Hjemløs og gravid: Livet efter cyklonen

For to måneder siden ramte cyklonen Idai Mozambique. 25-årige Helen måtte flygte med en baby i maven og sine tre sønner. Nu samler hun kræfter til at rejse 32 kilometer til det nærmeste hospital gennem det oversvømmede land. Hun er otte måneder henne.

Helen og hendes børn bor i en lejr i havnebyen Beira nær Inhumbane, som er dækket af vand, der spreder sig til et område på størrelse med Fyn.

”Da oversvømmelsen ramte, gik jeg igennem vandet med drengene og mit barn i maven. Vandet gik mig til hofterne. Jeg er ikke blev tjekket af en læge siden, så jeg beder til, at barnet er okay,” siger Helen

Hun har ikke hørt fra sin mand i månedsvis. Han var på arbejde et andet sted i Mozambique, da cyklonen  ramte, hvor flere end 1.8 millioner mennesker blev berørt. Stort set hele landets telefondækning forsvandt sammen med en stor del af vejnettet .Hun beder til, at barnet i maven er okay.

En hård rejse forude
Helen tager snart afsted til den næste lejr, hvor der er et hospital. Hun venter så længe, hun kan med at tage af sted. Hospitalet er det eneste sted, hun tør føde. Vejene i området er stort set væk, og hun håber, at nogen med en cykel eller motorcykel kan hjælpe hende de 32 kilometer hen til hospitalet. Det er langt fra sikre transportmidler, men det er bedre end at gå i det snavsede vand.

Hendes tre drenge Joao, Pedro og Frank er henholdsvis otte, syv og tre år gamle, og kan heldigvis hjælpe deres mor en smule, når turen går til hospitalet. Helen smiler ved tanken om, at hun måske får en pige.
”Jeg vil have en pige, så jeg kan lære hende om at være kvinde,” siger hun.

75.000 gravide

Flere end 500 kvinder og teenagepiger dør hver dag i katastrofeområder på grund af komplikationer ved graviditet og fødsel. 75.000 gravide piger og kvinder som Helen menes at være ramt af cyklonen i Mozambique, Malawi og Zimbabwe.

PlanBørnefonden sørger for husly og rent vand og sanitet i koordination med andre organisationer. Selv står vi for at levere hygiejneprodukter, tæpper, myggenet og vandbeholdere til de berørte. Flere steder har vi opført sikre væresteder for børn, hvor de har plads til at lege og mulighed for at gå i skole.

Flere end 500 kvinder og teenagepiger dør hver dag i katastrofeområder på grund af komplikationer ved graviditet og fødsel. 75.000 gravide piger og kvinder menes at være ramt af cyklonen i Mozambique, Malawi og Zimbabwe.

I videoen fortæller vores landechef i Mozambique, Anne Hoff, hvordan vi hjælper piger og kvinder som Helen:

Stop Corona

Støt med en skoleuniform