“Folk har spyttet og råbt efter mig”

Af Maja Bygvrå

To af PlanBørnefondens ungdomsambassadører, Maymi Asgari og Anna Oehlenschlæger, fortæller her om, hvordan de begge har været udsat for racisme utallige gange. Den 21. marts er international dag mod racisme, og der er stadig meget at kæmpe for – også i Danmark.

22-årige Maymi Asgari er fra Aarhus, og hun har ikke tal på alle de gange, hun har været udsat for ubehagelige kommentarer om hendes religion og minoritetsbaggrund. Folk har spyttet efter hende og råbt efter hende på gaden.

Her fortæller Maymi om en af episoderne fra slutningen af 2020, der virkelig gjorde hende bange:

“Jeg kom løbende på stationen med min skoletaske og bold, for jeg skulle nå mit tog, og så trådte en kvinde ind foran mig. Jeg forsøgte at gå udenom, og så trådte hun ind foran mig igen, så jeg kunne mærke hendes ånde. Hun kiggede mig direkte ind i øjnene og sagde: ‘Det er jer, der gør det farligt at bo i Danmark, I skaber utryghed og skræmmer folk. Politiet og retssystemet er for venlige over for jer. Hvis vi havde de samme love som i USA, så ville jeg gøre noget ved det!’ – Jeg kan tydeligt huske hendes øjne,” fortæller Maymi.

Det var ligesom at møde en tasteturkriger i virkeligheden

Kvinden, der verbalt overfaldede Maymi, var omkring 35-40 år, og hun slog sin skulder ind i Maymi, da hun efterfølgende gik forbi.

“Jeg var i chok over, at en tilfældig, yngre kvinde sagde sådan til mig. Det var ligesom at møde en tasteturkriger i virkeligheden. Jeg var helt alene, og det var megaskræmmende. Jeg gik helt kold i situationen og fik ikke sagt noget til hende, men jeg løb bare ind i toget og låste mig inde på toilettet, så jeg var sikker på, hun ikke kom efter mig.”

Maymi har ofte tænkt på, hvad hun ville have sagt til kvinden, hvis hun ikke var blevet mundlam.

“Jeg ville gerne have sagt til hende: ‘Du skal ikke generalisere og dømme folk på baggrund af deres religion og hudfarve’,” siger hun.

Maymi er fra Aarhus. Hun har spillet fodbold det meste af sit liv, og hun træner børn og unge i streetfodbold i Gellerup. På Instagram og Tiktok følger flere tusinder med i, hvordan hun laver tricks med sin bold.

“Jeg vil gerne kæmpe mod fordomme, der findes om muslimske kvinder i sportsverdenen og være den rollemodel, jeg ikke selv havde som barn,” fortæller Maymi.

23-årige Anna Saba Lykke Oehlenschlæger er opvokset i Vestjylland, og der var kun få andre på skolen, som var mørke i huden. Fra de helt små klasser blev hun ofte drillet med, hvordan hun så ud.

Lærerne var endda med på det, og de grinede, hvis der blev sagt noget om min hudfarve

“Jeg tror, det begyndte i 3. klasse. De andre børn råbte ting som: ”Det ser sort ud,” når jeg kom gående ned ad gangen, eller at jeg boede i skolens kælder, for der var langt at gå til Afrika hver dag,” fortæller Anna.

Anna husker tilbage på, hvordan det især var svært, når de voksne ikke ikke tog afstand til børnenes kommentarer.

“Lærerne var med på det, og de grinede, hvis der blev sagt noget om min hudfarve. Engang til fodbold gik lyset ud på banen, og så sagde min træner, jeg skulle smile, så de kunne se mig. Jeg fik jeg ret ondt i maven af det, men jeg endte med at grine lidt med, fordi han sagde det jo for ‘sjov’,” siger Anna.

Efter Anna er blevet voksen, synes hun, det er nemmere at sige fra over for racistiske kommentarer og dårlige jokes. Men hun har svært ved at forstå, hvorfor tonen på de sociale medier er så hård.

“Det overrasker mig, at der er så mange voksne, der skriver racistiske ting på nettet, og jeg er træt af at tage de kampe på sociale medier. Folk lytter ikke. Det er nemmere at sige fra i virkeligheden, når folk siger noget racistisk om mig eller andre,” afslutter Anna.

Både Anna og Maymi er frivillige ungdomsambassadører for PlanBørnefondens, og de medvirker bl.a. i videokampagnen #GirlsGetEqual.

#GirlsGetEqual#GirlsGetEqual