Joe Biden skaber håb og frihed for verdens piger

Ufrivillige graviditeter, usikre og farlige aborter, stigende mødredødelighed og sygdomme. Det er nogle af de vidtrækkende konsekvenser, USA’s såkaldte Global Gag Rule har haft for piger og kvinder i hele verden. Torsdag aften dansk tid blev loven rullet tilbage af den amerikanske præsident.

Torsdag aften gjorde USA’s præsident Joe Biden en ende på Global Gag Rule, da han underskrev et dekret i Det Hvide Hus. Det får enorm betydning for piger og kvinders rettigheder de kommende år.

Global Gag Rule blev indført i 1984 og er siden blevet brugt af en række amerikanske regeringer – senest med Trump i spidsen. Loven stopper al amerikansk statsstøtte til organisationer og initiativer, som arbejder med eller oplyser om seksualundervisning, adgang til prævention og sikker abort. Det har siden haft vidtrækkende konsekvenser for millioner af piger og kvinders sundhed, sikkerhed og muligheder for at få en uddannelse.

Loven har bl.a. til formål at nedbringe antallet af aborter globalt. Men en undersøgelse fra Stanford University viser en stigning af aborter på hele 40 procent i tider med Global Gag Rule sammenlignet med niveauet i de år, den ikke har været indført. Den enorme forskel skyldes en stigning i ufrivillige graviditeter på grund af et markant fald i adgang til prævention og seksualundervisning.

Det bakkes op af det amerikanske udenrigsministeriums egen rapport fra august 2020. Den beskriver, hvordan Global Gag Rule har haft en ødelæggende effekt på kampen mod HIV/AIDS og retten til at bestemme over egen krop og familieforøgelse.

I PlanBørnefonden ved vi, hvor vigtigt det er, at piger og kvinder har adgang til prævention, får en ordentlig seksualundervisning og ikke mindst har retten til at bestemme over egen krop. Når piger bliver ufrivilligt gravide, mens de stadig er børn, får de ofte fysiske skader og er i høj risiko for at droppe ud af skolen. Så der er bestemt grund til at fejre, at Global Gag Rule ikke længere står i vejen for millioner af piger og kvinders rettigheder.” siger Dorthe Petersen, direktør i PlanBørnefonden.

I år skal USA’s lovgivende forsamling – Kongressen – stemme om en lov, der vil forbyde Global Gag Rule, så den ikke kan genindføres ved brug af dekreter af kommende præsidenter. Bliver loven stemt igennem, giver det håb og frihed til verdens piger og kvinder – ikke bare under Bidens præsidentperiode men i generationer.

Stop Corona

Støt med en skoleuniform