Med mobilen i hånden skaber de unge forandringer i Zimbabwe

Af Johanne Møller

25-årige Praise fra Zimbabwe bruger sin mobiltelefon til at skabe positive forandringer for unge i sit lokalsamfund.

”Det er vigtigt, at unge fortæller deres egne historier”, siger 25-årige Praise L. Nkala fra sit kontor i Zimbabwes næststørste by, Bulawayo. Her arbejder han med at skabe forandringer i sit lokalsamfund gennem videojournalistik – direkte fra mobiltelefonen.

 ”De fleste unge bruger mest deres telefoner til WhatsApp og til at spille på, men hvis de retter kameraet ud mod deres lokalsamfund og dokumenterer ting, de gerne vil ændre på, kan de virkelig gøre en stor forskel,” fortæller Praise.

At mobiljournalistik kan gøre en forskel ved Praise bedre end de fleste. I 2019 blev han en del af PlanBørnefondens Safe and Inclusive Cities program, hvor unge skaber kampagner og aktiviteter for at gøre deres lokalområder både tryggere og renere at færdes i.

”Jeg hørte om kurset og vidste bare, at jeg ville være med.  Vi lavede kampagner og fik gode redskaber til at kunne bruge vores evner indenfor kommunikation til at starte projekter og virksomheder og på den måde få en indtægt”, fortæller Praise.

Efter Praise deltog i en workshop om mobiljournalistik – altså at bruge kameraet på sin mobiltelefon til at skabe dokumentarer, kampagner og andre journalistiske produkter – gik det stærkt.

”Der var område i mit kvarter, som i årevis havde været plaget af alvorlige kloakproblemer. Der var et hus, hvor en ældre kvinde boede med en stor børneflok, og de kunne ikke gå udenfor eller åbne døre og vinduer, fordi der var så beskidt og lugtede så meget. Vi lavede en video med vores mobiltelefon, hvor vi interviewede kvinden og viste problemet. Så lagde vi den på Facebook og delte den en masse steder. Da vi tog den til det lokale byrådsmedlem, havde han allerede set filmen og sendte et hold ud for at fikse det dagen efter. Problemet havde stået urørt i ni år, men med vores film, fik vi krævet handling, fordi den var nået ud til så mange,” fortæller Praise.

”Vi bruger jo vores mobiltelefoner hele tiden. Men dér gik det op for mig, at vi kan bruge dem som et redskab til at skabe forandring og stille magthavere til ansvar.”

”Enhver kan lave mobiljournalistik”

PlanBørnefonden arbejder i vores Safe and Inclusive Cities program med unge i blandt andet Zimbabwe for at skabe mere tryghed og involvering for unge mennesker i nogle af Afrikas storbyer. Ét af de vigtigste redskaber til at opnå forandring, er, at initiativerne kommer fra de unge selv.

”Det er vigtigt at unge mennesker fortæller deres egen historie. Enhver kan lave mobiljournalistik – vi har jo allerede vores telefoner. Jo flere af os der gør det, jo mere indflydelse kan vi få”, fortæller Praise, som i dag har sit eget produktionsselskab, hvor han har otte mennesker ansat.

Og selvom de i dag også bruger store kameraer til deres produktioner, bliver Praise ved med at holde fast ved mobiltelefonen som et godt redskab. For i situationer, hvor et stort kamerahold kan virke afskrækkende, kan man komme langt med kameraet fra mobilen og stadigvæk få budskabet frem.

Derfor underviser Praise også andre unge i at bruge deres mobiltelefon til at fortælle deres historier.

”Når unge mennesker får lov at fortælle deres egne historier, fortæller vi det, som det er. Vi kan give det sande billede og derfor også skabe forandringer. Gennem vores mobiltelefoner kan vi blive ledere i vores lokalområde.”

Og for Praise og hans team stopper planen slet ikke her. De vil bruge deres evner og engagement til at nå ud over Bulawayos grænser – ja, udover Zimbabwes grænser.

”Vi vil være i blandt de bedste visuelle historiefortællere i Afrika. Vi vil fortælle unges historier, som de er, og være med at forme fremtiden. Vi lever i en digital verden – den skal vi bruge til at skabe de forandringer, vi gerne vil se.”

Mere tryghed for unge i byen

PlanBørnefondens Safe and Inclusive Cities program arbejder med unge i Etiopien, Kenya, Uganda og Zimbabwe for at skabe mere tryghed og bedre muligheder for unge i storbyerne.

Programmet fokuserer blandt andet på at skabe mere tryghed i offentlig transport og på gaden – især for unge kvinder –, at forbedre adgang til jobs og beskæftigelse for unge, og at give de unge en aktiv stemme overfor lokale myndigheder, når de ser noget, de gerne vil ændre i lokalsamfundet.