Ægtepar støtter både sponsorbørn og Pigefonden: ”Vi tabte vores hjerter til PlanBørnefonden i Kap Verde”

Af Cathrine Nørgaard

I juni inviterede ægteparret Kai og Else Nielsen til jubilæum i deres butik, som de har ejet i 40 år. Parret, der har været sponsorer i mere end tre årtier, samlede i den forbindelse 25.000 kroner ind til PlanBørnefondens Pigefond.

Da Kai Nielsen fyldte 70 år i januar, blev han overvældet over mængden af gaver, som hans gæster kom med.

”Vi holdt en stor fest, og han fik mange flasker vin. Det syntes vi ikke, vi behøvede igen,” siger 69-årige Else Nielsen, der er gift med Kai Nielsen.

Så da parret i begyndelsen af juni igen skulle holde fest, denne gang for at fejre 40-års jubilæum for den butik, de ejer i Holstebro – Specialbutikken – ønskede de sig kun gaver, der kom andre til gode.

”Vi fortalte vores gæster, at vi ikke ønskede os noget, men at de kunne donere penge til enten den lokale håndboldforening for piger – eller PlanBørnefondens Pigefond,” siger Else.

Else og Kai har været sponsorer gennem PlanBørnefonden i mere end tre årtier. De har altid været engagerede i unge mennesker og er gået op i, at de fik de bedst mulige vilkår for en god fremtid. Hvad end det er de lokale piger, der spiller håndbold i Holstebro eller udsatte piger i Etiopien, Bolivia og Kap Verde, hvor parret gennem årene har støttet sponsorbørn og deres lokalsamfund.

Og selvom parret også støtter drenge gennem andre organisationer, har de altid haft stor lyst til at støtte netop piger og pigers rettigheder.

”I begyndelsen var det tilfældigt, at det var piger, vi støttede. Men vi har altid fulgt meget med i verdenssituationen og har lært, at piger ofte har dårligere vilkår end drengene. Derfor synes vi, at det giver mening at støtte pigerne. Faktisk var det Kai, der foreslog det i sin tid,” siger Else.

Kai og Else til deres 40-års jubilæum for Specialbutikken. Støtten fra deres gæster til PlanBørnefondens Pigefond var overvældende.

Et rørende møde

Else og Kai har selv rejst til nogle af verdens fattigste områder, og de har set, hvor langt deres støtte rækker, når den går til at løfte lokalsamfund som det, deres første sponsorbarn, Vania, boede i på Kap Verde.

”Vi har oplevet, at især piger har en stor energi og iver efter at gøre en forskel. Vi har set det på Kap Verde, hvor vi har besøgt vores tidligere sponsorbørn. Det første barn, vi støttede, hed Vania. Hun har i dag etableret en forretning, der sælger fiskeudstyr på havnene til fiskerbåde. Hun var blevet mor i en ung alder og skulle både forsørge sit barn og sin gamle mor,” siger Else.

Else og Kai, der besøger deres sponsorbarn Vania og hendes familie i 2014 på Kap Verde.

”Da vi skulle møde Vania, kom vi gående ned fra nogle bakker mod familiens lille hytte sammen med ansatte fra det lokale kontor. Vi krammede hinanden i fem minutter. Det var et meget rørende møde. På den rejse tabte vi vores hjerter til PlanBørnefondens arbejde.”

Siden, Else og Kai rejste til Kap Verde for første gang i 2014, har landet undergået så positiv en udvikling, at vi har afsluttet vores projekter i landet.

I dag er Else og Kai sponsorer for to piger i Etiopien og en pige i Bolivia.

Gaver med rækkevidde fra Holstebro til Benin

Støtten til Kai og Elses 40-års jubilæum var overvældende: Parrets gæster donerede 14.000 kroner til den lokale håndboldklub, og 25.000 kroner til PlanBørnefondens Pigefond.

”Folk sagde, at de syntes, det var en god idé at donere penge til Pigefonden. Jeg håber, flere har fået øjnene op for PlanBørnefondens arbejde,” siger Else.

Pengene, som parret har doneret til Pigefonden, går til at sikre pigers rettigheder i nogle af de områder, hvor piger skal kæmpe hårdest for at få de samme muligheder som drengene. F.eks. går de til at skabe flere jobs til unge kvinder i Benin.

Og det glæder Else:

”Jeg håber, at mange piger bliver oplyst, så de ved, at de har ret til at sætte grænser. Der er ingen mænd, der skal bestemme over pigers kroppe. Undervisning om deres rettigheder giver en god ballast til et godt liv. Vi håber, at vi på den måde kan skabe små ringe i vandet og hjælpe nogen. Støtten til PlanBørnefonden bliver vi ved med at prioritere. Det er det sidste, vi vælger fra.”