Kenya og Tanzania ramt af oversvømmelser

Giv nødhjælp nu!

Støt nu!

Vi støtter unge iværksættere

Verdens befolkning er yngre end nogensinde. De unge har ønsket, motivationen og potentialitet til at skabe forandringer. Men mangel på jobs og massiv fattigdom presser mange unge ud i kriminalitet, urimelige og farlige jobs eller migration.

I samarbejde med lokale partnere er vi med til at sikre unge uddannelse, lærepladser, adgang til viden og ny teknologi for unge piger og drenge, så de har mulighed for at blive iværksættere, så de kan få en indtægt og på sigt være med til at skabe arbejdspladser i det område, hvor de bor.

Det sker bl.a. i Jordan, hvor vi som en del af Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP) giver flere unge adgang til uddannelse og jobs. DAPP er støttet af Udenrigsministeriet.

Ungdomsarbejdsløsheden i Jordan ligger på 39,4 procent ifølge Verdensbanken. Det skal projektet ændre på.

Jaser Alharasees stiftede Robotna i 2013.

”Meget få uddannelser giver relevante tech-færdigeder, men samtidig skriger virksomhederne på nye, unge medarbejdere, der har de færdigheder. Så det giver vi dem her,” siger Jaser Alharasees, der i 2013 stiftede Robotna. Robotna hjælper unge jordanere ind på arbejdsmarkedet ved at give dem færdigheder inden for kodning, kunstig intelligens og robotteknologi. 

Kvindelige iværksættere gør en forskel

For at opnå ligestilling mellem kønnene er det vigtigt, at piger og kvinder får samme mulighed for at få en uddannelse og et job som drenge og mænd. På den måde kan piger og kvinder bidrage til den positive udvikling af et samfund.

Vi støtter unge kvinder med en erhvervsuddannelse og giver dem redskaber til at starte egen forretning. På den måde har de mulighed for at starte deres egen forretning og skabe bedre muligheder for dem selv, deres børn og hele lokalsamfundet.

Sumaya fra Uganda er en af dem, der har fået støtte til sin virksomhed. Hun blev en del af en af PlanBørnefondens ungegrupper, hvor hun og andre unge lærer forskellige kreative håndværk, så de kan tjene penge som f.eks. frisør, syerske og skrædder – eller, som i Sumayas tilfælde, sælge mad og drikkevarer i en butik.

Kvinderne får undervisning i økonomi og lærer at spare penge sammen. Medlemmerne af gruppen kan på den måde låne penge af deres fælles opsparing til at udvide deres forretninger.

Med sin forretning har Sumaya fra Uganda ikke bare fået en måde at tjene penge på. Hun har også gjort en forskel for en kvinde, der er tidligere sexarbejder.

”Tidligere havde jeg kun et lille køleskab, så det vand, jeg solgte, lugtede af juice. Nu har jeg købt en stor fryser med nogle af de penge, vi har sparet sammen i gruppen, og jeg kan adskille juice og vand. Jeg er også begyndt at sælge te og grød, både om morgenen og om aftenen. Jeg tjener godt og kan forsørge min familie, spare penge sammen, og så har jeg ansat en pige, der er tidligere prostitueret, og som nu kan tjene penge ved at sælge mad hos mig i stedet for at sælge sin krop for at overleve,” fortæller Sumaya, der på den måde ikke kun har gjort en forskel for sin familie, men for sit lokalsamfund ved at skabe arbejdspladser til andre unge.

Fakta om kvinder i arbejde

Tidligere sponsorbarn er nu designer

Da Natascha, som er tidligere sponsorbarn fra Benin, gik ud af skolen, begyndte hun på en uddannelse som tøjdesigner. Men hun måtte stoppe, fordi hun manglede penge til at betale for kurset. Da vi hørte om Nataschas situation, tilbød vi at betale uddannelsen for hende.

Hendes historie er et eksempel på, at sponsorstøtten stadig gavner dem, der ikke længere er sponsorbørn. Støtte til kvindelige iværksættere er en vigtig indsats i vores arbejde. Den indsats er du som sponsor med til at støtte. Det betyder, at kvinder som Natascha kan tjene penge og bidrage til den positive udvikling, hvor de bor.

Sponsorbarnet Natascha har fået støtte til at blive designerSponsorbarnet Natascha har fået støtte til at blive designer