Millioner af mennesker sulter i den værste krise længe

Støt nu og gør en forskel i dag!

Hjælp nu!

Bodil Jørgensen: ”Der er så meget, der ikke giver mening. Men det her giver mening”

Af Cathrine Nørgaard

Skuespiller Bodil Jørgensen har været sponsor siden 2005 og håber, at flere vil overveje at støtte verdens mest udsatte børn. ”Det gør altså en forskel,” understreger hun.

Hvorfor er du sponsor hos PlanBørnefonden?

”Jeg har været sponsor siden 2005 for børn i PlanBørnefonden. Det er en del år, så to af de børn, jeg har været sponsor for, er blevet voksne. En ville være sygeplejerske, og det lykkedes hende. Det er altså fantastisk, og det har været sjovt for mine børn at spejle sig i et barn ude i verden. Mit nuværende sponsorbarn, Kalilou fra Mali, er forholdsvis ny. Jeg har allerede sendt et brev til ham og fået et tilbage.

Det er en selvfølge for mig at blive ved med at støtte børn, når de andre ryger ud af programmet. Der er så meget, der ikke giver mening, men det gør det her. Jeg kan jo se, at det gør en forskel for Kalilou. Det betyder, at han kan gå i skole og få et godt liv, som mange drømmer om, hvor han kan komme i skole og sove trygt om natten. Et liv, hvor han kan tilbyde sit lille samfund noget.

Bodil Jørgensen har været sponsor siden 2005. Hendes nuværende sponsorbarn er Kalilou fra Mali.

Som sponsor modtager du rapporter og billeder, og så spørger folk, om man kan regne med det? Til det svarer jeg: Ja! Det ved jeg, at man kan. Her kan du gå fuldstændig til bunds i sagen med alle de dokumenter, du får. Nu har jeg efterhånden erfaring, fordi jeg har været sponsor siden 2005. Det gør altså en forskel. De to piger, jeg tidligere har været sponsor for, er blevet uddannede. Det er vildt. Jeg tager ikke æren for det, men jeg gjorde det muligt, at de kunne gå i skole i deres børneår. At de kunne få det, de skulle have. Blyanter, skoletasker og sådan noget.”

Hvorfor har du sagt ja til at medvirke i en kampagnefilm for PlanBørnefonden?

”Jeg har efterhånden lavet mange forskellige ting som skuespiller. I dag kommer jeg lige fra Djursland, hvor jeg er ved at optage en film, der hedder ’Stille Liv’. Om en dreng, der er adopteret til Danmark fra Korea. Så går jeg rundt i Kolind og i forskellige små byer på Djursland. Så siger folk: Nej, du er da Bodil Jørgensen, du er med i Badehotellet og sådan noget. Man forpligter sig lidt, når man har et ansigt, folk kan genkende. Det er derfor, jeg sidder her i dag. Fordi jeg har en mulighed for at nå ud til folk. De synes, de kender mig, og jeg tænker også, jeg kender dem. Jeg mødte en dame, en fodterapeut i Koed. Kom ned og få ordnet dine fødder hos mig, sagde hun, for hun havde stor glæde af at se mig i Badehotellet, så det ville hun gerne give mig. Og sådan kan vi gøre ting for hinanden i kraft af dem, vi er. Det er derfor, jeg er her i dag. Det er derfor, jeg har et barn i PlanBørnefonden.”

Hvorfor vil du gerne gøre en forskel for verdens fattigste børn?

”Under vores himmelstrøg i Danmark har vi et netværk, der griber os, når vi falder. Der er mange steder i verden, hvor det ikke findes. Vi har overskuddet her. Jeg har selv tre børn på 25, 20 og 13 år. De har hørt om, hvordan det er ude i verden, og hvordan hverdagen ser ud for Kalilou, i det her tilfælde. Hvad han får at spise og sådan. Det giver et udsyn og en evne til at forstå, at verden er mangfoldig, og hvis man har, skal man give. Til dem, der ikke har.

I videoen lægger du vægt på budskabet: ”At give kan være ligesom at få”. Hvad betyder det budskab for dig?

”Børn er vores fremtid. Det er dem, der skal redde kloden. Jeg gerne opfordre folk i deres travle liv til at skænke kloden og børn i verden en tanke. Jeg synes, det er et fint slogan, hvis vi skulle have glemt det. Fordi rigtig meget bliver opgjort i penge. Her er det meget lidt, man giver rent pengemæssigt i forhold til kontingent til fitness eller hvad det nu er, folk bruger deres penge på. Det er forsvindende lidt, og jeg mærker det slet ikke. Jeg ved godt, at det er en dråbe i havet, og hvem skal man støtte og så videre. Der er så meget, der ikke giver mening. Men det her giver mening. Man får meget mere, end det man giver her.”