Far og datter deler passion for fodbold

12-årige Thayssa fra Brasilien drømmer om at blive advokat eller professionel fodboldspiller – faktisk allerhelst begge dele. Hver fredag går hun til fodboldtræning, mens hendes far, Heloilson, hepper fra sidelinjen. Fodboldtræningen styrker Thayssas tro på, at hun kan blive lige, hvad hun vil, mener hendes far.

Hvis nogen tror, at fodbold er en sport kun for drenge, så tager de fejl. Det er 12-årige Thayssa fra Brasilien ikke i tvivl om.

Hver fredag morgen trækker hun i fodboldstøvlerne for at træne sammen med både piger og drenge i den lokale klub. Her er Thayssa og de andre børn en del af PlanBørnefondens projekt Gol pela Paz (mål for fred).

“Det sker, at jeg møder fordomme, fordi jeg spiller fodbold. Der er nogle børn, som tror, det kun er for drenge, og de kan godt finde på at råbe efter mig og drille mig. Det bryder jeg mig ikke om, for piger kan altså også spille fodbold. PlanBørnefonden har lært mig, hvordan jeg skal tackle fordommene, så nu går det mig ikke så meget på længere,” siger Thayssa.

Far hepper fra sidelinjen

Når Thayssa løber på banen, har hun ofte sin far, Heloilson, med. Far og datter deler nemlig passionen for fodbold.

”Da Thayssa var lille, havde jeg hende tit med, når jeg spillede fodbold med mine venner. Det viste sig ret tidligt, at hun kunne noget men en bold, så derfor meldte jeg hende til PlanBørnefondens fodboldprojekt,” fortæller 36-årige Heloilson.

For Heloilson er det vigtigt, at Thayssa både spiller med drenge og piger. Fodbolden er nemlig ikke kun et spil eller en måde at dyrke motion på, mener han. Han oplever også, at træningen er med til at give hans datter en tro på, at hun er lige så god som drengene. Og det er vigtigt i et land, hvor der mangler rollemodeller for unge kvinder at spejle sig i.

“For nylig spurgte Thayssa mig forbavset, hvorfor der kun er valgt én kvindelig borgmester i hele Brasilien. Det er vigtigt for mig, at hun forstår, at det ikke behøver at være sådan. Det skal drengene også forstå, og derfor er det godt, at de spiller sammen på fodboldbanen, hvor fællesskabsånden er essentiel,” siger Heloilson, der dog godt ved, at ikke alle mænd i Brasilien deler hans syn på ligestilling.

“Min egen bror vil for eksempel ikke have, at hans kone går på arbejde. Men sådan har jeg det slet ikke,” siger Heloilson.

12-årige Thayssa håber, at hun kan undgå en teenagegraviditet ved at fokusere på fodboldtræningen

Heloilson håber, at fodboldtræningen kan være med til at bane vejen for, at 12-årige Thayssa går en bedre fremtid i møde end mange andre unge piger i Brasilien, hvor tidlige ægteskaber og uønskede teenagegraviditeter er udbredte fænomener.

“Når pigerne har travlt med at spille fodbold, bliver de ikke fristet til at gøre noget, de ikke burde,” siger Heloilson.

At blive mor er da heller ikke noget, der står på Thayssas ønskeliste lige nu.

“Jeg kender piger, som er blevet mødre i en ung alder, for eksempel min stedbrors kone. Hun er 19 år, og hun har allerede en baby. Jeg har også en kusine, som fik et barn, da hun var 15 år. Det synes jeg er alt for ungt,” siger Thayssa.

Thayssa drømmer til gengæld om at blive professionel fodboldspiller eller advokat.

“Det vil jeg være for at kunne hjælpe andre mennesker. Men jeg vil helst være begge dele.”

Støt pigerne

Støt med en skoleuniform