelse og en tryg barndom.

Din støtte til Danmarks Indsamling hjælper familier som Hoodos med at gå en fremtid uden sult og frygt i møde.

Med midler fra Danmarks Indsamling vil PlanBørnefonden

  • fokusere på at sikre god ernæring til børn under seks år samt gravide og ammende kvinder i Somalia og Turkana-amtet i Kenya
  • uddele mad og vand, behandle underernærede børn og kvinder samt udbyde madlavningskurser med fokus på god ernæring
  • forbedre adgangen til vand, sanitet og hygiejne og udbrede viden om god ernæring til spædbørn og småbørn
  • sikre legebaseret undervisning i skolerne for at øge børns læring og skabe tryghed for både piger og drenge.