Millioner af mennesker sulter i den værste krise længe

Støt nu og gør en forskel i dag!

Hjælp nu!

15 år og sponsor: “Jeg får ondt i maven, når jeg tænker på, at piger på min alder får børn”

Af Emilie Kjelds

Da de tre veninder Liv, Lykke og Emily fra Silkeborg fandt ud af, hvor stor forskellen er på at være pige i Danmark sammenlignet med at være pige i et af verdens fattigste lande valgte de at blive delesponsorer for 5-årige Aissata i Mali.

”Hver time bliver flere end 200 piger under 15 år gravide,” lyder det fra skuespiller Lars Ranthe i en reklame fra PlanBørnefonden på TV2. Det gør et stort indtryk på 15-årige Emily, og dagen efter snakker hun med sine to veninder, Liv og Lykke. De har også set klippet – og de beslutter sig for at blive sponsorer for en pige.

”Jeg kan slet ikke forestille mig at blive gift nu,” fortæller Emily; ”Jeg får ondt i maven, når jeg tænker på, at piger på min alder får børn.”

 

”Herhjemme går man i skole, når man er 15 år, men den mulighed har de ikke. I stedet skal de ud at arbejde og forsørge deres familie. Vores ungdom er jo lige startet, så det ligger så fjernt for os at blive gift og få børn,” siger Liv.

Veninderne Emily, Liv og Lykke går i ottende klasse på Sejs Skole, og de er fornyligt blevet
sponsorer for 5-årige Aissata fra Mali. Da de skulle tilmelde sig som sponsorer, faldt valget
naturligt på en pige. De ved godt, at piger fra lande som Mali er meget mere udsatte end
drenge, da de tvinges til at droppe ud af skolen og passe deres søskende eller risikerer at blive gravide i en tidlig alder.

Liv, Lykke og Emilys sponsorbarn, Aissata er 5 år fra Mali.

”Nogle gange bliver piger og kvinder voldtaget, uden det får konsekvenser. De har slet ikke de
samme muligheder, som drenge og mænd har. Nogle piger kan ikke en gang bestemme, om de vil
giftes, og hvem de vil giftes med. Det må de bare finde sig i,” fortæller Emily.

Vil inspirere andre

Hver måned støtter Liv, Emily og Lykke med 245 kroner. Pengene går til projekter i det område, hvor Aissata bor. På den måde får flere børn en uddannelse, bedre sundhed og økonomisk sikkerhed. Men for Liv, Lykke og Emily var det ikke helt nok med et månedligt bidrag, for de ville også inspirere andre til at gøre det samme, så de har holdt foredrag for deres klassekammerater på Sejs Skole om PlanBørnefondens arbejde med unge piger i nogle af verdens mest fattige områder.

”Vi fortalte om, hvorfor piger har særlig udfordringer, og hvad de kan og hvad de må og ikke må,” fortæller Lykke. Og fremlæggelsen blev taget godt imod. Én af lærerne roste oplægget og fortalte, at hun ville overveje at blive sponsor.

Et dele-sponsorart gjorde det muligt at støtte

”Vi har så meget i Danmark, så hvorfor ikke dele lidt ud af det”, fortæller Lykke.Liv, Emily og Lykke bruger deres lommepenge og løn fra deres fritidsarbejde til at betale for det månedlige bidrag til deres sponsorbarn. ”Vi er jo ikke så gamle og har ikke så mange penge, så vi havde ikke rigtig råd til at være at være sponsorer alle tre. Derfor synes vi, det kunne være en god ide at blive delesponsor,” fortæller Liv.

Men når pigerne begynder at tjene flere penge, ved de godt, hvordan nogle af dem skal bruges. ”Når jeg bliver ældre, vil jeg rigtig gerne have flere sponsorbørn,” slutter Emily.

Du kan gøre ligesom Liv, Lykke og Emily.
Støt en pige i nogle af verdens mest udsatte områder herunder