Anne Sophie kunne ikke holde tårerne tilbage, da hun fik denne gave

Af Victoria Kafunek

At være sponsor for Saïdou i Burkina Faso har været med til at samle familien, samtidig med at det har skabt grobund for, at hendes børn i fremtiden altid vil støtte dem, der ikke er født med de samme muligheder i livet.

”Det var meget rørende. Jeg tudede helt vildt,” fortæller Anne Sophie Münster om sin fødselsdagsgave for tre år siden, hvor hendes mand havde oprettet familien som sponsor for et barn i Burkina Faso.

Anne Sophie har i mange år både igennem sit studie- og arbejdsliv engageret sig i velgørenhedsarbejde i forskellige projekter. Derfor var gaven, hvor familien sammen kunne følge barnet og den udvikling, de er med til at skabe i området, lige i hendes ånd.

”Det er en fantastisk gave, som ikke kun gik til mig, men i særdeleshed også til en anden.”, fortæller Anne Sophie og uddyber: ”Tanken om, at man kan hjælpe et andet menneske på den anden side af jordkloden, gjorde det til en enormt givende og meningsfuld gave at få.”

Mere end et billede på køleskabet

I dag er den niårige dreng fra Burkina Faso i Vestafrika et samlingspunkt for hele familie. Sponsoratet er noget, de har sammen, og hjemme på køleskabet hænger der et billede af Saïdou, som lægger op til gode og spændende samtaler med Anne Sophies to piger, Filippa på otte år og Fiona på fem år.

”Børnene synes, det er så spændende!” fortæller Anne Sophie stolt. ”De spørger meget ind til drengen. Hvor gammel han er og hvad han laver.”

Anne Sophies børn er ikke kun fascinerede af drengen på køleskabets fritidsinteresser, men familien taler også meget om, hvordan drengens hverdag ser anderledes ud end deres egen. Og det er specielt Saïdous skolegang, der har sat gang i samtalen.

”De er interesserede i at høre om at leve i et andet land og under nogle andre forudsætninger. Hvor anderledes hans skole er, fra den skole de selv går i,” siger Anne Sophie og forklarer, hvorfor det er så vigtigt for hende at inkluderer sine børn:

”Det er vigtigt for mig, at de får nogle andre perspektiver på deres tilværelse.”, fortæller hun og uddyber: ”At de får en forståelse for, at selvom vi har det godt her i Danmark, er der andre mennesker, der lider rundt omkring i verden. Og hvad vi betragter som fuldstændig basale ting, vi har adgang til i løbet af vores hverdag, det er der andre, der skal kæmpe for.”

Anne Sophies børn, Filippa og Fiona, samles om Saïdou ved morgenbordet. Privatfoto.

Fokus på næstekærlighed

Billedet på køleskabet har sat gang i en vigtig samtale hjemme hos Anne Sophie. Der bliver nu talt næsten dagligt om mulighederne for at hjælpe andre og om taknemmelighed.

”Det får sat fokus på, hvor taknemmelige de skal være for de muligheder, de har, og hvad de kan med deres liv. Når så mange andre børn i verden ikke har den mulighed,” påpeger Anne Sophie og forsætter: ”Og viser, at vi kan gøre en forskel for andre mennesker for meget få midler.”

Den niårige dreng er således blevet en del af familiens hverdag. Deres liv som sponsorfamilie har ikke kun lagt op til mange vigtige samtaler og flotte tegninger, de har sendt afsted til Burkina Faso, men Saïdou hjælper også med at videregive de gode værdier i Anne Sophies piger.

Hjælper ligestillingen mellem kønnene på vej

Det har samtidig betydet meget for Anne Sophie, at PlanBørnefonden har sat fokus på at få piger i skole. Både som mor til to piger og som grundlægger af det professionelle barselsnetværk, Inspired Beyond Babies, der arbejder for at skabe en mulighed for faglig udvikling under barsel – både for kvinder og mænd.

”Det er afgørende at fokusere på uddannelse, hvis der skal kæmper for pigers rettigheder og ligestilling generelt,” fastslår Anne Sophie og uddyber: ”At pigerne kommer i skole, selvstændiggør dem, og på baggrund af deres uddannelse kan de få job og blive økonomisk uafhængige.”

Det rammer også Anne Sophie lige i hjertekulen, når pigers rettigheder bliver sat på dagsordenen:

”Det betyder jo noget, når man har to piger, at man prøver at gøre noget som hjælper ligestillingen mellem kønnene på vej,” fortæller hun.

Drømmen om at rejse ud og støtte

Familien har et brændende ønske om at kunne besøge pigernes ’sponsorkammerat’, Saïdou, der har næsten samme alder som Anne Sophies ældste datter. Men de vil ikke stoppe der. De drømmer om at drage ud i verden i en længere periode med deres børn for netop at støtte andre.

”Når jeg ser tilbage på mig liv, vil jeg gerne have gjort en reel forskel for nogle, der har brug for det,” afslutter Anne Sophie med et smil.

IBB x PlanBørnefonden

Den 31. august inviterer Inspiried Beyond Babies og PlanBørnefonden til et gratis event for IBBs medlemmer. Det bliver både en hyggelig og lærerig dag på The Standard i København, hvor du med din baby under armen får en førstehåndsberetning om, hvilken forskel PlanBørnefonden gør for verdens børn, når vores Sponsor Communications Manager, Kirsten Brogaard Pedersen, kommer forbi.

Eventet foregår d. 31. august. Hvis du vil være med, så tilmelde dig her.