Bubber er børnenes formidler: ”Det er fedt at vokse op og tænke, at man kan gøre en forskel”

Af Cathrine Nørgaard

Spørger man Bubber selv, er hans vigtigste rolle som ambassadør for PlanBørnefonden at være formidler for og om børn. Tv-værten mener, at danske børn er nødt til at lære om verden omkring dem, hvis den skal blive et bedre sted for alle.

”Halvdelen af børnene her når aldrig at gennemføre skolen. Det skal vi have lavet om på!”

Ordene er Bubbers. Han står i en skolegård i Bangladesh ved siden af en flok børn fra 5. klasse. Scenen fandt sted forud for U-landskalenderen i 2019, hvor den 57-årige tv-vært var rejst til landet for at møde nogle af de børn og unge, som har gavn af PlanBørnefondens arbejde.

”Igennem alle de år, jeg har arbejdet, har det altid været børn, der har været overskriften,” siger Bubber, hvis rigtige navn de færreste måske kender. Gennem det meste af sit liv har Niels Christian Meyers alias også været hans navn. Et navn, hvis betydning ikke har ændret sig gennem årene. Bubbers hjerte banker for børn. Alle børn. Også dem, der sjældent har noget at smile af.

Bubber har været sponsor hos PlanBørnefonden siden 2014 og ambassadør i endnu længere tid. Hans dedikation stråler ud af hver eneste sætning, når snakken falder på de børn i verden, der har det sværest, og han er ikke i tvivl om, hvad hans rolle er i den ligning.

”Opgaven for mig er at sørge for, at danske børn kan få indsigt i, hvad der foregår rundt om i verden. Dels er det fedt at være orienteret som menneske, og dels er det fedt at vokse op og tænke, at man også selv vil og kan gøre en forskel. Det kræver, at man ved, hvad der sker i verden. På den måde kan man, også som barn, tage stilling til, at det vil jeg da ikke finde mig i,” siger Bubber, der kan mærke, at formidlingen gør en forskel.

”Når jeg viser børn billeder fra steder, hvor andre børn ikke har det særlig godt, så kan jeg mærke, at nysgerrigheden og interessen vokser. Jeg kan mærke, at de får lyst til at være konstruktive og blive bedre. De vil hjælpe, fordi de tænker: ’Tænk, hvis det var mig det her. Så ville jeg ønske, at der var nogen, der hjalp mig’.”

Bubber har mødt mange børn rundt omkring i verden, der lever under meget hårde vilkår. Han ser sin vigtigste mission som at fortælle deres historier til danske børn, så de lærer verden omkring dem bedre at kende og kæmpe for at gøre den endnu bedre.

Hvorfor er der ikke flere, der gør noget?

Bubber har efterhånden mødt mange af dem, som de færreste ville ønske at bytte liv med. Han har set børn, der ikke går i skole. Forældre, der ikke har råd til at brødføde deres børn. Men også, hvordan PlanBørnefondens arbejde har gjort en forskel – f.eks. i Kap Verde, som han besøgte i forbindelse med udfasningen af PlanBørnefondens arbejde i landet.

”I Kap Verde hjalp PlanBørnefonden børn med at komme i skole gennem mange år. Jeg så med egne øjne, hvordan det hele kører videre, selvom PlanBørnefonden begyndte at lukke og slukke i landet. Det håb og den måde, det kører videre på, der kan man bare nive sig i armen og tænke: Sådan skulle det være alle steder.”

Men Bubber ved også, hvor svært det er at forstå helt præcist, hvor hårde vilkår folk lever under, hvis ikke man har set det selv.

”Hvis man sidder i Danmark og ser billeder ude fra verden, opfatter man ikke, hvor slemt det i virkeligheden er. Men når man oplever det og mærker det helt ind i knoglerne, hvor forfærdeligt det er, kan jeg ikke lade være med at tænke: Hvorfor fa’en er der ikke flere, der gør noget ved det her? Men så tænker jeg, at det er min opgave at vise det, tage det med hjem og oplyse om det. Det er det, jeg føler er min allervigtigste opgave, og den overtrumfer alt andet,” siger Bubber, der altid har sørget for at fortælle sine tre ældste børn om sine rejser fra hele verden.

Bubber har mødt mange børn og familier rundtomkring i verden, bl.a. i Kap Verde, som han besøgte, da PlanBørnefonden begyndte udfasningen af arbejdet i landet i 2017. ”Det håb og den måde, det kører videre på, der kan man bare nive sig selv i armen og tænke: Sådan skulle det være alle steder,” siger Bubber om oplevelsen.

”Hver gang, jeg har været afsted, har jeg fortalt og fortalt om mine oplevelser til mine børn. Om alt det, der gør indtryk, som ikke er i orden. Fortalt dem, at uretfærdighed er det værste i verden, det er noget, vi ikke skal tolerere. Det er sygt, hvis man udnytter folk, der ikke har mulighed for at sige fra,” siger Bubber med en hævet stemme, der markerer, hvor tydeligt passioneret han er omkring at sætte fokus på den uretfærdighed, der findes rundt omkring i verden:

”Grådighed er der ikke råd til i denne verden.”

I 2020 blev Bubber far til en lille søn, og når han bliver ældre, skal også han høre om sin fars rejser til verdens fattigste områder.

”Nu er der kommet et ekstra skud på stammen, og han skal da også have hele historien. For det er netop gennem denne her interesse for menneskeheden, at kloden bliver et bedre sted at leve på.”

Bubber i Bangladesh

På rejsen til Bangladesh i 2019 mødte Bubber mange forskellige børn og unge.

“Jeg mødte mange stærke børneskæbner, men særligt én gjorde stort indtryk på mig. Det var 16-årige Surma. Hun var selv blevet giftet bort som 13-årig – og med ét var hendes uskyldige barneliv med leg og skolegang forbi,” siger han blandt andet om oplevelsen, som du kan læse mere om HER.

Bubber drømmer om, at flere børn og unge som Surma kan få hjælp til at vende deres egen skæbne.

”Det vigtigste i verden er jo, at børn kan få deres barndom og få lov at være trygge i deres hjem. Hvis vi ikke gør noget ved det, så bliver det ved,” siger Bubber, der hver måned støtter PlanBørnefonden gennem sit sponsorbarn. Han er glad for, at støtten ikke kun gavner det enkelte barn:

”Jeg kan godt lide idéen om at hjælpe organisationen til at hjælpe alle børn. Det er i virkeligheden alle børn, jeg gerne vil være sponsor for, med min stemme og mit fjæs.”

”Vi bor i en fantastisk, heldig og gunstig del af verden. Derfor er vi nødt til at dele vores know-how med dem, der ikke er lige så heldige. Vi er afhængige af en hel klode i stedet for bare vores eget land. Går det godt i de enkelte lande, går det også godt på kloden. Længere er den bare ikke.”

Bubber: "Min vigtigste rolle er at oplyse danske børn om andre børn"Bubber: “Min vigtigste rolle er at oplyse danske børn om andre børn”

Opskriften på en bedre klode er ifølge Bubber at få flere børn over hele verden i skole:

”Det er vigtigt, at flere børn kommer i skole, så hele verden bliver et bedre sted. Det er fordi, vi går i skole, at vi har fået det samfund, vi har her i Danmark.”

Børnenes formidler skal i hvert fald nok gøre sit for, at endnu flere danske børn lærer, hvad der sker i verden omkring dem. På præcis samme måde, som han altid har gjort det.

I Bangladesh mødte Bubber 16-årige Surma, der gjorde stort indtryk på ham. Foto: Niels Busch