Dansk samarbejde sikrer færre dødsfald ved fødsler i flygtningelejr

Fødende kvinder og deres spædbørn har nu en større chance for at overleve i Etiopiens flygtningelejre. Det er det vigtigste resultat efter afslutningen af halvandet års samarbejde mellem PlanBørnefonden og Maternity Foundation i det østafrikanske land.

Det er ikke kun de ca. 30 grader, der giver sved på panden hos jordemor Nicola Zewge. Han har haft en travl morgen med tre fødsler, adskillige helbredstjek af gravide kvinder og konsultationer af nybagte mødre og deres babyer på klinikken i Nguyenyyiel-flygtningelejren i Etiopien. Med sine ca. 75.000 sydsudanesiske flygtninge er lejren den største i Etiopiens Gambella-region, der i alt huser godt 400.000 flygtninge fra det borgerkrigsplagede naboland.

Arbejdet for Nicola Zewge og 57 af hans kolleger på tværs af de syv flygtningelejre i Gambella er blevet lettere, efter de har modtaget undervisning i brugen af Maternity Foundations Safe Delivery App. App’en er udviklet i samarbejde med Københavns Universitet og Syddansk Universitet og giver simple instruktioner og viser animationer, der guider medarbejderne på klinikkerne gennem en fødsel. Den er blevet et uundværligt redskab for Nicola og hans kolleger, fortæller han, mens han tager et hvil, inden eftermiddagstravlheden sætter ind.

”Safe Delivery App’en er som en bibel for os jordemødre. Vi har den altid i lommen,” forklarer Nicola Zewge.

Jordemor Nicola Zewge bruger dagligt Smart Delivery App'en i sit arbejde.

Travlhed og tryghed

App’en indeholder bl.a. praktiske beskrivelser af procedurerne ved en fødsel og en medicinliste, som jordemødrene og det øvrige personale kan bruge, når de er på arbejde eller under uddannelse. Siden Nicola blev introduceret for app’en har den været en fast makker i hans arbejde på klinikken, hvor de har ca. 150 fødsler om måneden.

”Jeg bruger app’en hver dag, og når jeg ikke har travlt, bruger jeg den til at læse op på procedurer og behandlinger. Vores arbejde er risikofyldt. Vi står med mødre og deres børns liv i hænderne hver dag. App’en er så anvendelig, at jeg mener, alle jordemødre burde bruge den,” siger Nicola, mens han viser, hvordan app’en virker på den tablet, klinikken har fået af PlanBørnefonden og Maternity Foundation.

Iben Rasmine Østergaard Marcussen er programmedarbejder hos PlanBørnefonden og har med egne øjne set, hvilke forhold kvinderne føder under i flygtningelejrene.

”Der er ingen elektricitet eller rindende vand. Vand henter de i spande fra en stor tank udenfor klinikken. Og selvom det er ret primitivt, og kvinderne selv skal medbringe sengetøj, mad, rent tøj osv., så er der hængt gardiner op, som sørger for privatlivet, og jordemødrene er dygtige til at sikre en tryg og afslappet stemning, selvom de har travlt.”

Siden projektet startede i efteråret 2017 har klinikkerne udover undervisning i app’en modtaget hygiejneprodukter og klinisk udstyr samt såkaldte ”dignity kits” til de nybagte mødre indeholdende sæbe, bind og andre vigtige basisprodukter.

En nybagt mor smiler, efter hun har født i trygge rammer på klinikken.

Fra dør til dør

Samarbejdet mellem PlanBørnefonden og Maternity Foundation har ikke kun handlet om at uddanne personalet på fødeklinikkerne i flygtningelejrene. Der er også bygget 630 latriner og 120 badefaciliteter, der har forbedret den generelle hygiejne i lejrene, der er afgørende for at sikre, at flere overlever. Et vigtigt element for at sikre projektets bæredygtighed har været at involvere beboerne.

Det er blandt andet sket ved at uddanne 25 af dem i at involvere og undervise de andre i lejrene om sundhed, hygiejne og sanitet. Det gør de ved at gå fra dør til dør og oplyse deres naboer om fx håndhygiejne, hvordan de skal bruge de nye latriner og giver dem gode råd til, hvordan de skal spotte faresignaler hos gravide og nyfødte, som kræver behandling på klinikkerne. En af de 25 frivillige er Nyachom Both Teny, der selv er gravid med sit fjerde barn, som hun snart skal føde med hjælp fra personalet på lejrens sundhedsklinik – nøjagtig som hun gjorde med sine første tre børn.

To af de 25 beboere, der har fået træning i at undervise andre i sanitet, hygiejne og sundhed.

Succesfuldt samarbejde

Efter afslutningen af projektet i Gambella-regionen gør Iben Rasmine Østergaard Marcussen status over resultaterne.

”Udover de forbedrede forhold i flygtningelejrene har hele det etiopiske sundhedssystem fået et løft. Jordemødrene roterer i jobs inden- og udenfor lejrene og tager deres nye færdigheder med sig, så effekten spreder sig. Vi ser, at de etiopiere, der bor udenfor lejrene, søger ind i lejrene for at modtage sundhedsydelser, da sundhedssystemet fungerer bedre i lejrene end udenfor.”

De gode resultater er en konsekvens af det effektive samarbejde mellem PlanBørnefonden og Maternity Foundation.

”Enhver mor og nyfødt barn fortjener en sikker fødsel – ligegyldigt, hvor de bor. Omkring 60% af alle dødsfald i forbindelse med graviditet og fødsel finder sted i lande, der er ramt af en humanitær krise. Oveni de mange udfordringer, kvinder står overfor som flygtninge, er det ekstra sårbart at være gravid og føde. Ved at samarbejde og benytte en kombination af solid ekspertise og innovativ teknologi har vi kunnet støtte kvinder og spædbørn på meget stærkere og effektiv vis, end vi havde kunnet alene,” siger direktør for Maternity Foundation, Anna Frellsen.

Selvom projektet i Gambella er afsluttet er Safe Delivery App’en blevet en fast del af arbejdet på klinikkerne, og den har givet nye måder at arbejde på. Den nødvendige viden er altid tilgængelig blot ved at kigge på telefonen. App’en har vist sig at være så effektiv, at den allerede er introduceret i projekter i Togo og Benin, ligesom PlanBørnefonden og Maternity Foundation er gået i gang med at kigge på, i hvilke andre lande i Afrika og Asien, app’en kan udbredes.

I videoen herunder kan du se, hvordan Safe Delivery App’en virker

Stop Corona

Støt med en skoleuniform