Somalia

Et barn i Somalia har markant mindre chance for at fejre sin fem-års fødselsdag end end et barn i Danmark. Fattigdom, konflikter, mangel på rent drikkevand og underernæring er bare nogle af de problemer, der ligger til grund for det. En sygdom som diarré er meget almindelig – og ofte dødelig for børn, hvis der ikke gives behandling. Landets kulturelle normer og fattigdom er medvirkende til, at piger generelt ikke har samme muligheder som drenge.

Gennem vores programarbejde i Somalia bekæmper vi den høje børnedødelighed, børneægteskaber og omskæring af piger. Vi giver flere børn adgang til skole og får flere unge i arbejde, ligesom vi beskytter børn mod vold og overgreb. Vi vil styrke levevilkårene hos børn, unge og deres familier, så de kan skabe en bedre fremtid for sig selv og andre.

Vores indsatser muliggøres både af sponsorernes bidrag, enkeltdonationer og de midler, vi modtager fra private fonde og institutionelle donorer.

Læs mere om, hvordan vi arbejder

Vil du være sponsor for et barn?

Når du bliver sponsor, støtter du ikke kun det enkelte barn.

Som sponsor er du med til at ændre livet for børn og unge i verdens mest udsatte områder. Du kan følge med i sponsorbarnets liv gennem billeder, og du har mulighed for at skrive breve med sponsorbarnet.

Lige nu kan du ikke blive sponsor for et barn i Somalia, men du kan sponsorere et barn i et andet land.

Læs mere om at være sponsor

En voldsom sultkrise på Afrikas Horn forårsaget af klimaforandringer og stigende fattigdom har tvunget mange børn og deres familier til at forlade deres hjem. I en lejr for internt fordrevne i Somaliland bor Hoodo med sine børn. Hoodo havde to børn mere, men de døde af sult. ”De døde med en måneds mellemrum,” siger Hoodo, der nu er bekymret for de børn, der stadig lever. En af dem er 9-årige Marwa (th. på billedet). ”I går aftes fik vi ikke noget at spise. Vi gik i seng på en tom mave. Jeg drømmer om at have tøj, god mad og et godt hus,” siger Marwa. På billedet står hun med sin bror, 8-årige Mubaarik. Vi har kørt ca. 1.000 tønder vand ud til skoler, ligesom vi har sikret vand og vandrensningstabletter til 480 familier i Somalia og Somaliland. Vi har også uddelt penge til 850 familier, så de kan købe mad og vand og få adgang til vigtige sundhedstjenester samt sikre, at børn bliver i skolen. Derfor er ingen piger droppet ud af skolen, og i nogle områder er der faktisk indskrevet flere børn i skolen.

Støt vores nødhjælpsindsatser

Vores arbejde i Somalia

Somalia er et land i Østafrika – beliggende på det, man kalder Afrikas Horn. Landet grænser op til Kenya, Etiopien og Djibouti. Landet er meget udsat over for klimaforandringer. Tørken, der hersker i Somalia i 2023, er den værste i 40 år.  6,6 millioner mennesker står over for akut mangel på mad.

Plan International begyndte at arbejde i Somalia i 2019.

I Somalia har vi fokus på at engagere og løfte de børn og unge, der er særligt udsatte under længerevarende kriser. Vi reagerer hurtigt, når familier på flygte, sygdomme spreder sig eller klimakatastrofen rammer. Vi giver børn, unge og deres familier på flugt den nødvendige hjælp, herunder adgang til rent vand og mad. Vi beskytter børn og unge mod vold og overgreb og har særligt fokus på at styrke pigers rettigheder og bekæmpe børneægteskaber og omskæring af piger.